Budi dama, kažu.

Tvoja suknja je prekratka. Tvoja košulja je preniska. Pantalone su ti preuske Ne pokazuj toliko kože. Ne pokazuj butine. Ne pokazuj grudi. Nemoj da pokazuješ stomak. Nemoj da pokazuješ svoj dekolte. Ne pokazuj donji veš. Ne pokazuj ramena. Pokrij se. Ostavi nešto mašti. Oblači se skromno. Ne budi izazovna. Muškarci ne mogu da se kontrolišu. Muškarci imaju potrebe. Izgledaš mrzovoljno. Opusti se. Pokaži malo kože. Izgledaj seksi. Izgledaj zavodljivo. Ne budi tako provokativna. Sama si tražila. Nosi crno. Nosi potpetice. Previše si sređena. Nisi dovoljno sređena. Nemoj da nosiš tu trenerku; izgledaš kao da si se predala.

Budi dama, kažu.

Ne budi debela. Ne budi premršava. Nemoj da budeš ogromna. Nemoj da budeš premala. Jedi. Smršaj. Prestani da jedeš toliko. Ne jedi prebrzo. Naruči salatu. Ne jedi ugljene hidrate. Preskoči desert. Moraš da smršaš. Uvuci se u tu haljinu. Kreni sa dijetom. Pazi šta jedeš. Jedi celer. Žvaći žvaku. Pij mnogo vode. Moraš da uđeš u te farmerke. Bože, izgledaš kao kostur. Zašto jednostavno ne jedeš? Izgledaš izmučeno. Izgledaš bolesno. Jedi hamburger. Muškarci vole žene s mesom na kostima. Budi mala. Budi lagana. Budi malecna. Budi sitna. Budi ženstvena. Budi veličina nula. Budi dupla nula. Ne budi ništa. Budi manja od ničega.

Budi dama, kažu.

Ukloni dlake sa tela. Obrij noge. Obrij pazuhe. Obrij liniju bikinija. Depiliraj lice. Depiliraj ruke. Depiliraj obrve. Oslobodi se brkova. Izbeli ovo. Izbeli ono. Posvetli kožu. Pocrni. Skini ožiljke. Pokrij strije. Zategni stomak. Povećaj usne. Botoksiraj bore. Zategni lice. Uvuci stomak. Istanji butine. Zategni listove. Podigni sise. Izgledaj prirodno. Budi ono što jesi. Budi originalna. Budi sigurna u sebe. Previše se trudiš. Izgledaš preterano. Muškarci ne vole devojke koje se previše trude.

Budi dama, kažu.

Budi našminkana. Stavi prajmer. Prikrij svoje nedostatke. Konturiši nos. Naglasi jagodice. Poravnajte kapke. Popuni svoje obrve. Produži trepavice. Oboji usne. Puder, rumenilo, bronzer, sjaj. Kosa ti je prekratka. Kosa ti je preduga. Krajevi su ti iskrzani. Šatiraj kosu. Vidi ti se koren. Ofarbaj kosu. Nemoj plavo, to izgleda neprirodno. Počinješ da sediš. Izgledaš tako staro. Izgledaj mlado. Izgledaj mladalački. Izgledaj kao da ne stariš. Nemoj da stariš. Žene ne stare. Staro je ružno. Muškarci ne vole ružne.

Budi dama, kažu.

Čuvaj se. Budi čista. Budi devica. Ne pričaj o seksu. Ne flertuj. Ne budi prevrtljiva. Ne budi kurva. Ne spavaj okolo. Ne gubi svoje dostojanstvo Ne seksaj se sa previše muškaraca. Nemoj da se daješ. Muškarci ne vole drolje. Ne budi preterano čedna. Ne budi tako uštogljna. Zabavi se. Smej se više. Ugodi muškarcima. Budi iskusna. Budi seksualna. Budi nevina. Budi prljava. Budi devica. Budi seksi. Budi cool devojka. Ne budi poput ostalih devojaka.

Budi dama, kažu.

Ne pričaj preglasno Ne pričaj previše. Ne zauzimaj previše prostora. Nemoj tako da sediš. Nemoj da stojiš tako. Ne plaši se. Zašto si tako jadna? Ne budi kučka. Ne budi tako bezobrazna. Ne budi tako puna samopouzdanja. Ne preuveličavaj. Ne budi tako emotivna. Ne plači. Ne viči. Ne psuj. Budi pasivna. Budi poslušna. Izdrži bol. Ugađaj. Ne žali se. Podiđi mu. Bilduj mu ego. Nateraj ga da padne na tebe. Muškarci žele ono što ne mogu da imaju. Ne daj se lako. Neka se bori za tebe. Muškarci vole da love. Složi mu odeću. Skuvaj mu ručak. Neka bude srećan. To je ženski posao. Bićeš dobra žena jednog dana. Uzmi njegovo prezime. Zadržala si svoje prezime? Luda feministkinja. Rodi mu decu. Ne želiš decu? Doći će i to jednog dana. Predomislićeš se.

Budi dama, kažu.

Nemoj da te siluju. Čuvaj sebe. Ne pij previše. Nemoj da ideš sama. Nemoj kasno da izlaziš. Ne oblači se tako. Ne pokazuj previše. Ne opijaj se. Ne ostavljaj svoje piće. Nađi sebi nekog drugara. Idi tamo gde je dobro osvetljeno. Ostani u sigurnim četvrtima. Reci nekome kuda ideš. Ponesi biber sprej. Kupi pištaljku. Drži ključeve poput oružja. Kreni na kurs samoodbrane. Proveri prtljažnik. Zaključaj vrata. Ne izlazi sami. Ne uspostavljaj kontakt očima. Ne trepći zavodljivo. Ne izgledaj kao laka ženska. Ne privlači pažnju. Ne radi do kasno. Ne pričaj masne viceve. Ne smeškaj se strancima. Ne izlazi noću. Ne veruj nikome. Nemoj reći da. Ne reci ne. Samo “budi dama”, kažu.

***

Autorka ove sjajne i inspirativne, a bolno istinite poruke je Camille Rainville, 22-godišnja studentkinja na Univerzitetu u Vermontu. Ovu poruku Camille je napisala 6. decembra 2017. godine, dok je učila u biblioteci. Poruka je spontano postala viralna, kako su njeni prijatelji počeli da je dele putem društvenih mreža. Pažnju svetske javnosti privukla je u interpretaciji poznate glumice i borkinje za ženska prava, Sintije Nikson.