Nova istraživanja o bojama automobila koji najčešće učestvuju u saobraćajnim nesrećama, otkrila su da su vlasnici braon automobila najviše izloženi riziku od nesreće.

Kako se navodi u saopštenju kompanije za razne vrste podataka o vozilima „Kar Vertikal“ koja je uradila istraživanja, studija se temelji na milionima izveštaja o automobilima koje su korisnici generisali ove godine.

U saopštenju se navodi da, iako vozači braon automobila preferiraju pouzdanost, luksuz i udobnost, to ih ne štiti od učešća u saobraćajnim nesrećama, pa su, od svih vozila na putu, braon vozila najčešće oštećena (51 odsto).

Vozači koji biraju žute automobile žele da budu u centru pažnje, i budući da su puni energije, možda previše pritiskaju papučicu gasa – 50,6 odsto svih žutih vozila proverenih na „Kar Vertikal“ imaju zabeležene evidencije o oštećenjima, dok je crvena boja tik iza – 49,8 odsto.

Vozila braon boje češće bivaju oštećena (ilustracija)

Dalje se u saopštenju navodi da se žuta i crvena često koriste na sportskim automobilima, što ukazuje da vlasnici tih automobila vole brzinu i rizik.

Image by Racool_studio on Freepik

Želja za isticanjem

Stručnjak za automobile u „Kar Vertikalu“ Matas Buzelis objasnio je da nema direktnog odnosa između boje automobila i stope oštećenja

„Nema direktnog odnosa između boje automobila i istorijske stope oštećenja ili prosečne snage motora. Možemo pretpostaviti da su svi ovi automobili sa najvišim istorijskim stopama nesreća često birani od strane vozača koji žele da se istaknu iz mase. Možda mogu preuzeti malo više rizika u svakodnevnim vožnjama”, naveo je Buzelis.

Prema istraživanju vlasnici crvenih vozila su skloniji riziku

Vozači sa svetlim automobilima često se percipiraju kao ekscentrični, međutim, svetle boje se takođe smatraju bezbednijim, budući da su takvi automobili vidljiviji u lošim vremenskim uslovima ili pri niskom osvetljenju, navodi se u saopštenju.

Beli automobili se ističu u odnosu na svoju okolinu, što olakšava pešacima i drugim vozačima da ih primete, a potpuno je drugačija situacija sa sivim ili crnim vozilima koja mogu biti teško uočljiva tokom kišnog dana.

Svetliji automobili takođe se lakše uočavaju tokom noći, čime se poboljšava sigurnost njihovih vlasnika, a iako narandžasta nije najčešća boja na tržištu polovnih vozila, stručnjaci za automobile je smatraju dobrim izborom za one koji žele da budu primećeni na putu.

Prema istraživanju „Kar Vertikala”, siva (44,7 odsto) i bela (44,5 odsto) su najsigurnije boje, što znači da im se ređe događaju nesreće.

Kako se u saopštenju navodi, iako statistike o nesrećama zavise od mnogo faktora, kao što su uslovi na putu i gustina saobraćaja, odabir određenih boja može pomoći vozačima da ostanu sigurniji.