Kako Vam se čini celokupan ovogodišnji progam FEST-a? 

Dobila sam skrinere dve nedelje pre dolaska u Beograd, ali sam se ipak nadala da ću sve te filmove imati prilike da pogledam i u bioskopu, jer bioskop ne može da se poredi ni sa čim. Nažalost, zbog brzine donošenja odluke, shvatila sam da moram da požurim. Uživala sam na svim festovskim projekcijama u Beogradu, sa publikom, vratilo me je u stare dane. Jedne godine sam odgledala čak pet filmova u danu, a to mi se i sada desilo, jedva sam izdržala, ali divan je osećaj.

Branka Katić, glumica i članica žirija glavnog takmičarskog programa FEST-a
Foto D. Milenković

To je pravi duh FEST-a.

Da, dirljivo mi je koliko Beograđani i dalje vole FEST, te koliko su radoznali da saznaju nešto o novim filmskim ostvarenjima koja dolaze sa svih strana sveta.

Kada gledate filmove, kao članica žirija, koliko se bavite pričom koja ih prati, kontekstualizacijom? Izvesno je da ste za neke filmove već znali pre FEST-a, a za neke ne.

Trudim se da filmove gledam sasvim nevino. Ja sam tip koji voli da otvorena srca i uma pogleda nešto, pa da vidim šta mi to radi. Veoma veliki broj filmova mi se dopao, teško je bilo doneti odluke o nagradama, rekla sam Jugoslavu Panteliću kako mislim da je izbor filmova izvrstan. Ima mnogo izvrsnih ženskih uloga koje bi glumice ovde mogle samo da sanjaju! Dirljivi su mi bili filmovi iz Irana i Iraka, zbog svega što se dešava trenutno u tom delu sveta.

Šta je sa filmovima iz regiona?

Beskrajno me je zabavio film Hane Jušić, cela sala se smejala, i onda nisam sigurna kada to gledam da li mi je uzbudljivo zato što mi je blisko, razumem jezik i kontekst, hoću da kažem – ne znam da li zbog toga to komunicira više sa mnom. Sve u svemu, stvarno sam uživala gledajući svih 15 filmova.

Koje emocije ili teme, po Vama, preovladavaju u selekciji?

Položaj žene u društvu svakako, u različitim delovima sveta, gde mi je dosta veliki utisak ostavilo ono što sam već pomenula, njihovo nemanje izbora i slobode na istoku. Sigurno je da je jedna od gorućih tema ekstremizam i njegove posledice. Svet je u dosta tužnom stanju.