Američki stručnjaci dokazali su da postoji veza između neredovnog menstrualnog ciklusa u adolescenciji i gojaznosti, dijabetesa i srčanih oboljenja koji se javljaju kasnije tokom života.

Zahvaljući tom saznanju, bolesti i rizike moguće je znatno ranije uočiti, pa i preduprediti neke od zdravstvenih problema.

Tinejdžerke koje imaju neredovne menstruacije izložene su većoj opasnosti od gojaznosti, kao i ranim simptomima dijabetesa i srčanih oboljenja nego devojčice sa urednim ciklusom, tvrde stručnjaci sa Univerziteta u Sinsinatiju.

Pročitajte i ovo: Kako do trudnoće posle 40-te

Kako prenosi Rojters, nedavna istraživanja potvrdila su da postoji veza između neredovnog menstrualnog ciklusa u adolescenciji i dijabetesa i srčanih oboljenja koji se javljaju kasnije tokom života.

Pročitajte i ovo: Kako održati trudnoću sa 40+

Zahvaljući tim saznanjima sada je rizik od dobijanja dijabetesa i srčanih oboljenja moguće znatno ranije identifikovati, a samim tim i preduzeti odgovarajuće korake u tom pogledu, objašnjavaju stručnjaci.

Pročitajte i ovo: Šta da očekujete kad očekujete porođaj sa 40+

„U adolescentskoj medicini postoji zabluda da je potrebno da prođe nekoliko godina dok se ciklus ne ustali tako da se po tom pitanju dugo ništa ne preduzima. Ali to je potpuno pogrešno, jer čak i kod sasvim mladih devojaka neujednačani ciklus ne treba smatrati kao normalnu pojavu i zanemarivati ga”, istakao je Čarls Glek jedan od autora studije „Plodnost i sterilitet”.

Na osnovu istraživanja koje je sprovedeno na 370 devojaka uzrasta od 14 do 19 godina, stručnjaci su došli do zaključka da devojčice koje imaju neredovan ciklus, to jest koje su nekoliko puta godišnje menstruaciju dobijale na 42 dana ili više, krupnije od svojih vršnjakinja, a imaju i viši nivo testosterona u krvi.

Pročitajte i ovo: Psihološki aspekti trudnoće u zrelim godinama

„Razlog neredovnom ciklusu mogu biti i policistični jajnici koji dovode do neplodnosti”, objasnio je doktor Glek.

Pročitajte i ovo: Zatrudneti ili ne sa 40+?!

Problem policističnih jajnika koji dovodi do neplodnosti obično se javlja još u adolescenciji, a jedan od simptoma koji može ukazati na tako nešto je i neredovna menstruacija, upozorili su stručnjaci.