Beogradskim premijerama Aristofanovih Ptica, u koreografiji Edvarda Kluga, 9/10 oktobra i Ibzenovih Aveti, u režiji Andreja Nosova, 15/16 oktobra, Bitef teatar na veličanstven način otpočinje novu pozorišnu sezonu.

Predstava Aveti, po istoimenoj drami Henrika Ibzena, je komad o instituciji braka, mentalitetu palanke i poziciji žene u građanskom društvu, žene koja je i dalje potlačena.

h1

Aveti predstavljaju pokušaj prebacivanja antičke grčke tragedije u građanski salon koji postaje novo središte društvenih sukoba i problema, koji više nisu posledica „igre bogova“ nego duboko korumpiranog, licemernog i malograđanskog društva.

h2

Kao i predhodni komadi reditelja Andreja Nosova, Aveti pokazuju savremene nedostatke društva preispitujući našu odgovrnost za njih. Bez laži, bez glumačkih, rediteljskih i spisateljskih „bravura“ koje su same sebi poenta, bez stvaranja spektakla, ova je predstava o nama, našem društvu i našoj odgovornosti. Predstava je postavljena u minimalističkom salonu u kome se tokom jednog dana rešavaju pitanja vezana za prošlost i budućnost ljudi iz (naše) građanske klase koja je mnogo htela, a malo postigla.

h4

Aveti mogu da budu „poslednji čin tragedije“, ali ova predstava je sa namerom odvedena u drugi pravac – sve je postavljeno u minimalistički stilizovani salon u kome se tokom jednog dana rešavaju pitanja vezana za prošlost i budućnost likova iz (naše) građanske klase, koja je svašta htela, a malo postigla. Ipak, ovo nije „britka kritika društva“ ili „sveobuhvatna teorija o tome šta ne valja sa nama i kako to treba ispraviti“ već pre svega predstava o likovima koji su se, bukvalno, našli prikovani uz zid. Emocije se ovde ne igraju, one se ne dokazuju, već su tu, jednostavne, čiste, „napunjene iznutra“. Sada i ovde”, kaže Vuk Bošković, dramaturg predstave.

Pored ove dve, do kraja godine na sceni Bitef teatra biće izvedeno još nekoliko značajnih premijera.

Prezentacija pozorišta procesa – predstava Gamma Cas, epizoda 3, režija i dramaturgija Jelena i Minja   Bogavac, 13. oktobar.

Premijera predstave Peti park , u režiji Borisa Liješevića, planirana je za novembar, dok su za decembar planirane dve premijere – predstave Leni /multimedijalni scenski esej o životu Leni Rifenštal, u režiji Tatjane Mandić Rigonat, 6. decembra i monoopere Ljudski glas, u režiji Sofije Perović, 17. i 18. decembra.

Repertoar Bitef teatra za oktobar možete da pogledate OVDE.