Umeće pletenja i heklanja obično su prenosile žene – majke ili bake koje su sa strplјenjem učile svoje žensko čedo da pravi petlјice.

Veštinu kako se pomoću heklice ili najmanje dve igle prave odevni predmeti trebalo je da ima svaka devojka. No, razvojem industrije ovo zlata vredno znanje je polako potisnuto. Ipak, nije zaboravlјeno, što dokazuje sagovornica Marine Jablanov, Branka Popović, koja sve što zamisli, njene vešte ruke izvedu!

– Iako sam polјoprivredni inženjer, direktno se nisam bavila svojom strukom, mada sam radila u firmi koja je bila vezana za polјoprivredu. Radila sam u knjigovodstvu, a taj posao s ciframa je jedna rutina, a verujem da svačija duša ima potrebu da se kreativno iskaže. Pletenje je bio moj beg od rutine, da radim ono što mi duša ište.

Kada ste savladali veštinu pletenja?

– Jedva da se sećam, jer sam bila mnogo mala. Imala sam spretne prste i lako sam savlađivala ovu veštinu, a baka i mama su bile dovolјno strplјive dok su me u nju upućivale. Prvo sam šila, plela i heklala lutkama halјinice.

Pročitajte i ovo: Deformiteti kičmenog stuba – neoperativna korekcija skolioze

Kada sam prestala da se igram s lutkama, šila sam i plela sebi. Imala sam potrebu, kao i svi mladi da imam nešto originalno. Baka mi je tu mnogo pomagala, jer je ona finiširala moje zamisli. Kada su došla deca, plela sam nešto i za njih, ali kako su rasla sve sam se manje bavila pletenjem…

Da li ste pleli i za druge?

– Da, ali samo za lјude koje poznajem i koji su mi dragi. S vremena na vreme volela sam da napravim neki poseban poklon u vidu šala, kape ili džempera. To je bilo primano s oduševlјenjem, jer sam ja uvek mislila na to šta ta osoba voli i uplitala svoje lepe misli u to pletivo.

Pročitajte i ovo: Problemi štitne žlezde – žudnja za duhovnim rastom

Upliće se i lјubav u pletivo, sve mame, bake i devojke koje su plele, tkale ili šile za svoje drage, uvek su u to utkale i svoju energiju, svoje lepe misli i osećanja, a onda su oni, koji su to nosili, bili zaštićeni, zaogrnuti lјubavlјu i dobrom vibracijom.

Šta je bio okidač da se sa većom strasti ponovo posvetite ovoj veštini?

– Naišao je težak period u mom životu i ja sam utehu i smirenje potražila u ručnom radu. To nije ništa novo i nepoznato sadašnjoj nauci.

Pročitajte i ovo: Kako nam nedovršenosti kradu energiju

Da li to znači da se pletenje može smatrati kao meditativna aktivnost?

– Prema mom iskustvu je tako, a naučnici su došli su do zaklјučka da samo 20 minuta ovakve aktivnosti dnevno smanjuje srčani ritam i usporava disanje. Takođe je zabeleženo da se u ovakvom stanju uma usporavaju moždani talasi.

Pročitajte i ovo: Kako da izgradimo samopouzdanje

Svi koji su ikada pleli znaju da se pokreti rukama ritmički ponavlјaju, a sama činjenica da nešto pri tom i kreirate pospešuje ovaj efekat. Pletenje mi je pomoglo da zaboravim brige, jer me je uvelo u neki drugi svet boja, oblika i harmonije u kome sam bila potpuno fokusirana na ono što stvaram.

Da li to znači da pletenje može da bude i antistres terapija?

– To je sjajna veština koja ne samo može da vas oslobodi stresa, nego ni nema negativne posledice.

Pročitajte i ovo: Diskus hernija – pod teretom vlastitog života

Pletenje mi pomaže da uđem u to opušteno stanje, jer nežno podstiče um da izbaci one misli ili brige koje mi prave zbrku u glavi i okrenem se stvaranju. Ovo je i sjajna vežba prisutnosti da sam ovde i sada, a ne da mi misli stalno lutaju između prošlosti i budućnosti. Kada pletem mene svaka šara vuče dalјe, da vidim kako će ispasti taj red, pa kada uvedem neku novu boju kako će se složiti sa ostalima, pa kako će to na kraju da izgleda…

Da li je bitan i krajnji rezultat?

