Prvi korak u meditaciji bi bio razumevanje šta mene uvodi u smirenje.

Ako vas kuvanje smiruje, prionite, slobodno. Ako pritom psujete svaku varjaču, onda to definitivno nije vaš način.

Za ulazak na prvi nivo preporučujem vežbe disanja jer je to najbrži način da se uspostavi balans i mir uma i tela. Disanje je vrlo bitno. Kad naš mozak brzo radi to je kao užarena površina i treba uzeti kofu vode, politi je da se ohladi i smiri. Ta kofa vode u smirivanju uma je upravo disanje, koje hladi koru mozga.

Čim se um smiri, opušta se telo.

Potom, pokrenuti proces vizuelizacije ili relaksacije. Zatim, ostavljamo i vizuelizaciju i relaksaciju i ulazimo u stanje smirenja. Naravno, ovi koraci nisu linearni, nekada radimo na sva tri nivoa istovremeno. Zapravo, to je najčešći slučaj.

Kasnije, treba da učimo kako da postignemo to stanje smirenja i dok smo u pokretu, dok se krećemo, vozimo i radimo, da bismo zadržali isti nivo unutrašnje smirenosti u različitim životnim situacijama i okolnostima, što je osnovni cilj meditacije. To se postiže usmerenom pažnjom, kao da nam je deo naše unutrašnje pažnje usmeren na unutrašnju tišinu.

Postoji jedna tačka, koju mi vremenom razvijemo, koja podrazimeva to stanje smirenosti. Potrebno je da nam jedan deo naše pažnje bude uvek tu fokusiran, kaže Bojana Glušac, psihodramska terapeutkinja i osnivač PED metode.