“Kad ne znaš na koju ćeš stranu u životu, pozabavi se telom. Tu nikada ne možeš da pogrešiš“, nonšalantno je izgovorio moj prijatelj Toma, dodajući još jedno drvo kako bi razgoreo vatru ispred koje smo sedeli, a koja se polako uspavljivala.

Znam ja da su iza te nonšalancije godine samoispitivanja, razmišljanja, ovakvih i onakvih izbora i da kao takva, ova misao ima pravu životnu težinu.

No, znate i sami, kakva god misao bila, da bismo je zaista čuli, potrebno je da nam dođe u trenutku kada smo za nju spremni i otvoreni.

Bojana Glušac, osnivač PED metode i psihodramska psihoterapeutkinja
Bojana Glušac, osnivač PED metode i psihodramska psihoterapeutkinja

A ovo je bio baš taj trenutak.

Ovu rečenicu često ponavljam u razgovoru sa prijateljima, klijentima u okviru psihoterapijskih susreta koje vodim ili pak sama sebi, kada se nađem na različitim životnim raskršćima.

Pročitajte i ovo: Šta da radite ako vaš partner ne želi da se ženi

Zbog čega ovo smatram jednim od kvaltetnijih preporuka kada su okolnosti takve da nam ne ostavljaju mnogo prostora?

Pročitajte i ovo: Put od erotskog promiskuiteta do zdrave veze

Razloga ima mnogo, ali osnovni je taj da smo se svi nalazili u situacijama kada, od različitih pritisaka um kao da stane, stvari počnu da izgledaju bezizlazno, svako moguće rešenje ima za i protiv podjednake težine i mi smo jednostavno „zaglavljeni“. Tada nam je potrebno jednostavno usmerenje, samo putokaz za prvi korak i kreće promena.

Photo by Jared Rice on Unsplash

Možda se nekima od vas dok ovo čitate javlja misao – Kako da ne, ne mogu kredit da vratim, pa ću to rešiti džogingom, sigurno! Naravno da nećete, stvari ipak nisu tako jednostavne. No, ipak, ako se u takvoj situaciji prepustite nekim lošim navikama (nespavanju ili preteranom spavanju, nejedenju ili preteranom konzimiranju hrane, alkohola i sl.) sva je prilika da ćete, koliko već sutra, imati dva probelma za rešavanje, a ne samo jedan. I tu se stvari dodatno komplikuju.

Pročitajte i ovo: Andrija&Anđelka – šta nam poručuju i čemu (ne)treba da nas nauče

I zato, hajde sada da zajedno razmotrimo neke od razloga zbog kojih je ovaj Tomin savet pokrenuo promenu u meni samoj i u mnogim ljudima koji me okružuju.

Pre svega, briga o telu zavisi isključivo od nas.

Pročitajte i ovo: Put od erotskog promiskuiteta do zdrave veze

Jared Weiss

Naime, postoji jedan način da pristupimo rešavanju različitih situacija. Razvrstamo ih u tri grupe po tome od koga-čega zavisi njihovo razrešenje:

Pročitajte i ovo: Tek kad prođeš proces raspadanje ega, možeš da doživiš ljubav

a) od mene

b) od mene i od drugih (kolega, članova porodice, prijatelja i sl.)

c) ili pak, isključivo od drugih (države, sistema, vremenskih prilika i sl.).

Pročitajte i ovo: Da li je zavisnost odgovor na traumu? Najviše nas boli ono što nismo mogli da promenimo!

Foto I’m Priscilla

Kao rezultat toga možemo da imamo rast frustracije sa jedne strane, a gomilanje problema na drugoj. Opet, ako se pitate da li, zapravo, govorim da ne bi trebalo da se bavimo sistemskim stvarima, da jednostavno prepustimo drugima to. Sigurno ne, da je tako, malo bi se pravih promena dogodilo u istoriji civilizacije da smo se svi pridržavali toga. Ipak, smatram da je neophodno zadovoljiti svoje bazične potrebe prvo, da nam se kasnije ne bi kao bumerang vratilo.

Pročitajte i ovo: Uzdizanje autoritetom znak je slabosti i želje za priznanjem

Šta ukoliko već postoji neka hronična bolest ili stanje, još jedno je od logičnih pitanja.

Na to mogu da dam isti onaj odgovor koji dajem na edukativno – psihoterapijskim grupama koje vodim.

Pročitajte i ovo: Afrodita, boginja ljubavi u ženi – kako otkriti pun spektar svoje ženstvenosti

Dakle, nađimo to zdravlje i negujmo ga, koliko god da uspemo, vratiće nam se na dobar način. Da li će to biti više odmora ili više aktivnosti, više, manje ili drugačije hrane, drugi odnos prema higijeni, masaže, to zavisi od ličnih potreba.

Foto I’m Priscilla

Na početku psihoterapijske karijere radila sam nekoliko godina u savetovalištu za osobe sa telesnim invaliditetom. Bilo je inspirativno i nadahnjujuće posmatrati koliko se uz uloženi trud i posvećenost nalaze prostori za unapređenje i kako te pozitivne promene povlače sa sobom još dobrih stvari.

Pročitajte i ovo: Na kakve muškarce su slabe jake žene?!

Dok ovo pišem, još jedna bitna stvar mi se nametnula.

Da bismo zadovoljili potrebe našeg uma, neretko su nam potrebne vanredne veštine, odgovori na mnoštvo pitanja, dubinske analize, prorada nekih emocija koje nam ometaju vidik, pretresanje stavova i presumeravanja. Telo je, pak, mnogo jednostavnije, ne komplikuje i ne zanoveta. Da bismo ga odnegovali, potrebno je da se zaustavimo, oslušnemo i potrudimo se da mu to pružimo.

Pročitajte i ovo: Previše dobro da odem, premalo da ostanem

Postoji jedna drevna mudrost  kojoj su se približila i savremena psihološka saznanja (naročito u okviru transpersonalne pishologije) da su telo i um jedno i da ono što  se pojavi u jednom, pojaviće se i u drugom polju.

Scott Webb

Već je naširoko prihvaćeno da dugotrajne promene raspoloženja mogu da utiču na pojavu nekih telesnih simptoma ili da dugotrajna fizička iscrpljensot ili bolest, na kraju mogu da utiču na pojavu promena u psihi. Vidimo da je proces dvosmeran. Još samo da ga obojimo pozitivnim porukama, odnosno, prenosom zdravlja.

Pročitajte i ovo: Ljubav u doba filtera i posedovanja materijalnih dobara

I na kraju, ako se drznemo da zavirimo i u polje samorealizacije i osvešćivanja, onako kako ga prepoznaju razni veliki učitelji i mislioci, umireno ili pak podmireno telo jeste neophodna podloga za smirenje uma (barem na početku ovog procesa).

Pročitajte i ovo: Tajanstveni zavodnik – psihopata, ženskih srca lomilica

I’m Priscilla

Suma sumarum, kada kažem briga o telu, jasno je da ne mislim samo na estetiku (mada nemam ništa protiv toga). Mislim, pre svega, na brigu o zdravlju i energiji koju telo ima, o snazi i vitalnosti koju osećamo u njemu, o stanju ovog instrumenta koji nas može voditi i ka višim delovima svog bića.

Pročitajte i ovo: Kako da ne vaspitavate svoju ćerku

Imajmo za sopstveno telo barem onoliko saosećanja koliko imamo za druge ili koliko priželjkujemo od drugih. Ono nam uvek vrati višestruko.