Brižit Makron prvi put govori za medije o svom odnosu sa svojim suprugom Emanuelom Makronom, aktuelnim francuskim predsednikom, i kako kaže, da nisam napravila ovaj izbor, propustila bih svoj život.

Ove nedelje prva dama Francuske dala je svoj prvi intervju otvorenog srca, za francuski magazin ELLE, od izbora Emanuela Makrona za predsednika Francuske. Bila je ovo prilika da sama podigne veo sa njihovog ljubavnog odnosa koji toliko intrigira, sa jedne, i oduševljava javnost širom sveta, sa druge strane.

Na pitanje novinarke kada je shvatila da se njihov odnos menja, Brižit je odgovorila da misli da je to bilo tokom rada na predstavi Umetnost komedije, Eduarda De Filipa. Oboje smo radili na komadu u petak veče kasno, i od subote, željno sam iščekivala da dođe naredni petak. Nisam razumela zašto, u tom trenutku. To mi je izgledalo tako ludo.

Da podsetimo, Brižit je u to vreme bila Makronova učiteljica drame u srednjoj školi.

ELLE: Jeste li pokušali da se oduprete tom osećaju?

Brižit Makron: Da, ja sam bila ta koja je rekla Emanuelu da ode u Pariz kako bi gradio svoju karijeru jer sam smatrala da je to najbolje za njega. U to vreme nije bilo ničega između nas, ali već je počelo da se priča o tome, trač je kružio. Bila sam zabrinuta samo za svoju decu, Sebastijana, Lorensa i Tifani. Ne za ostatak sveta. Nije me bilo briga šta će ko da misli i kaže.

ELLE: Kako ste podneli klevetanja i mizoginiju na račun vaše razlike u godinama, koja je iznova postala predmet pažnje tokom predsedničke kampanje?

Brižit Makron: Teško. Ali sam govorila sebi – u ovom trenutku sve izgleda tako loše da gore ne može da bude, ali ti samo ćuti, i uskoro će sve da prođe.

ELLE: Šta vam je bilo najteže u ovoj neobičnoj priči?

Brižit Makron: Neprestana udaljenost koja nas je fizički razdvajala sve do 2007. godine (kada su se venčali). Međutim, tokom tog razdoblja neprestano smo pisali jedno drugom.

ELLE: Osećate li kao da kršite nametnuta ograničenja?

Brižit Makron: Ne, nikako! Jer ova naša ljubavna priča je sasvim nežno nastala. Polako i postupno sam dovela svoju porodicu do toga da shvati šta se dešava između nas. Emanuel je, takođe, postupno uveo svoju porodicu u našu ljubavnu priču. Nismo ništa razbili, čak iako smo nužno razbijali stvari i probijali granice. U svakom slučaju, odvajanje uvek nanese štetu. Deca često pate. Znam da sam nanela štetu svojoj deci i da sam ih povredila, i to je ono što sam sebi najviše zamerala. Ali nije bilo pomoći. Jednostavno, dođe vreme u vašem životu kada morate da donesete ključne odluke, bez obzira na to koliko bolne one bile. A za mene su bile. Pored toga, dvadeset godina razlike među nama je mnogo, zar ne?! To je bilo dodatno opterećenje za mene. Naravno, mi ujutro zajedno doručkujemo, ja, sa svojim borama, on, sa svojom mladalačkom svežinom, ali tako je, kako je. Da nisam napravila ovaj izbor, propustila bih svoj život. Imala sam puno sreće sa svojom decom, ali istovremeno sam osetila da moram da živim ovu ljubav, kako je rekao Prever, da bih bila potpuno srećna.

***

Intervju sa Brižit Makron u celosti možete da pročitate u najnovijem izdanju francuskog magazina ELLE.