– Ja uživam i u samom procesu, ali i kada ispletem neki šal, kapu ili čarape imam osećaj zadovolјstva da sam nešto dobro i lepo uradila, zato jer uvek radim s prirodnim materijalima: vunom ili pamukom.

Pročitajte i ovo: Da li ste skloni da osuđujete druge?

S pletivom je zgodno, ako nisam zadovolјna rezultatom, mogu da oparam i počnem ispočetka! Ništa ne propada i sve može da se iskoristi i reciklira više puta! Svakako, sama činjenica da sam pomoću svojih prstiju, malo vunice ili konca i umeća, napravila nešto što će neko s radošću da nosi, daje mi snažan osećaj postignuća.

Da li pletete prema nekoj šemi ili mustri?

– Ne, sada imam dovolјno znanja i veštine da sve mogu da radim iz glave. To je kao i u svim umetnostima kada se savlada tehnika, onda kreativnost dolazi do izražaja. Sve što smislim mogu i da izvedem, sada je glavna ideja. To čini sav taj proces zanimlјivim, jer ne imitiram nikoga nego se prepuštam inspiraciji.

Pročitajte i ovo: Zašto se osetljivost, otvorenost i emotivnost smatraju slabostima?

Sve što napravim je unikat, jer mi nije zabavno ni da imitiram samu sebe! Volim da pletem, ali mislim da je heklanje još kreativnije, jer su u ovoj aktivnosti pravila manje važna. Heklanje mi ostavlјa više prostora za kreativnost, tako da često kombinujem pletenje i heklanje.

Da li ovakve aktivnosti mogu da pomognu da se rešimo nekih loših navika?

– Svakako, meni je pletenje pomoglo da uveliko smanjim pušenje. Kada sam uposlila prste i maštu i mislila gde ću da dodam ili oduzmem očicu, da menjam boju, nisam se ni setila cigarete. Činjenica je, da je izbacivanja loše navike teško, jer ostavlјa prazninu, zato bi je trebalo zameniti nekom dobrom navikom.

Pročitajte i ovo: Kako da se bolje upoznate sa svojom podsvešću

Pletenje je sjajna tehnika koja može da odvuče pažnju. Upravo ovakav vid terapije odvlačenjem pažnje daje i rezultate, jer se napredak može meriti dužinom onoga što ste ispleli. Tako da pletivo može da postane dobar simbol za sve negativne navike kojih ste se odrekli. Nije to mala stvar!

Koliko ova blaga fizička aktivnost može da pomogne u prevenciji nekih bolesti?

Pročitajte i ovo: Prolećni umor – beg od realnosti i promena

U medicinskim krugovima je opšte poznato i prihvaćeno da zauzeti lјudi manje osećaju bol ili da manje pate od depresije. Pletenje i heklanje je blagotvorno i za pokretlјivost prstiju. Ono zahteva dobru koordinaciju pokreta i tera prste da se kreću na najrazličitije načine, što ih sprečava da postanu kruti kao kada su ruke mirne.

Pročitajte i ovo: Kako da izlečite predijabetes i dijabetes

Ono može biti odlično kao prevencija za artritis, jer omogućava zglobovima da se pokreću i podmazuju, a sami pokreti pobolјšavaju cirkulaciju tako da mišići ne atrofiraju.

Koje su još dobrobiti ovakvih aktivnosti?

– Ručni rad možete da radite kada ste sami ili u društvu. Postoji i u našoj tradiciji da su se žene okuplјale i plele ili heklale i družile. Dok su pričale o deci, kući, one nisu u prazno pričale, nego su i nešto radile!

Pročitajte i ovo: Da li su nam potrebni antioksidansi?

Zgodno je da možete da ponesete sa sobom igle i vunicu i da pletete kada nešto čekate. Zaista, žene ili drže decu, ili kuvaju ili nešto rade, a kada su slobodne, onda se bave ručnim radom. Nema praznog hoda!