Pitaju me često: „Kako da pomognem sestri, sinu, majci?“

Prvo pomozi sebi, kažem.

Bojana Glušac, psihodramska psihoterapeutkinja i osnivač PED metode

Ili „Kako da prihvatim drugu osobu, njegove ili njene dobre i loše delove i zavolim ih?“

Prvo prihvati i počni da voliš sve svoje delove, one koji ti prijaju i one koje bi najradije odbacio!

Nekada: „Želim da budem manje kritična prema drugima.“

Počni sebe da neguješ i hvališ!

Da li to znači da je potrebno fokusirati se samo na sebe, da li je to moja poruka? Zaboraviti druge i ceo život provesti u slatkom samoljublju, očaran sobom i samo sobom? Ne, nipošto. Upravo suprotno. Pomoć i služenje drugima, po meni, najkraća je prečica ka samorealizaciji i zadovoljstvu. Ne bih je menjala ni za jednu drugu.

Govorim o logičnom sledu, o koracima koji vode stvarnom duševnom ispunjenju, a oslanjaju se na nekoliko psiholoških istina.

Prvo, drugima pomažemo i učimo ih ne samo svojim delima, već i svojim primerom! Ima bezbroj situacija koje govore da su to vrlo često i najsnažnije lekcije koje dobijemo.

Drugo, naklonost prema drugima dotle dok ne postoji to isto prema sebi, više je kompenzacija i glad, nego ljubav! I teško će nam dati pravo duševno smirenje i istinsko zadovoljstvo.

I treće, po meni najvažnije, svaka promena kojoj težimo, a koja ne krene od promene sebe, ili je veoma dugačak put do cilja, ili je, naprosto, samoobmana.

Nemojmo da se plašimo. Neće se ništa strašno desiti ako sebe podržimo i ponegujemo, nećemo izgubiti kritički osvrt i osećaj za realnost, što mi često klijenti u terapiji govore.

Gladni smo toga. A i zaslužili smo.

Sito&Rešeto newsletter
Nedeljni pregled najinteresantnijih tekstova sa Vašeg omiljenog portala.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.