Bolesti desni i zuba mogu se negativno odraziti na funkcionisanje mozga jer dovode do zapaljenskih procesa u celom organizmu, što je rizičan faktor za gubitak mentalnih funkcija.

Održavanje dobre oralne higijene, preciznije redovno pranje zuba, korišćenje konca za čišćenje zuba i redovan odlazak kod zubara može da pomogne starijim osobama da očuvanju moždanih sposobnosti, zaključili su istraživači sa američkog Univerziteta Kolumbija.

Dobra oralna higijena podrazumeva redovno korišćenje zubnog konca.

Pročitajte i ovo: Kako propustljiva creva utiču na razvoj autoimunih bolesti

Tokom ranijih istraživanja utvrđena je veza između lošeg zdravlja usta i srčanih bolesti, šloga, dijabetesa i Alchajmerove bolesti.

Američki stručnjaci sada su ustanovili da bolest desni može negativno da utiče i na funkcionisanje mozga kroz nekoliko mrehanizama, između ostalog izazivajući zapaljenske procese u celom organizmu, što je rizičan faktor za gubitak mentalnih funkcija.

Pročitajte i ovo: Da li je kokosovo ulje otrov ili čudotvorni lek?

Izazivajući zapaljenske procese obolele desni ili zubi povećavaju mogućnost gubitka umnih sposobnosti.

Tokom istraživanja analizirano je zdravstveno stanje 2.350 osoba starih 60 i više godina.

Utvrđeno je da oni ispitanici kod kojih je novo patogena „porfiromonas gingivalis”, koji izaziva oboljenje desni, rizik da imaju problem da se posle nekog vremena prisete niza od tri reči čak trostruko veći.

Pročitajte i ovo: Sve što treba da znate o vitaminu Q, savezniku u borbi protiv bora i umora

Takođe, dva puta je veći rizik od problema sa takozvanim odloženim verbalnim prisećanjem i oduzimanjem brojeva.

Članovi tima sa Kolumbije, kojim je rukovodio doktor Džejms Noubl, naglašavaju da su ovi rezultati preliminarni, ali da ukazuju da istraživanja veze između oralnog zdravlja i umnih sposobnosti svakako treba nastaviti.