Pre neki dan sam bila kod frizera i uvek me ti trenuci raduju.

Ne toliko zbog nove frizure, nego što pustim mozak na otavu i čitam raznorazne sjajne (mislim, bukvalno – papir se stvarno presijava) časopise za žene.

Biljana Ždrale, supruga, majka&sales consultant
Biljana Ždrale, supruga, majka&sales consultant

U mojim godinama, žena odavno prestane da se „prima“ na fotošopirane fotografije, inače, sasvim prosečnih drugih žena i može u miru i sa distance, bez emocija, da ponešto i pročita. Čitam ti ja, dakle, članak po članak, te ova glumica, te neki novi film. Farba na glavi zaudara opasno, ali šta ćeš, sede su sede, treba da se pokriju.

Pročitajte i ovo: Zaljubljeni smo! Dakle, treba da se venčamo?!

Uzgred – vama, muškarcima, svaka čast. Napravili ste odličnu priču oko vaše kose…kao…vi ste face i kad osedite i kad oćelavite. Džordž Kluni i Džon Malkovič su, pobogu, tako seksi! A što je najgore – mi smo tu priču kupile.

Pročitajte i ovo: Kako da znaš da se sprema da raskine sa tobom, da te ostavi!

E, sad, zamislite neku ženu potpuno sedu ili, ne daj Bože, ćelavu! Šta ti je marketing!

Gušim se ja, dakle, u mirisu čiste hemije, kad eto ti ga članak o nekoj tamo uspešnoj ženi. Neću reći o kome, da ne ispadne da tračam. Te kako je postigla ovo, pa ono, dobila nagrade, objavila radove, a onda sledi neizbežno pitanje, očigledno, mlađahne novinarke, koja još nije osetila ni ž od stvarnog života: „Kako uspevate da uskladite privatne i poslovne obaveze?

Pročitajte i ovo: Razum i osećajnost

Frizerka prilazi, na glavu mi maže još malo farbe, da me dotuče, valjda.

Ma sve je stvar dobre organizacije“, odgovara Uspešna iz cuga. Pomislim, kako ovo pitanje i ovaj odgovor idu u paru, kao ono: kako si – dobro sam. Koji ga onda đavo i postavlja, kad zna odgovor, pomislim. I nastave njih dve u tom intervijuu da igraju ping pong sa glupim pitanjima i tobož, pametnim odgovorima na nijih.

Pročitajte i ovo: Savršen On i naša savršena veza

Dakle – draga mlada koleginice. Obraćam se tebi, pošto ove mog godišta već znaju za ovaj jadac, ali o njemu nije popularno pisati. Work-life balans je jedna velika izmišljotina, fotošopirana realnost, koju smišljaju neke tamo zle čike i tete da bi se ti osećala loše. Oni, dakle, ne samo da „sređuju“ fotografije, u koje tužno gledaš pomišljajući – ja nikada neću imati ovako uzan struk i utegnutu …pozadinu, već „sređuju“ i sliku o tome kako izgleda život.

Pročitajte i ovo: Nije prirodno provesti život samo sa jednom osobom

‘Ajmo, dakle, realno – ne mogu ti dve stvari biti na prvom mestu! Zar ne?! Ili je to porodica, pa onda posao dolazi na drugo mesto, ili je to posao, pa porodicu malo skrajneš. Ili je to u jednom periodu jedno, a u drugom to drugo, kao što sam ja radila. Klonirati se ne možeš. Ako si na poslu, nisi kod kuće. Ako si sa decom, ne radiš. Nema tu balansa. To je ili-ili. Imaš samo 24 sata u danu i neke stvari, jednostavno, otpadaju.

Pročitajte i ovo: Kako nas je Blejk Karington preveo žedne preko vode

Dakle – pitanje nedostatka vremena ne postoji. Sve se svodi na prioritete.

Dok nisam imala decu, na prvom mestu je bio posao. „Ubijala“ sam se radeći godinama, napravila neku „priču“ i kad su se deca pojavila automatski pomerila posao i karijeru niže po lestvici. Bila sam na porodiljskom 3 godine i nije mi žao. Sve sam posle opet stigla. I dan danas je sve podređeno porodici, jer je to jedini projekat na kome ne smem da omanem.

Pročitajte i ovo: Kako sam sama sebi napravila sponzora

Eto tako, ja napisala, pa šta bude. Dakle – nemoj se više mučiti. Odredi prioritet, ono što mora, a sve ostalo može, a i ne mora. Prioritet je jedan, sve ostalo će biti nesavršeno, nezavršeno, nedorađeno, ali nije ni bitno. Nemoj samo zbog toga da te peče savest. Odluka je tvoja i spremna si da snosiš posledice.

Crkla bih da ovo nisam objavila. Pa nek’ se ljuti ko hoće!