Šta je Botoks?

Botulinski toksin je neurotoksin koji blokira presinaptičko oslobađanje acetilholina u neuromišićnoj sinapsi.

Dr Nataša Popović, specijalista plastične i rekonstruktivne hirurgije
Dr Nataša Popović, specijalista plastične i rekonstruktivne hirurgije

Regeneracija perifernih nervnih vlakana dovodi do reverzibilnosti procesa, te se zbog toga injekcije ponavljalju posle četiri do šest meseci.

Koristi se u svetu od 1980. godine u lečenju oftalmoloških i neuroloških poremećaja, kada su FDA (Food and Drugs Administration) i SAD odobrili njegovu upotrebu i primenu.

Za razliku od mekih tkiva, čiji volumen popunjavamo hijaluronskim filerima, Botoksom blokiramo i sprečavamo kontrakciju mišića odgovornih za nastanak bora na koži. Prilikom injiciranja u mišić izaziva se njegova relaksacija i sprečava se kontarkcija, što dovodi do postepenog izostanka neželjene mimike. Na taj način nestaju bore na koži, u regiji iznad samog mišića.

Čemu služi Botoks?

Botoks se može primeniti kao pojedinačni tretman ili u kombinaciji sa hijaluronskim filerima, mezoterapijom, hemijskim pilinzima, a sve u cilju uklanjanja postojećih i sprečavanju nastanka novih bora.

Najčešća primena je u regiji čela, između obrva, gde nastaju vertikalne bore usled mrštenja i horizontalne bore, duž celog čela, od obrva do kosmatog dela glave.

Vrlo uspešno Botoksom se uklanjaju bore u regijama spoljnih uglova očiju, gde nastaju tzv. “svračije nožice“,  kao i u regiji vrata, gde na koži, najčešće kod starijih pacijenta, nastaju bore.

Foto Aleksandra Ostojić
Foto Aleksandra Ostojić

Kako se koristi Botoks?

Ubrizgavanjem u regiju na licu ne daje se prethodno anesteik, jer procedura ne boli. Eventualno blago pecka.

Crvenilo na koži nakon tretmana nestaje u prvih sat vremena. Nakon tretmana potrebno je tri do sedam dana da bi efekti Botoxa bili vidljivi.

Treba napomenuti da Botoks nije trajan i ponavljanje se može sprovesti nakon četiri meseca.

Ubrizgavanjem u regije, kao što su pazušne jame, dlanovi i tabani, smanjujemo ili u potpunosti sprečava znojenje.

Efekat traje šest do osam meseci i može se ponavljati. Prilikom ubrizgavanja koristi se lokalni anestetik u vidu kreme. Nakon tri do sedam dana efekti postaju vidljivi.

Kontraindikacije

  1. Trudnoća i dojenje

2. Deca ispod 12 godina

3. Hemofilija i koagulopatija

4. Alergija na komponente preparata pr albumini

5. Oboljenja neuromišićnog prenosa miastenija gravis

6. Zapaljenske promene na koži

7. Upotreba aminoglikozidnih antibiotika, acetilsalicilne kiseline, antireumatika sedam dana pre i posle intervencije

Neželjeni efekti

Ako se i pojave, blagi su i svi su prolazni.

Glavobolja (u manje od 1% slučajeva), otok ili podliv na mestu uboda, osećaj ukočenosti u predelu čela, blaga spuštenost gornjeg kapka, koja prolazi za dve nedelje, podizanje spoljnjeg dela obrve, pareza susednih mišića.