Prva stvar koju treba uraditi da biste dobro spavali je da pripremite mozak i telo za spavanje, ali šta ako se probudite? Evo kako da ponovo zaspite.

Kako noću ponovo zaspati ako nas probudi noćna mora, previše misli nagomilanih tokom dana ili ko zna šta još?

Prva osnovna tačka je očigledno naučiti bolje spavati. A da biste to uradili, postoji mnogo malih trikova koji mogu da naprave razliku: isključite sve elektronske uređaje, nemojte da ih držite u spavaćoj sobi uopšte (jer zračenje), učinite spavaću sobu hladnom, tihom i prijatnom, eliminišete smetnje, kao što su TV, računar ili mobilni telefon, koji svojim plavim svetlom ne dozvoljavaju duboko opuštanje.

I, opet, važno je imati rutinu pre noćnog odmora koja podstiče mozak da se opusti, prepusti i zaspi: opuštajuće kupke, čitanje, biljni čaj ili neki drugi čaj su sve prakse koje pomažu u opuštanju i podsticanju sna.

Na kraju svega toga zatvorite oči i počnite da brojite ovce.

Ali šta ako se ipak probudite?

Hand photo created by wayhomestudio - www.freepik.com
Foto by wayhomestudio – www.freepik.com

Kako ponovo zaspati noću uz pomoć disanja sa pažnjom

Zašto pokušati sa disanjem pažnjom za spavanje?

Svesnost pomaže da se izvučete iz stresa, briga i razmišljanja.

To je specifična praksa meditacije koja služi, ne samo za suočavanje sa komplikovanim fazama života, već u svakom trenutku, za objektivno gledanje na svet.

U stvari, ako ne možete da zaspite, to je upravo zato što vam je glava puna misli koje izazivaju anksioznost i uznemirenost. U ovom slučaju, morate se usredsrediti na svoj dah, kako vas um uči, kako ne biste više hranili svoje misli i prestali da razmišljate.

Woman photo created by wayhomestudio - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Za one kojima je teško zaspati

Čovek mora mentalno identifikovati područja napetosti u telu i, udišući i izdišući, koncentrisati se na njih, pokušavajući da ih oslobodi tenzije.

U ovom trenutku morate početi da usporavate ritam disanja, kako bi on postao sporiji i dublji.

Tako se um oslobađa svih misli, dok se smirenost širi.

Počinjete polako da brojite od jedan do deset, opuštajući se sve više nakon svakog broja, dok ne padnete u stanje duboke opuštenosti i polako skliznete u naručje Morfeja.

Clock photo created by gpointstudio - www.freepik.comZa one koji se bude tokom noći

Ako, nažalost, imate tendenciju da se probudite usred noći, još uvek u polusnu, morate da počnete da se fokusirate na svoje disanje.

Osećaj težine tela i ćebadi koji ga obavijaju postaju sve lakši.

Zatvorite desnu nozdrvu palcem desne ruke i polako udahnite kroz levu nozdrvu. Zatim zadržite dah, zatvorite obe nozdrve, oslobodite desnu nozdrvu i polako izdahnite. Uradite istu stvar sa levom nozdrvom. Ponavljajte vežbu dok san konačno ne preuzme.

People photo created by yanalya - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Kako ponovo zaspati nakon lošeg sna ili noćne more

Moramo da vratimo telo u stanje fiziološke, fizičke, mentalne i emocionalne ravnoteže. To se postiže izazivanjem srčane koherentnosti, tehnike koja stvara harmoniju između srca i mozga, tako da ritam srca izaziva pozitivne emocije.

Ovo se dešava kroz disanje 3-6-5. Uz pravilan i spor ritam, brojite do 3 na udisanju i do 6 na izdisaju. Nastavite ovako 5 minuta. Zato je naziv 3-6-5.

People photo created by lookstudio - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Najbolje aplikacije za spavanje

Mo pomaže da se opustite pre spavanja, uvodeći u san. Možete birati između više od 200 kurseva za meditaciju i smanjenje stresa. Prve lekcije traju 4 minuta, a zatim postaju duže za iskusnije korisnike.

Petit BamBoo je aplikacija za meditaciju svesnosti koja traje od 3 do 20 minuta, kako bi se svima omogućilo da prate sesije koje najbolje odgovaraju njihovim potrebama.

Better Sleep reprodukuje beli šum i opuštajuće zvukove. Postoji preko 200 zvukova i melodija koje izazivaju san.

Sleep Tracker se koristi za praćenje sna. Zahvaljujući ovoj aplikaciji moguće je lakše i brže zaspati, uz opuštajuću muziku, pratiti ciklus spavanja i postaviti inteligentni alarm koji se oglašava tokom faze laganog spavanja.

Konačno, tu je Noises for Sleeping, Alexa skills koja pita koji zvučni zapis želite da slušate: od šuštanja vetra do kapi kiše koje padaju na tropsko lišće.