Beogradskim premijerama Aristofanovih Ptica, u koreografiji Edvarda Kluga, 9/10 oktobra i Ibzenovih Aveti, u režiji Andreja Nosova, 15/16 oktobra, Bitef teatar na veličanstven način otpočinje novu pozorišnu sezonu.

Predstava Aveti, po istoimenoj drami Henrika Ibzena, je komad o instituciji braka, mentalitetu palanke i poziciji žene u građanskom društvu, žene koja je i dalje potlačena.

h1

Aveti predstavljaju pokušaj prebacivanja antičke grčke tragedije u građanski salon koji postaje novo središte društvenih sukoba i problema, koji više nisu posledica „igre bogova“ nego duboko korumpiranog, licemernog i malograđanskog društva.

h2

Kao i predhodni komadi reditelja Andreja Nosova, Aveti pokazuju savremene nedostatke društva preispitujući našu odgovrnost za njih. Bez laži, bez glumačkih, rediteljskih i spisateljskih „bravura“ koje su same sebi poenta, bez stvaranja spektakla, ova je predstava o nama, našem društvu i našoj odgovornosti. Predstava je postavljena u minimalističkom salonu u kome se tokom jednog dana rešavaju pitanja vezana za prošlost i budućnost ljudi iz (naše) građanske klase koja je mnogo htela, a malo postigla.

h4

Aveti mogu da budu „poslednji čin tragedije“, ali ova predstava je sa namerom odvedena u drugi pravac – sve je postavljeno u minimalistički stilizovani salon u kome se tokom jednog dana rešavaju pitanja vezana za prošlost i budućnost likova iz (naše) građanske klase, koja je svašta htela, a malo postigla. Ipak, ovo nije „britka kritika društva“ ili „sveobuhvatna teorija o tome šta ne valja sa nama i kako to treba ispraviti“ već pre svega predstava o likovima koji su se, bukvalno, našli prikovani uz zid. Emocije se ovde ne igraju, one se ne dokazuju, već su tu, jednostavne, čiste, „napunjene iznutra“. Sada i ovde”, kaže Vuk Bošković, dramaturg predstave.

Pored ove dve, do kraja godine na sceni Bitef teatra biće izvedeno još nekoliko značajnih premijera.

Prezentacija pozorišta procesa – predstava Gamma Cas, epizoda 3, režija i dramaturgija Jelena i Minja   Bogavac, 13. oktobar.

Premijera predstave Peti park , u režiji Borisa Liješevića, planirana je za novembar, dok su za decembar planirane dve premijere – predstave Leni /multimedijalni scenski esej o životu Leni Rifenštal, u režiji Tatjane Mandić Rigonat, 6. decembra i monoopere Ljudski glas, u režiji Sofije Perović, 17. i 18. decembra.

Repertoar Bitef teatra za oktobar možete da pogledate OVDE.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.