Svake sezone tim Pantone Color Instituta kreira Pantone modni izveštaj o bojama u trendu, pregled aktuelnih boja za predstojeću modnu sezonu, ovog puta jesen – zimu 2019/20, koje su vrhunski modni dizajneri koristili prilikom kreiranja svojih modnih kolekcija, prikazanih na Nedelji mode u Londonu.

Uz boje na modnoj pisti, ključni pokazatelj boja koje možemo očekivati da se pojave u svim oblastima dizajna, Pantone modni izveštaj o bojama u trendu je naš pristupačni vodič za najvažnije trendove boja u aktuelnoj modnoj sezoni.

Objavljen za modnu industriju od strane Pantone Color Instituta, izveštaj ove sezone sadrži 12 najistaknutijih boja, kao i četiri klasične neutralne boje koje možemo očekivati da uskoro vidimo u izlozima svih modnih radnji u svetu.

Pročitajte i ovo: Klasični modni komadi koje bi svaka žena trebalo da ima

Boje jesen – zima 2019/20 odražavaju novi nivo složenosti boja, sofisticiran i jak – smislena paleta boja koja osnažuje i uliva poverenje. Prikazujući beskrajno raznovrsne kombinacije, kolorne priče pokazuju mešavinu nijansi, stvarajući osećaj slobode za kreiranje sopstvenog personalizovanog identiteta.

Pročitajte  ovo: Kako da odaberete obuću koja vam neće zadavati muke

“Paleta boja za jesen – zimu 2019/20 predlaže bogate tonove, od kojih je svaki sposoban da se izdvoji u gomili i ostavi snažan utisak, ali i sa prilagodljivošću koja stvara toplinu i harmoniju kada se boje kombinuju”, kaže Leatrice Eiseman, izvršna direktorka Pantone Color Instituta. “Sofisticirana, ali smela kolekcija boja, paleta ove sezone odiše samopouzdanjem i osnaživanjem.”

Pročitajte i ovo: Pojednostavite svoj život – nosite kombinezon

Paleta boja za jesen – zimu 2019/20 odražava novi nivo složenosti boja, onaj koji se može beskrajno i raznoliko kombinovati.

#1 Merlot

Vinski tonovi su savršeni za hladniju sezonu jer dodaju dubinu i bogatstvo izgledu, bez sukoba sa hladnijim vremenom. U paleti boja u trendu za jesen – zimu 2019/20 imamo Merlot, tamnocrvenu boju, samo sa nagoveštajem braon boje koja odiše vrhunskim stilom.

Merlot, Tom Ford

#2 Cranberry

Ova mekana ružičasto-crvena je živahna, ženstvena boja koja je prožeta snagom i suptilnošću. Sama po sebi, ostavlja prilično snažan utisak, ali uz neke tamnije i svetlije crvene boje u paleti boja u trendu za jesen – zimu 2019/20 zapravo se čini malo prigušenom.

Cranberry, Cushnie

#3 Summer Fig

Ovaj svetli i topli crveni ton savršen je naglasak na sve žute i zemljane tonove koji čine veliki deo modnih trendova za jesen – zimu 2019/20. Ova boja sadrži u sebi izvesnu dozu egzotičnosti, odlučno crvene, ali ima malo narandžaste nijanse koja je pomalo neočekivana u jesenjoj ili zimskoj paleti boja.

Summer Fig, Area

#4 Crabapple

Slatka, ali ne preterano, samo sa naznakom oštrog ukusa mandarine, Crabapple je ružičasti ton breskve koji je blago prigušen. Prilično ženstvena i lagana, tako da je sama po sebi bila neobičan izbor za trendove boja za jesen – zimu 2019/20.

Crabapple, Stella McCartney

#5 Hazel

Trendovi boja za jesen – zimu 2019/20 daju nam nekoliko opcija sa bojama koštunjavog voća, a Hazel je svetlo smeđa nijansa, koja ima trag boje breskve. Ova boja je posebno lepa sa tonovima boje zemlje, u kombinaciji sa tamnijom braon ili svetlijim bojama.

Hazel, Ryan Roche

#6 Butterscotch

Ova zlatna nijansa je slatka i kremasta, kako samo žuta može da bude, s bogatom dubinom koja je čini idealnom za jesen – zimu 2019/20. Duga jakna u Butterscotchu bila je posebno šarmantna na pisti Dolce&Gabbana, gde je bila ukrašena velikim, crnim dugmadima i uparena sa odgovarajućim šeširom.

