Bitef se 2018. godine održava od 13. do 22. septembra u Beogradu.

Jedan od fokusa ovogodišnjeg festivala biće i predstave političkog pozorišta. U tom kontekstu, publika će imati priliku da vidi ostvarenja Olivera Frljića, Dragana Živadinova, Žorisa Lakosta, Marine Davidove i Maje Pelević.

Oliver Frljić, foto BITEF

Jedini autor koji će ove godine imati dve predstave u glavnom programu je Oliver Frljić. Time je umetnički tim festivala želeo da uputi posebno priznanje Frljiću kao jednom od najvažnijih evropskih reditelja političkog pozorišta.

Gorki – Alternativa za Nemačku? Berlinskog pozorišta Maksim Gorki, po rečima umetničkog direktora Bitefa Ivana Medenice, je predstava koja je poslužila Fljiću da, na umetnički vrlo originalan i inventivan način, i ovog puta pokreće svoju omiljenu temu: društvenu funkciju teatra, njegov potencijal za politički otpor. Na njemu svojstven, kvazidokumentaran i improvizovan način, u prvom delu predstave on kritički ispituje političku korektnost u prijemu glumaca u ovaj teatar (prednost manjinskim grupama), jer takav pristup i dalje ne odgovara stvarnom procentu stranaca u Berlinu, a može i da napravi pozorišni „azil“ za etničke i druge manjine.

Predstava: Šest lica traži pisca
Foto: Ines Stipetić

U drugom delu, pokreće se pitanje da li je jedno progresivno pozorište, ako pristane na izvesnu getoizaciju i igru u sistemu, stvarni otpor tom sistemu, ili samo alibi za savest umetnika.

Predstava: Gorki – Alternativa za Nemačku?
Foto: Ute Langkafel

Predstavom Šest lica traži pisca u produkciji Satiričkog kazališta Kerempuh, Frljić se obračunava sa hrvatskom desnicom, posebno  njenim insistiranjem na takozvanim porodičnim vrednostima, u čije ime svaki gest postaje prihvatljiv i opravdan. Kako sam Frljić za ovu predstavu kaže, ona predstavlja „radikalno čitanje Pirandelovog klasika u kontekstu hrvatskog desnog populizma“.

Predstava: Gorki – Alternativa za Nemačku?
Foto: Ute Langkafel

Pored ovoga, Frljić će učestvovati i u pratećem programu Bitefa. U okviru Filozofskog teatra, on će biti gost filozofa i aktiviste Srećka Horvata, a razgovaraće se o odnosu pozorišta i trenutne društveno političke stvarnosti.

Sito&Rešeto newsletter
Nedeljni pregled najinteresantnijih tekstova sa Vašeg omiljenog portala.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.