Spasonosan saveznik u borbi protiv raka dojke može da bude mala, slasna breskva!

Samo tri aromatična ploda dnevno mogu da naprave značajnu razliku, tvrde američki naučnici.

Konzumacija samo tri breskve dnevno može da pomogne u borbi protiv raka dojke, pokazuju rezultati najnovijeg istraživanja.

Pročitajte i ovo: Istine i zablude o raku dojke

Američki naučnici su do ovog značajnog otkrića došli na osnovu testiranja sprovedenih na miševima, piše Dejli mejl.

„Ćelije agresivnog raka dojke implementirali smo miševima pod kožu, a zatim ih tretirali ekstraktima breskve“, rekao je vođa istraživačkog projekta doktor Luis Kisneros Zevalos.

Prema njegovim rečima, tim je uočio pozitivan efekat posle samo nekoliko sedmica, što znači da su breskve „ubile“ metastaze i zaustavile bolest.

Pročitajte i ovo: Kako sprečiti i lečiti rak grlića materice

Naučnici su, takođe, na osnovu parametara istraživanja izračunali kolike doze bi morale da se primene kod ljudi i došli do zaključka da bi konzumacija dve do tri breskve dnevno imala isti efekat i kod žena.

U zapadnim zemljama rak dojke je najčešća vrsta raka kod žena, a najnoviji podaci pokazuju da je samo u Americi prošle godine obolelo oko 232.000 žena.

Pročitajte i ovo: BRESKVE: Slatke, aromatične i sočne – nagrada za nepce i čuvari zdravlja

„Važnost tog otkrića je značajna, jer pokazuje kakav efekat na borbu protiv te smrtonosne bolesti imaju prirodni spojevi, u ovom slučaju fenolni spojevi u breskvi“, kaže Zevalos, koji ističe da je važno da se pojede ceo plod, a ne samo sok, jer konzumacija soka od breskve neće dati iste rezultate.