Istraživanja pokazuju da problem sa glavoboljom ima oko 30 odsto žena i osam odsto muškaraca.

Uzrok tome mogu da budu promene nivoa pojedinih hormona zbog kojih nastaju glavobolje.

Migrene pogađaju i decu i tinejdžere. Nova istraživanja koja su usmerena na stres u školi pokazuju da dečaci i devojčice imaju gotovo isti broj migrena do devete godine. Posle tog perioda, migrena je češća kod devojčica, nego kod dečaka.

Pročitajte i ovo: Sve što treba da znate o nesanici

Estrogen, testosteron i kortizol, mogu ida imaju značajnu ulogu u nastanku glavobolje i migrene.

Medicinski centar „Džon Hopkins“, u neke od simptoma migrene ubraja ​​dugotrajnu glavobolju u trajanju od četiri do 72 sata. Najčešće je u pitanju bol samo sa jedne strane glave, osetljivost na svetlost, zvuk ili miris, mučnina i bol koji se povećava tokom fizičke aktivnosti.

Pročitajte i ovo: Lice otkriva bolest

Istraživanje pokazuju da žene najveći i najčešći intenzitet glavobolja imaju između 35 i 45 godine. Nauka kaže da estrogen, testosteron i kortizol, između ostalih hormona, mogu da imaju značajnu ulogu u nastanku glavobolje i migrene.

Pročitajte i ovo: Kako hormoni diktiraju promene u organizmu

Ponekad ih pokreće druga aktivnost u telu: kortizol – hormon koji je najviše povezan sa stresom može pasti veoma nisko u trenucima napetosti ili ako imate preduge pauze između obroka, što uzrokuje na pad šećera u krvi.

Estrogen je hormon koji se najviše povezuje sa glavoboljom pa je uobičajeno čuti da se one javljaju neposredno pre menstruacije. Verovatnoća razvoja glavobolje povećava se tokom vremena, kada je nivo estrogena nestabilan.

Istraživanje pokazuju da žene najveći i najčešći intenzitet glavobolja imaju između 35 i 45 godine.

Kod trudnica glavobolje često prestanu kada je nivo estrogena viši.

Pročitajte i ovo: Emocionalni ekvivalenti bolesti

Perimenopauza i menopauza, takođe, mogu promeniti nivo estrogena čak i kada je u pitanju hormonska terapija ili oralni kontraceptivi. Zato se žene u ovim fazama češće žale na pojačane glavobolje.

Hormoni, naravno, nisu jedini faktori koji utiču na glavobolju. Drugi faktori mogu uključivati ​​opšti nivo stresa, umor, genetiku, ishranu, pa čak i vremensku prognozu.

Pročitajte i ovo: Kako estrogen utiče na koncentraciju

Svako ko je patio od migrene verovatno je iskusio neke od ovih simptoma. Određene omiljene namirnice poput čokolade, kofeina, putera od kikirikija, crnog vina i alkohola uopšte, sira, veštačkih zaslađivača i prerađenog mesa takođe mogu da izazovu jake glavobolje.