Dobrobiti mora su toliko jake da ih možete osetiti čak i za samo nekoliko sati provedenih na morskoj obali. Zato će vam dobro doći i samo nekoliko sati koje ćete provesti na plaži.

Bilo da više volite more ili planinu kao destinaciju za svoj odmor, nema veze, ono što je sigurno je da more donosi niz blagodati telu i duhu da bi bilo vredno provesti čak i samo nekoliko sati u morskom podneblju, kada vam se ukaže prilika.

Očigledno je potrebno samo nekoliko sati da biste uživali u njemu i osetili sve njegove čari. Evo kakve koristi za vaš duh i telo donosi popodne na plaži i kako more deluje na organizam čoveka.

Pročitajte i ovo: Kada smo preplanuli, srećniji smo, kaže nauka!

Opušta um

Čak i samo nekoliko sati na moru može da opusti vaš um.

Pročitajte i ovo: Vitamin D smanjuje rizik od oboljevanja od svih vrsta karcinoma

More, pesak, miris soli i krema za sunčanje probude čula i vrate u život lakoću postojanja tokom leta provedenog na obali mora koju smo imali kao deca.

Regeneriše telo

Od vrućine na gradskom asfaltu pati i naše telo. Noge nabreknu jer se limfni sistem i cirkulacija trude da dobro funkcionišu.

Pročitajte i ovo: Sunčajte se bezbedno i izbegavajte kreme za zaštitu od sunca

Nekoliko sati na moru omogućava nam šetnju plažom i regenerišuće kupke u prijatnoj, slanoj, morskoj vodi, što sve zajedno opušta telo i um, uspostavlja optimalnu cirkulaciju, opušta umorne gležnjeve i noge.

Stimuliše pažnju i koncentraciju

Studija biologa Vallacea J. Nicholsa, objavljena u časopisu Environmental Psichology, pokazala je da ljudi koji uživaju u prirodnim pejzažima, a ne gradskim prizorima, mogu da posticgnu bolje radne rezultate i veću pažnju.

Pročitajte i ovo: Kako da budemo zdravo preplanuli

Dakle, napuštanje gradskog načina života, takođe, može doprineti boljem radnom učinku po povratku, jer će vam omogućiti da budete lucidniji i usredsređeni.

Umanjuje anksioznost i stres

Samo nekoliko sati na moru pomaže u smanjenju anksioznosti i stresa. Zasluga pripada zvuku talasa koji smiruje i opušta um i plavoj boji.

Pročitajte i ovo: Kako da pripremite lice za sunčanje

Prirodni pejzaž, zapravo, ima snagu da opusti napete nerve i da se ponovo poveže sa najdubljim delom našeg bića.