Malo je onih koji nisu čuli za kozmetičke preparate koji se ubrizgavaju da bi se ublažili znaci starenja ili izmenile karakteristike lica i tela kojima nismo zadovoljni. Međutim, da li ste čuli za injekcije botoksa za stopala?

Procedura koja postaje sve popularnija podrazumeva ubrizgavanje kombinacije botoksa i dermalnog filera u svod stopala da bi se paralizovali mišići pete.

Da bi se smanjila nelagodnost pravljenjem „amortizera“, preparat se ubrizgava i u donji deo stopala, preciznije u regiju na koju se oslanjamo kada se izdignemo na prste.

Ono po čemu se botoks za stopala razlikuje od onog koji se koristi na drugim mestima, je to što nije namenjen za estetske svrhe. Niko (još) nije zabrinut zbog bora na nožnim prstima. Umesto toga, uloga botoksa za stopala je da popravi kako se vaša stopala osećaju.

Image by rawpixel.com on Freepik
Image by rawpixel.com on Freepik.com

„Tretman je namenjen svakome ko redovno nosi visoke potpetice i ima bolove u stopalima dok ih nosi“, kaže dr Stiven Hambl, konsultant za estetsku medicinu na klinici Hedoks u Londonu.

Procedura koja „odnosi bol izazvan cipelama sa visokim potpeticama“ košta 590 funti (oko 680 evra).

Dr Hambl naglašava da je procedura bezbedna, ali, da kao i uvek kada su u pitanju ovakve intervencije, postoje manji rizici, poput infekcije, alergije ili modrica.

„Stopalo je osetljivo područje tako da postoji mogućnost da se javi bol od injekcije. Drugi nedostatak procedure je da se vremenom dejstvo smanjuje, tako da morate ponoviti proceduru“, objašnjava dr Hambl.

Image by marymarkevich on Freepik
Image by marymarkevich on Freepik.com

Trajnije rešenje za bol izazvan nošenjem cipela sa visokim potpeticama

Tržište za uslugu „botoksiranja stopala“ postoji jer i pored preduzetih mera, potapanje bolnih stopala u hladnu kupku oduzima vreme, a i oporavak nije trenutan.

Zbog toga je sve više onih koji odustaju od dobrih starih gel jastučića u korist trajnijeg rešenja.

Popularnost botoksa za stopala postala je očigledna kada su poznate ličnosti počele da odbacuju papuče za rad od kuće i zamenile ih obućom sa visokim štiklama. Injekcije su ublažile bol od poziranja na visokim potpeticama na crvenom tepihu.

Dermatolozi i drugi estetski stručnjaci takođe su od tada primetili porast broja pacijenata koji traže injekcije kako bi cipele učinile prijatnijim za nošenje.

Hambl je primetio takav trend i odlučio da tretman uvrsti u ponudu na svojoj klinici.

Wedding photo created by senivpetro - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Velika migracija botoksa do stopala zapravo je počela u medicinske, a ne u kozmetičke svrhe.

„Botoks je počeo da se koristi za stopala kao sredstvo za lečenje prekomernog znojenja. Prvo je korišćen na pazuhu, gde može biti veoma efikasan. Posle toga je upotreba proširena na dlanove, stopala, pa čak i druga područja kao što su lice, skalp i prepone“, navodi dr Tamara Grifits iz Britanskog udruženja dermatologa.

Stručnjaci su koristili botoks na stopalima za lečenje svega, od grčeva mišića do povreda tetiva. Ubrizgavanje ove supstance u stopala samo da bi se visoke potpetice lakše nosile, ipak je novitet.

„Postoji mnogo radova o ubrizgavanju botoksa u stopala za druga stanja, za prekomerno znojenje ili hiperhidrozu, tako da znamo da je bezbedno ubrizgati ga, kao i filere u stopala. Nismo još došli do toga da postoje naučni radovi o vezi botoksa i nošenja cipela sa visokim potpeticama. Znamo da je bezbedno, ali ono što radimo je niša. Nova niša“, istakao je dr Hambl.

Hand photo created by karlyukav - www.freepik.com
Foto by karlyukav – www.freepik.com

Botulinski toksin u službi lepote

Upotreba botoksa iz razloga koji nisu isključivo medicinski, međutim, uopšte nije novina. Oftalmolog Alan B. Skot, 1978. godine, počeo je da isprobava upotrebu botulinskog toksina za lečenje pacijenata sa razrokošću.

Tek nešto više od decenije kasnije, kanadska lekarka Žan Karuters primetila je, dok je koristila botulinski toksin za lečenje nekontrolisanog stiskanja kapka, da pacijent ima i kozmetički bonus: nestale su i fine bore oko oka.

Dr Karuters je o otkriću ispričala svom mužu, dermatologu Alasteru Karutersu i par je počeo da eksperimentiše kako bi došao do tretmana za smanjivanje bora.

Prvu studiju o tome objavili su 1992. godine. Američka Uprava za hranu i lekove (FDA) odobrila je botoks za kozmetičku upotrebu 2002. godine.

Poznate ličnosti, bogati i mladi na pragu tridesetih koji su u poslednje vreme sve svesniji važnosti izgleda, radovali su se širom sveta.

To znači da su lekari oduvek koristili botoks i da bi videli da li bi njegovo ubrizgavanje u različite „nabore i pukotine“ moglo da dovede do srećnih klijenata.