Bredli Kuper proveo je šest godina učeći da diriguje šest minuta muzike kako bi mogao da je snimi uživo na setu ‘Maestro’: ‘Bio sam apsolutno prestravljen’, kaže glumac.

Veliki deo buke oko “Maestra” Bredlija Kupera do sada se vrteo oko njegove šokantne fizičke transformacije u čuvenog dirigenta Leonarda Bernštajna, ali priprema glumca, reditelja i pisca za ulogu bi takođe mogla oduševiti neke ljude.

Govoreći na nedavnoj projekciji filma u Los Anđelesu u razgovoru koji je moderirao dobitnik „Hamiltona“ Tonija Lin-Manuel Miranda, Kuper je otkrio da je proveo ogromnih šest godina učeći kako da diriguje nešto više od šest minuta muzike u stilu Bernštajna kako bi mogao da snimi ključnu scenu u „Maestru“ uživo na setu.

Scena o kojoj je reč rekonstruiše Bernštajnovo čuveno dirigovanje Londonskim simfonijskim orkestrom u katedrali Eli 1976. Sekvenca je najuzbudljivija u filmu, jer u potpunosti prikazuje Bernštajnov muzički genij i pokazuje Kuperov zapanjujući nastup u svoj svojoj punoj slavi.

„Ta scena zbog koje sam bio toliko zabrinut jer smo je uradili uživo“, rekao je Kuper na događaju (via IndieWire-a). „To je bio Londonski simfonijski orkestar. Snimljen uživo. Morao sam da ih vodim. I proveo sam šest godina učeći kako da dirigujem šest minuta i 21 sekundu muzike.”

„Mogao sam da dobijem sirovi snimak gde sam upravo gledao Leonarda Bernštajna [diriguje] u katedrali Eli sa Londonskim simfonijskim orkestrom 1976. I tako sam to morao da učim“, dodao je Kuper, istovremeno zahvalivši se „divnim učiteljima“ kao npr. direktoru Metropoliten opere Janniku Neze-Segenu što mu je pomogao da fino podesi predstavu.

„Nezet-Seguin je pravio video zapise sa svim promenama tempa, tako da sam imao sve materijale na kojima sam mogao da radim.“ Kuper je rekao. „Zaista se radilo o tome da biram tačno ono što sam bioskopski želeo, a zatim da ih pozovem da nasele taj prostor i da verujem da su svi uradili posao. Zato što mislim da sam znao da sam prestravljen, apsolutno uplašen da nisam uradio posao onda ne bih mogao da uživam u ovim scenama. I svi jesu.”

„Maestro“ uokviruje Bernštajnovu profesionalnu karijeru oko njegovog braka sa Felisijom Montalegre, koju igra Keri Maligan. Mat Bomer, Maya Hawke i Sarah Silverman takođe igraju. Maligan je nedavno rekla za Variety da je upravo Kuperov stil učinio da se oseća kao „pravi glumac“ po prvi put na filmskom setu.

“Postojao je deo mene kao glumca koji se uvek osećao kao: ‘Pa, ja nikada neću biti jedan od onih glumaca koji drže svoj dijalekt između snimaka'”, rekao je Maligen. „Postojao je deo mene koji je bio malo uzdržan, ili možda nervozan da se potpuno posvetim nečemu. Ali to je Bredli pitao, u suštini, na početku procesa. On je rekao: „Ako ćeš ovo da uradiš, samo moraš to da uradiš u potpunosti, u potpunosti.“

„Kada je to rekao, bila sam kao: ’OK, uradiću apsolutno sve.‘ Uradiću sva istraživanja. Uradiću sve dijalektske stvari. Uradiću sve, tako da kada dođem na set, budem 100% u stanju da se osećam kao da sam na sceni i da imam osećaj „ne sećam se šta se desilo.“

„Maestro“ se prikazuje u odabranim bioskopima 22. novembra i biće dostupan za strimovanje širom sveta na Netflix-u od 20. decembra.