Drage moje, kad već u današnje vreme svako, ko ima pola godine iskustva, sebe proglašava ekspertom i piše o nekoj temi, rekoh – daj da napišem to, što me godinama muči, pa kom obojci, kom opanci.

Biljana Ždrale, supruga, majka&sales consultant
Biljana Ždrale, supruga, majka&sales consultant

Možda se nekoj od vas neće dopasti kako razmišljam. Možda ćete želeti i da iznesete svoja, sasvim suprotna, mišljenja, a možda ćete reći – ma ko je sada ova Biljana i sa kojim pravom govori o braku?

Hajde ovu poslednju dilemu da odmah razjasnimo. Dakle, završila psihologiju, 20 godina u braku, dvostruka mama, a i Žana me je pozvala da sarađujem sa njom, pa eto, otud moje pravo da pišem o temama koje me interesuju. Svesna sam da ne znam mnogo, ali ako ovo malo što znam ijednoj od vas bude od koristi – biću srećna.

Da je meni neko pre 20 godina, kada sam se udavala, raskrinkao ove ženske zablude, poštedeo bi me mnogih muka i nerviranja. Učila sam, dakle, uglavnom iz sopstvenih grešaka. A vi učite iz mojih. Da ne mora svaka generacija iznova da izmišlja točak.

Svakog utorka ću, dakle, pisati o jednoj od ovih zabluda, redom. Pa – da krenemo?

Prva ženska zabluda: Nije prirodno ceo život provesti sa jednom osobom

Kada sam se, što bi rekle babe, „zadevojčila“ i počela da izlazim, teza o tome da je brak nepotrebna i neprirodna institucija postala je jako popularna.

Svi su počeli odjednom da se zaklinju kako njima za legalizaciju ljubavi nije potreban papir, kako ne žele da se obavezuju ni na šta, jer nije prirodno ceo život jesti sarmu ili imati jednog partnera. Tu priču su podjednako uspešno „kupovali“ i mladići i devojke, samo što se kod ovih potonjih malo teže i kasnije zapatila.

Muški deo populacije oberučke je prihvatio i sećam se da je to bio osnovni izgovor kada je neki momak želeo da ostavi devojku, do koje mu jednostavno nije bilo stalo, ali to nije hteo da joj kaže. Taj se, da bi lakše opravdao svoj postupak, pravio pametan: „Znaš, imam mnogo toga da proživim. Uostalom – nije ni prirodno da imaš jednog partnera ceo život.“

Tada je, po pravilu, ova mučenica, ne samo što je bila ostavljena i zbog toga patila, još i mislila za sebe da je zatucana, primitivna i loša jer želi da se uda i rodi par klinaca. Tako su postepeno i devojke, da bi i za njih rekli da su savremene i „cool“, počele da glume kako isto tako razmišljaju.

Uzrečica. „mala, zajedno smo dok imam pljuge“, postala je slogan moje generacije, popularniji od onog –  Cockta – piće vaše i naše mladosti.

Za podršku ovoj ideji o neprirodnosti monogamnih veza vremenom su se javljali raznorazni naučnici i iznosili nategnute dokaze. Kao – skoro sve životinje su poligamne, odnosno, imaju više partnera. Pa onaj, kako muškarac ima mnogo spermatozoida da bi oplodio što više ženki.

A moj omiljeni dokaz bio je –  muškarac može da oplodi ženu i kada ima 60 ili čak i više godina, pa zato treba onu svoju „staru“, sa kojom je izrodio dečurliju i proživeo do šezdesete, da menja za mlađi model, koja će mu roditi još unuka – pardon – dece!

Možda će ti zvučati paradoksalno, ali moram reći da se delimično čak i slažem sa ovim naučnicima. Da – nije prirodno. Samo što nije prirodno ni ići u WC, nego, brate, lepo čučneš tamo gde te muka zadesi (npr. na Terazijama), pa se lepo prirodno istovariš na trotoar. Ako treba samo da piškiš, postoje dve varijante. Muškarcima je malo lakše. Nehajno šetajući, oni će da izvade alatku i zaliju najbliži stub ili žardinjeru. Žene, pak, mogu da malo zastanu, rašire noge i puste da im topla žuta tečnost prirodno sklizne niz nogu.

Hajde, dalje, da vidimo šta još nije prirodno.

Apsolutno nije prirodno ni jesti iz tanjira priborom, prati zube, koristiti dezodorans, depilirati se, spavati u krevetu, živeti na petom spratu. Nije prirodno ići u školu, kuvati, odlaziti u bioskop ili pozorište. Baš kao što nije prirodno provesti ceo život sa jednom osobom, slažem se.

Dakle – dragi naučnici, znam da, ako silno poželite, možete dokazati da je zemlja trouglasta, da je u stvari korisno pušiti pa i da je apsolutno neprirodno gledati jednu facu na jastuku kraj svoga dok vas smrt ne rastavi. I znam da će vam mnogi poverovati, a neki će se čak osećati i neadekvatno i konzervativno ako samo požele nešto drugo. Ali me zaista, ali zaista ljuti kad tu ideju prodajete klincima kao nešto, što je neosporivo. I još me ljuti kad za nas, koji razmišljamo suprotno, kažete da smo konzervativni, zaostali i primitivni.

Ovde se, dakle, borim samo za pravo da o ovoj temi razmišljam drukčije i da se oni, koji žele brak i „ozbiljnu“ vezu, ne osećaju zbog toga loše.

Dakle – draga moja – ako tvoj momak počne sa izgovorima tipa: „Nije prirodno ceo život biti sa jednom osobom, pa zato ne mogu da ti ništa obećam…“, moraš biti svesna da taj nikada neće biti spreman za ništa ozbiljnije od sporadičnog seksa na zadnjem sedištu njegovog auta. Ne, neće se promeniti, neće shvatiti kako si divna i zaprositi te, neće se čak ni potruditi da te zadrži ako zapretiš da ćeš da odeš zato što želiš porodicu. A ako to zaista želiš – moli te tetka Bilja – kloni se takvih likova. Potrošićeš svoju lepotu, živce i mladost na nekoga, ko uopšte nije za tebe. Jer znaš kako kažu – za dobru vezu je je važan isti sistem vrednosti. Traži sebi, dakle, nekoga, kome je u redu da ceo život jede sarmu, jer taj shvata, da je važnije sa kim, a ne šta jedeš.