Butterscotch, Hermes

#7 Antique Moss

Ova upečatljiva boja nije baš žuta, ali ni sasvim zelena. Smeštena negde između, to je nezaboravna boja koja nije uvek baš najzahvalnija za nošenje i kombinovanje. Pruža jedinstven kontrast mnogim drugim porodicama boja koje su prisutne u kolekcijama za jesen – zimu 2019/20.

Antique Moss, Marc Jacobs

#8 Bluestone

Tuga (blues) je često prisutna tokom jeseni i zime, pa tako i u paleti boja u trendu ove 2019/20, a Bluestone nijansa nam daje lakši izbor. To je mirna boja, prigušena poput blago sivog neba na jasnom, ali svežem zimskom danu.

Bluestone, Drom

#9 Forest Biome

Forest Biome je tamno, hladno zelena – ova nijansa je zelenoj ono što je teget plavoj. Tera nas da zamislimo otkrivanje guste šume, a zatim se odlučimo da uđemo duboko u nju, gde drveće zaklanja sunce.

Forest Biome, Oscar de la Renta

#10 Galaxy Blue

Galaxy Blue je kraljevska nijansa u kojoj se lako možete izgubiti, jer podseća na veću galaksiju ili možda na duboki okean. To je savršena primarna boja, a u paleti boja u trendu za jesen – zimu 2019/20 najviše nam se svidelo kada joj se pružila prilika da se istakne i bude u centru pažnje.

Galaxy Blue, Christian Siriano

#11 Grapeade

Ova prigušena ljubičasta boja soka od grožđa ističe se u jesenjim-zimskim trendovima boja 2019/20, kao jedna od jedinstvenih purpurnih nijansi koje smo videli na modnim pistama. To je nenametljiva boja koja nije pretamna ili svetla i lagano prianja uz hladno vreme. Predstavlja predivan naglasak na sve hladne nijanse koje su se našle na pistama ove sezone, ali se, takođe, može upariti sa žutim i neutralnim nijansama.

Grapeade, Christian Wijnants

#12 Chicory Coffee

Pa, zna li još neko danas šta je cikorija?! Slično kao i kafa, ova ultra braon boja je bogata i robusna, dajući neutralnu opciju koja će lepo funkcionisati sa drugim zemljanim tonovima u odevnim kombinacijama gde crno ne može.

Chicory Coffee, Bottega Veneta

Neutralna paleta boja u trendu za jesen – zimu 2019/20

#1 Frost Gray

Siva sigurno može da bude stroga, ali u trendovima boja za jesen – zimu 2019/20 zapravo je imala učinak uzemljenja koji je pomogao da se ublaže ekstravagantne tkanine koje se koriste u mnogim modnim kolekcijama. Kolekcija jesen – zima 2019/20 Toma Forda bila je prepuna odela i drugih vrsta odeće u luksuznim tkaninama, jednobojnih odevnih kombinacija, sa Frost Grey pantalonama, jaknom i šalom, što je delovalo izuzetno elegantno.

Frost Gray, A.W.A.K.E.

#2 Rutabaga

Ne možete da pogrešite sa mekom bež bojom, koja je samo na korak daleko od prave bele boje. Kao deo palete boja u trendu za jesen – zimu 2019/20 pojavila se kao svetliji detalj na tamnijim neutralnim odevnim kombincijama, ali se isticala kada je došla u jednobojnom izdanju koji se činio gotovo neuobičajeno laganim.

Rutabaga

#3 Green Olive

Maslina je malo stroga za zeleno, jer podseća na vojničku uniformu. U paleti boja u trendu za jesen – zimu 2019/20, ova nijansa gotovo deluje kao neutralna, i potpuno je nosiva za svakoga.

Green Olive, Richard Malone

#4 Evening Blue

Ova duboka, tamno plava boja pojavila se kao neutralna na mnogim pistama, postajući jednom od najvažnijih u paleti boja u trendu za jesen – zimu 2019/20. To je vrsta plave boje koja se gotovo može pomešati sa crnom izdaleka, i gotovo je nemoguće učiniti da se ne slaže sa drugim bojama. Bilo bi lako uklopiti je u bilo koju odevnu kombinaciju i savršena je boja za teksas.

Evening Blue, Huishan Zhang