Završi, eto, i moj sestrić fakultet. Ekonomija. Prosek oko 9, ljubi ga tetka Bilja. Slavili smo taj događaj na nekom splavu iza Juge, kad mi, negde između prebranca i pečenja, on priđe i šapnu: „Tetka, dolazim sutra kod tebe, da se posavetujem za posao. Imam odličnu ideju!“

Setih se na trenutak radosti kada je došao na svet i pomislih – ma dođavola sa principima – pomoćiću detetu!

Biljana Ždrale, supruga, majka&sales consultant
Biljana Ždrale, supruga, majka&sales consultant

Sutradan, odmah posle doručka, eto ti njega. Nije bio mamuran, pošto je alkoholnu proslavu diplome odradio prethodne nedelje sa drugarima. Gledam ga – sprema se da uđe u život, pun energije i sa onom iskrom vere u očima da baš on poseduje neku tajnu mapu koja će ga dovesti do skrivenog blaga.

Pročitajte i ovo: Da li stvarno ništa nije tako jednostavno?!

„Tetka“, reče on značajno i namesti svoj najdublji mogući glas, da bi celoj stvari, valjda, dodao na važnosti. „Ja neću da čekam posao. Ne mogu ja to. Odmah ću da počnem da radim.“ Na licu mu se, dok je izgovarao ove reči, ocrtavala nepokolebljivost i rešenost da se sudbina uzme u svoje ruke. U tom trenutku me ošine misao da u stvari i ne zna u kakav svet ulazi, ovako golobrad. Ali dobro – saznaće ubrzo. Da ne kvarim.

Pročitajte i ovo: Pet razloga zašto ne treba da se udaš za milionera

„Odlično!“, rekoh bez oklevanja, da ne bi slučajno naslutio šta mi se sve motalo po glavi još u prethodnom trenutku. „Baš dobar stav! A reci mi, kakav ti je plan?“

Pročitajte i ovo: Kako sam sama sebi napravila sponzora

„Znaš šta sam rešio“, nastavi: „Rešio sam da ću da krenem da radim u prodaji. Dok ne nađem neki ozbiljniji posao.“

Nastavio je on da priča, razlaže svoj plan, već je i neke oglase gledao…a ja sam se, sasvim nehotice, isključila iz tog razgovora. Kao da me je neko vezao za balon pun heliuma i poletela sam u pravcu nekih svojih misli.

Pročitajte i ovo: Barbika?! Ne, hvala!

Shvatila sam tada, da mu Prodaja dođe kao neka laka ženska, kod koje odlaziš dok si još mlad i neiskusan, pun bubuljica, pa ni jedna lepša, “prava” devojka ne želi da bude sa tobom.

Pročitajte i ovo: Kako nas je Blejk Karington preveo žedne preko vode

Odlaziš, tako, kod nje, ona te nauči prvim ljubavnim veštinama, uvede te u svet odraslih, gradi tvoje samopouzdanje, sa njom naučiš da budeš muškarac, a za uzvrat ona samo želi da ostaneš sa njom. A ti, u stvari, sve vreme znaš da je to nešto privremeno i da samo čekaš da naiđe ona “prava”. Što je najgore, tu priču o “pravoj” sluti i Prodaja. Ne nada se previše, ali negde u dnu duše možda ipak misli da nisi kao i ostali.

Pročitajte i ovo: ‘Oćeš da piškiš ili ćeš ono drugo?!

I zaista – na prvi nagoveštaj neke malo ozbiljnije veze, ti odlaziš. A Prodaja – ah, Prodaja! – traži nekog sledećeg, mladog i neiskusnog, u nadi da će bar taj da ostane sa njom. Da je shvati ozbiljno.