Postoje dva osnovna pristupa meditaciji. Jedan je da mi svi moramo da se uklopimo u određene standarde. Škola propiše pravila i onda svi moraju da idu tim putem.

Drugi je mnogo slobodniji i liberalniji, a to je da svako od nas , u skladu sa svojom prirodom može sam da nađe svoj pristup smirivanja svesti i spuštanja moždanih talasa.

Svi smo različiti i svakome od nas prijaju različite stvari. Ako neko voli da trči i to ga smiruje, onda je to najbolji način za njega. Neko drugi smiruje um uz muziku i to je sasvim u redu.

Pročitajte i ovo: Kako nas manipulišu

Lično, zagovornica sam druge metode, kaže Bojana Glušac, psihodramska terapeutkinja. Odnosno, mislim da je dobro na početku meditativnog učenja dobiti neka osnovna pravila – koji položaj zauzeti, kako disati, šta vizuelizirati, a onda u kasnijim fazama to individualizovati, da bismo izbegli ulazak u haos.

Pročitajte i ovo: Stalo ste zauzeti? Od čega, zapravo, bežite?!

Pročitajte i ovo: Perfekcionizam – glad za prihvaćenošću i ljubavlju

Kada se savladaju osnovni koraci, dobro je svakome dati slobodu da sam izabere način koji će ga uvesti u meditativno stanje, dati osećaj opuštenosti i smirenja uma. Kao i svemu u životu, treba da radimo ono što je u skladu sa našom prirodom, osećajima, a ne povinujemo se nametnutim postavljenim pravilima, naročito, dogmatskim.

Pročitajte i ovo: Kako da vežbanjem svesnosti povećamo osećaj zadovoljstva životom

Osho je rekao da je na nama samima da odlučimo da li ćemo se razvijati u skladu sa svojom prirodom ili uprkos njoj. Na nama je da odaberemo svoj put.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.