Malo sam meditirao na temu beogradskih (wannabe) urbanih ikona i na osnovu onih koje poznajem, evo nekoliko saveta za one koji/e to žele da postanu.

1. Hejtovanje

Hejt, a ne mržnja. Mržnja zahteva intelektualnu investiciju za koju je potrebno vreme. Hejt je lajt! Hejtujte šta god i koga god hoćete, jer tako izgleda kao da mislite. Kad vas neko pita zašto nekoga/nešto hejtujete, odgovorite: “Neću, brate, da to objašnjavam”. Ako osoba baš insistira, dodajte: “E, stvarno mi je objašnjavanje toga ispod nivoa”.

Boban Stojanović
Boban Stojanović

2. Citirajte

Umesto što ćete pročitati jednu dobru knjigu koja će pokrenuti lavinu misli u vašoj pamtite citate i nenametljivo se takmičite sa drugim urbanim (wannabe) ikonama oko toga ko više zna. Kad neko navede citat koji ne razumete, blago se osmehnite i recite: “Daaaaa, to je fenomenalno.

A, znaš kad kaže:_____________”. Tako se folirajte do besvesti.

3. Odgovornost

Nju nikako ne preuzimajte! Kritikujte i osporavajte svakog i sve. Tako se najbolje štitite od bilo kakvih prozivki drugih (wannabe) urbanih ikona. Potrebno je da što češće pominjete “neoliberalni kapitalizam”, jer je on kriv za sve.

4. Vidljivost

Nikako ne posećujte mainstream događaje, tamo vaša urbana ikoničnost neće biti primećena. Posećujte samo događaje za koje znate da su unapred propali, jer onda drugima možete da govorite: “Jebote, niko nije došao, kakva smo mi zemlja….”.

5. Celebrities

Svaka (wannabe) urbana ikona zna da je sresti poznate ljude (osim nekoliko savremenih filozofa i anonimnih indy muzičara), sranje. Zato, nikada ne iskazujte oduševljenje, nego kažite: “Jebote, sinoć kod Miška na partiju bila i Slavna Ličnost i ja je pitam, ono….” . Boja vašeg glasa mora da sadrži primese gađenja i sažaljenja prema slavi te Slavne Ličnosti, a ako vas neko pita: “A, kakva je Slavna Ličnost ovako….” , samo recite: “Cool”. Vi ste, ipak, iznad nje. I zapamtite: vi nikada, ali nikada, nikada, nikada, niste kupili kartu za koncert Pop Zvezde. Tamo ste otišli zato što je neko kupio kartu za vas.

wannabe26. Networking

Umrežavajte se sa drugim ljudima isključivo na mestima koja predstavljaju gnezda urbanih (wannabe) ikona: nezavisna kulturna scena, filozofske debate, Zelena akademija, Vice i sl. Liberalnije urbane ikone mogu sebi da priušte i druženje na časovima joge ili meditacije.

7. Jezik

Izbacite sve što je nepotrebno, jer previše reči nije urbano. Kada nešto ne razumete, kažite: Fenomenalno. Kada ste ljubomorni na nečije iskustvo, recite samo: “Aaaaa, ne verujem!”. Kada vas najbolji prijatelj smara pričom o tumoru na mozgu, samo recite:”Jebote, šta ćeš sad?”.

8. Hrana

Javno – samo organsko. Privatno – Wudy viršle.

9. Doslednost

To što vas neki seljaci pitaju zašto radite u multinacionalnoj kompaniji, a pljujete po kapitalizmu, dolazi iz njihove neosvešćenosti na postmoderno društvo. I to što ste pronašli lepotu u totalitarnom sistemu, to je kul. I to što kupujete samo firmirano, nema veze sa vašim učešćem na protestu podrške deci radnicima u Indiji. Vi ne kupujete zato što volite brend, nego zato što je kvalitetnije. I ne zaboravite, samo skupa patike su lepe kad su malo pocepane.

10. Glupi ljudi

Nikad ne potcenjujte moć glupih ljudi. Oni su publika koja vam se divi. Oni od vas prave urbanu ikonu. Oni vam najiskenije izgovaraju: Fenomenalno.

Sito&Rešeto newsletter
Nedeljni pregled najinteresantnijih tekstova sa Vašeg omiljenog portala.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.