Od kada sam dobila bebu, seks je za mene bolan. Užasava me seks. Ne želim da razgovaram sa svojim doktorom jer me je previše sramota.

Iskreno, divim se svim ženama koje su prošle kroz trudnoću i porođaj, kaže Trejsi Koks, poznata seks edukatorka, i nastalja na tu temu: Ne mogu da zamislim da bih ikada ponovo poželela seks nakon seksa koji bi doveo do bolnog porođaja! Ili ikada imati energije za seks posle čuvanja bebe!! Tako veliki palac gore od mene za sve vas koje ste imale to iskustvo! Imam prelepu pastorku, ali nisam morala da je rodim!

Prvo, uveravanje. Normalno je da seks boli nakon porođaja.

Pročitajte i ovo: Da li muškarac koji često masturbira brže svršava u seksualnom činu sa ženom? 

I, naravno, plašićete se seksa ako je bolan. Kažete da ne želite da razgovarate sa svojim doktorom, ali ja se iskreno nadam da ste razgovarali sa svojim partnerom i da nećete samo škrgutati zubima i trpeti.

Jedan od razloga zašto zaista morate da posetite svog doktora je taj što je njihov posao da vam pomognu da vas provedu kroz sve ovo. Oni će vam dati savet kada je u redu da počnete ponovo da imate seks. Obično je oko šest nedelja nakon porođaja, ali to zavisi od osobe do osobe.

Pročitajte i ovo: Ženske dojke – kako da ih negujemo i očuvamo njihovo zdravlje

Ako ste imali epiziotomiju ili pokidanu matericu, možda ćete biti podložni vaginalnoj infekciji ako imate seks prerano. Takođe bi trebalo da sačekate da sva krvarenja prestanu.

Fizički pregled je apsolutno obavezan pre nego što krenete dalje. Ne mogu dovoljno da naglasim koliko je važno da posetite svog doktora. Ako se osećate neprijatno da vidite doktora kojeg stalno posećujete, zatražite da vidite drugog lekara.

Pročitajte i ovo: Šta da radite ako ne podnosite ukus njegove sperme

Ako ne želite da razgovarate sa muškim doktorom, tražite da vidite ženu doktorku. Recite im da je to zato što želite da razgovarate o ličnom ženskom pitanju i osećate se prijatnije kada razgovarate sa ženom.

Ovo nije nešto zbog čega bi trebalo da se osećate neugodno. To je fizički problem koji se dogodio jer ste uradili najprirodniju stvar na svetu – rodili bebu! Molim vas, nemojte se stideti.

Ovde mogu da vam dam informacije i postoji mnogo grupa za ćaskanje kojima se možete pridružiti i mnoštvo informacija na mreži, ali MORATE da obavite fizički pregled pre nego što krenete dalje.

Pročitajte i ovo: ZAŠTO JE SEKS ZA MENE BOLAN: Duga lista razloga zašto penetracija može da proizvodi bol

Takođe je uobičajeno da se seks oseća drugačije nakon porođaja.

Neke žene kažu da se osećaju nežno, druge imaju bol koji puca kroz krov. Normalno je da vam vagina nije toliko vlana kao ranije – dojenje potiskuje estrogen – što može ometati podmazivanje i činiti seks neprijatnim.

Pročitajte i ovo: TAJNE ŽENSKOG ORGAZMA: Kako da pojačate orgazam (u 11 koraka) 

Kada nastavite sa seksom, upotreba kvalitetnog maziva / lubrikanta je neophodna. Preporučila bih vam poziciju gde je prodiranje plitko, a ne duboko – možda jedno pored drugog. Ili da budete na vrhu gde kontrolišete situaciju.

Šavovi takođe mogu izazvati probleme.

Morate biti sigurni da ne vršite pritisak na njih. Polako i naterajte ga da polako ubacuje svoj penis i pustite da se naviknete na njega pre nego što krenete dublje.

Možete se osećati čudno i dok vaš partner ejakulira. Morate da razgovarate jedno sa drugim da biste se snašli u svemu ovome.

Pročitajte i ovo: Napravite sami etarsko ulje za erotsku masažu prema receptima aromaterapeuta

Sećam se da sam razgovarala sa jednim parom koji je upravo dobio bebu i muškarac mi je rekao da je snošaj izgledao kao da je „stavio ruke u fioku pribora za jelo sa puno noževa“. Mislim da je mislio na osećaj unutrašnjih šavova. Sve što sam mogla da pomislim je, ako se on tako osećao, zamislite kako je bilo njoj!

Pročitajte i ovo: Zašto moj partner i dalje masturbira solo: Da li je to loš znak?

Ponekad će upotreba maziva i pravilnog položaja to popraviti, ali ako ste imali značajno cepanje materice, može potrajati mesecima da se izleči.

Niste sami sa ovim problemom.

Jedna studija je pokazala da skoro sve žene koje su se porodile imaju bol tokom snošaja čak i šest meseci nakon porođaja.

Morate biti blagi i nežni prema sebi, razgovarati sa svojim partnerom i objasniti da vas to boli. Uverite se da ste opušteni pre seksa. Da se ​​okupa. Uverite se da imate dovoljno predigre. U stvari, ako penetracija jako boli, izbegavajte je neko vreme i imajte oralni seks ili koristite seksualne igračke da biste se vratili u ritam intimnosti sa svojim partnerom.

Pročitajte i ovo: Kakav je osećaj kada partnerku ne možete da dovedete do orgazma? Šta kaže ONA, a šta kaže ON

Pre svega, sačekajte dok ne budete emocionalno spremni. Kada je nešto bolno, naše telo se napne, grči, očekujući ponovo taj bol. To, naravno, znači da će seks biti bolan jer morate biti opušteni da bi se vagina proširila i podmazala kako bi vam bilo prijatno.

Pročitajte i ovo: Sve što muškarci rade u krevetu a žene ne podnose

Ako je seks i dalje bolan mesecima nakon porođaja, ponovo se obratite lekaru ili svom ginekologu. Možda postoji ožiljno tkivo na mestu poroda. Ponekad je to zato što ste bili previše čvrsto zašiveni ili bi to mogla izazvati infekcija.