Boje su važan odraz ukupnog raspoloženja u sezoni – tokom pandemije dizajneri su se oslanjali na svetle boje i visoko pigmentisane nijanse da bi inspirisale toliko potreban osećaj radosti.

Za jesen/zimu 2023/24, stav je bio više u jednostavnosti i pragmatizmu, pa je paleta boja prirodno postala prigušenija. Još uvek je bilo bljeskova sunčano žute i (naravno) Barbi ružičaste, ali je to uglavnom bila priča o sivom, belu i crnom. Umesto duginog oblačenja, dizajneri su proslavili temelje vredne garderobe.

Drugi naslov: crveno. To je boja prožeta dramatičnošću, ali je na mnogo načina klasična kao crna ili tamnoplava – i postala je značajna tema jeseni/zime 2023/24, kako piše britanski Vogue.

„Ne postoji druga boja koja je tako fundamentalna, tako spojena sa našim primarnim, ljudskim svrabom,” Šarlot Sinkler je napisala o crvenom. „Crvena ne uzima zarobljenike. To je sam naglasak, dvostruka podvlaka, znak za zaustavljanje, uzbuna, blokada puta, alarm, opasnost, uzbuna, seks, strast, podsticanje, uzbuđenje.

Maksimilijan Dejvis, koji je boju stavio kao svoj potpis kao kreativni direktor u Feragamu, svakako se slaže sa njom. Ali lista dizajnera koji se igraju sa vatrenom nijansom je duga.

Ove sezone, umesto otkačenih kombinacija i malo verovatnih sukoba, sve je u tonskom oblačenju. Ispod je pregled ključnih trendova boja za jesen/zimu 2023/24.

CRVENO za zaustavljanje saobraćaja

Prada, Bottega Veneta i The Row dodali su vatreno crvene boje u svoju jesenju postavu, gde je začinila krojenje i trikotažu poput Scotch Bonnet paprike. Ovaj trend nije za cveće, i dizajniran je da se nosi punim gasom i od glave do pete.

Crvena se često povezuje sa klasičnim glamurom starog Holivuda (razmislite o Džuliji Roberts nakon transformacije u ’’Lepoj ženi’’), međutim, revije za jesen/zimu 2023/24 nudile su moderniju stilsku inspiraciju – pletene korde u Ferragamu, sjajne grimizne suknje u Pradi i skrojeni vuneni kaput i odgovarajuće rukavice u The Row-u dobijaju počasna mesta.

Sve poslovno SIVO

Prognoza za jesen/zimu 2023/24 je oblačno, sa neraspoloženom paletom koja podseća na londonsko nebo. Jedan modni komad koji svi urednici Vogue-a žele da nose ovog septembra je opušteni kardigan i odgovarajuća rebrasto pletena suknja u Loewe-u – ko je znao da sivi kardigan može da ostavi takav uticaj?

Bilo je mnogo više poslovno sive boje za sastanke– Gucci je poslužio opušteno odelo za pantalone koje je izgledalo kao Vuk sa Vol Strita, dok su Max Mara, Emilija Viksted i Botega Veneta uzdigli razumni sivi kaput.

U međuvremenu, Alberta Fereti je sivu učinila glamuroznom haljinom bez naramenica od tamnog uglja koja je čekala izlazak na crveni tepih.

Sve nijanse ŽUTE

Pantone-ov izveštaj o bojama sa Londonske nedelje mode jesen/zima 2023/24 istakao je „Spectra Yellov“, jaku nijansu senfa.

Komercijalno gledano, žuta se uvek smatra kontroverznom, rizičnom bojom koja ima tendenciju da završi u konačnom redukcionom delu prodaje, a ipak je bila svuda po jesenjim pistama. Kod Feragama i Kristofera Kejna bila je veoma zasićena i smela, ali su se drugi, poput Molly Goddard, Towe i Givenchy fokusirali na mekše, puteraste nijanse koje su bile u blizini vanile.

Svilenkasta slip haljina u Toweu pokazuje da žuta može da bude masovno privlačna i da bude ugodna publici – očekujte da vas zapljuskuje na Instagramu.

CRNO od glave do pete

Crna nikada ne nestaje, ali je ove sezone bila toliko sveprisutna da je zahtevala poseban deo ovog izveštaja o trendu. Crno je bilo temelj brojnih kolekcija, uključujući The Row, Versace i Givenchy. Ove majstorske modne kuće pokazale su zašto je crna uniforma za toliko mnogo ljudi na planeti – to je možda najlakši stilski način oblačenja. Kada ste u nedoumici, obucite se kao Olsen blizanac ove zime.

Bubblegum ROZE

Barbiecore je i dalje jaka, sa brojnim odevnim kombinacijama u obliku žvakaće gume na modnoj pisti koje su mogle doći pravo iz garderobe u kućici snova za lutke. Umesto nežnih nijansi, ružičaste koje su se razmnožavale u kolekcijama jesen/zima 2023/24 bile su saharinske i živahne.

Versace je ubacio žarko ružičastu kroz inače uglavnom crnu kolekciju, dok su Roksanda i Standing Ground uključivale satenske haljine koje su se talasale u radosnim nijansama ružičaste.

Đorđo Armani i Rik Ovens su u međuvremenu ponudili supermodel iz 90-ih, sa slatkim metalnim nijansama u ogledalu.

Venčano BELO

Nije se ignorisala dominacija boje slonovače, bračni izgled za jesen/zimu 2023/24. Modne neveste mogu da traže od Feragama, Ričarda Kvina i Viktorije Bekam moderni obrt u venčanju, dok je Prada dokazala da vam ne treba prsten da biste prigrlili ovo raspoloženje.

Prada je ukrase koje obično nalazite samo na venčanicama pretvorila u svakodnevne suknje i uparila ih sa praktičnim džemperima sa okruglim izrezom. Bluze ukrašene belim mašnama su predodređene da budu stalni deo prvog reda u septembru.