Ukoliko želite da vaše venčanje dobije notu veličanstvene ceremonije, nisu dovoljni samo lep prostor, perfektan psten, divna venčanica i savršen mladoženja. Potrebna i je i prikladna muzika, da sve to isprati i oboji prefinjenošću.

O tome kako odabrati pravu muziku za venčanje, kako unajmiti gudački kvartet za venčanje, koji je repertoar najprikladniji za fino venčanje i šta sve treba da znate kada unajmljujete gudački kvartet i slične bendove za svadbu, priča Aleksandra Popović, članica gudačkog kvarteta Wonder Strings.

DSC_0213 saturated

Nedavno je Wonder Strings gudački kvartet bio unajmljen da svira ceremoniju venčanja. Klijent je bio uspešan, poslovni čovek i stručnjak u svojoj oblasti. Nakon što smo se dogovorili oko satnice, mesta sviranja, honorara, usledila su čuvena pitanja:

”Vi ste kvartet? A koliko vas ima? ”

”Koliko vam je onda stolica potrebno?”

”Zašto vam je potreban suncobran? Pa nećete se istopiti od malo sunca?” (“Instrumenti su, znate, vrlo osetljivi na atmosferske prilike”) ,

”Da li možete da budete obučene tako i tako?” (”Ne, ne nosimo duboki dekolte i kratke suknje ”)

”Da li imate na repertoaru nesto od Željka Joksimovića? ”

I tako…

Wonder Strings
Wonder Strings

Klijentela koja unajmljuje gudački kvartet za venčanja veoma je raznovrsna. Namera je da samo venčanje dobije na eleganciji i finoći, a gudački kvartet i klasična muzika su pravi izbor za to. Ima ljudi koji prilikom unajmljivanja gudačkog kvarteta za svadbu tačno znaju šta žele i zašto unajmljuju baš ovakvu vrstu muzike i sa njima je divno sarađivati.

Ima onih koji ništa ne znaju o tome ili vrlo malo, a to i priznaju, i rado se prepuštaju sugestijama. Sa njima je saradnja takođe divna.

A ima onih koji ne znaju ništa, ali misle da su mnogo pametni. Oni su najgori. To su oni koji prilikom izvođenja najlepših i najpoznatijih kompozicija pitaju: ”A je l’ može nešto brže i poznatije? Na primer nešto od Bitlsa?”

Wonder Strings
Wonder Strings

Svirajući venčanja imale smo niz komičnih situacija – tražili su nam da sedimo na helijumskom balonu dok sviramo, da improvizujemo na licu mesta dok u pozadini ide film o Džozefini Bejker (da, na venčanju).

Jednom su nas pozvali sa pauze da sviramo sečenje torte. Na jednoj svadbi smo nastupale uz latino, plesače, KUD, a postojao je čak i voditelj programa. Prisustvovali smo svetom činu, u kojem su mladenci odlučili da uzmu po deo prezimena jedno od drugog i spoje se u jedno, jedinstveno. Jednom nas je mladina majka, dok smo svirale O Sole mio, pitala da li znamo nešto italijansko.

Stoga, mislim da nije loše informisati ljude koji traže finu muziku za svadbu na šta da obrate pažnju prilikom odabira benda i koja je zapravo funkcija gudačkog kvarteta na venčanjima.

Wonder Strings
Wonder Strings

Da bih objasnila otkud gudački kvartet u obredima venčanja, moram prvo da se osvrnem na bitnu razliku između pravoslavne i katoličke crkve po pitanju muzike.

Katolička crkva u svojim obredima dozvoljava instrumentalnu, kao i polifonu muziku (muziku sastavljenu od dva ili više melodičnih glasova). Obredi u katoličkim crkvama se izvode uz pomoć orgulja. Ako nema orgulja, ili je venčanje na otvorenom, unajmljuje se najčešće gudački kvartet ili neki drugi ansambl.

Za razliku od katoličke, pravoslavna crkva ne dozvoljava korišćenje instrumenata pri crkvenim obredima, već samo jednoglasnu, vokalnu muziku koja obezbeđuje jednostavnost i čistotu bez čulnih elemenata. Običaj da se kvartet iznajmljuje za venčanja na ovim prostorima došao je sa Zapada.

Wonder Strings
Wonder Strings

Mladenci najradije unajmljuju finu muziku i gudački kvartet u periodu između crkvenog i građanskog venčanja, kada gosti dolaze iz crkve u restoran gde će se održati građansko venčanje i svadbeno veselje. Želja je da to bude tiha, nenametljiva muzika ali ipak dovoljno interesantna gostima. Zbog toga se od repertoara uglavnom traži romantična muzika, evergreen, light jazz, stranci najviše vole klasičnu muziku, a sve češće se traži i rok-pop repertoar.

Ono što je najlepše je kada mladenci unajme gudački kvartet za prvi svadbeni ples, obišno valcer ili neki tango. Moderni mladenci vole da kvartet svira rok i pop repertoar, ali ako mene pitate za savet, uvek sam za ono sto je elegantno i romantično, ”classy” – malo arija, poneka napolitanska pesma, filmska muzika (valcer iz filma Amarkord), obavezno tango, malo evergrina, light jazz, What a wonderful world, Strangers in the night, Besame mucho, latino zvuk Devojke sa Ipaneme, šampanjac i ugođaj je potpun.

Postoje slučajevi kada se fina muzika i gudački kvartet unajmljuju i za celo venčanje pa je onda kombinacija repertoara preporučljiva.

Wonder Strings
Wonder Strings

Za svadbe koje dugo traju, Wonder Strings preporučuje nastup sa perkusionistom jer je veoma efektan i po dinamici može da obavlja funkciju pravog benda za svadbu.

Wonder Strings za ovakve prilike imaju i specijalan muzički repertoar za svadbe koji se sastoji od najpoznatijih numera klasične muzike.

To su uglavnom kompozicije duhovnog i svečanog karaktera, delovi misa, kantata, oratorijuma, himne, arije, kanoni – Canon in D – Pachelbel, Air – J. S. Bach, Ave Maria – Bach/Gounod ili Schubert, Trumpet tune – Purcell, Trumpet voluntary – Stanley, Jesu of joy of man’s desiring – Bach, Here comes the bride- Wagner (kada mlada dolazi) , Wedding march – Mendhelsson (svira se kada se ceremonija završi), Winter – Vivaldi, Meditation – Masne i mnoge druge kompozicije.

Osim repertoara, vodimo računa i o našem pojavljivanju, te imamo i specijalne haljine za venčanja kreatorke Bojane Nikolić i Nevene Nićetin, kao i cipele za venčanja, Marry Ed i cipele Lilu, kreatorke Danijele Biškup.

Osim gudačkog kvarteta, za kojim je najveća potražnja, Wonder strings na ponudi imaju i druge bendove prikladne za svadbe i venčanja kao što su dve violine, violina i viola, violina i čelo, trio violina, viola, čelo, a tu su i sastavi sa flautom, gitarom, harfom, perkusijama.

Neka od mesta za venčanja, na kojima smo najšešće svirali su Hotel Square Nine, Sonata Open Concept, restoran Đurđevdan, Jahting klub Kej, restoran Franš, Lava Bar, Vila Jelena, restoran Glamur, Kalemegdanska Terasa i dr.