Pre nekoliko godina moju drugaricu varao je muž. Priča koja sledi je kliše da veći biti ne može.

Njegova žena (tj. moja drugarica Sanja) je najpre primetila da sve duže ostaje na poslu. Pravdao se, kao, ima mnogo da radi, pritiskaju ga rokovi, ciljevi. Onda su krenula službena putovanja. Pa javljanje na telefon sa terase, kao, u stanu se ne čuje dobro. Sumnjivo joj je bilo kada je videla da isti nosi u kupatilo i kada ide da se tušira.

Biljana Ždrale, supruga, majka&sales consultant
Biljana Ždrale, supruga, majka&sales consultant

Na moju veliku žalost, imala sam direktan prenos svega što se dešavalo. Iz dana u dan. Bilo je mučno za mene, a kamoli za nju. A on, njen muž, je valjda mislio da ništa ne shvata, da je naivna i da njegova priča teče glatko.

Pročitajte i ovo: Emocionalni ekvivalenti bolesti

Pročitajte i ovo: Kako da završimo nezavršemo u bivšoj ljubavi i otvorimo vrata novom odnosu

Zato ti je moja Sanja odlučila da jedan dan krene u akciju i prikupi čvrste dokaze. Iskoristila je trenutak kada su svi iz firme bili na nekom sajmu u Nemačkoj. Pošto je imala ključeve od kancelarija, lepo ti je ušla i počela da trkeljiše po njegovom radnom stolu. Prisetila se, kaže, kako pravi detektivi ne ostavljaju tragove za sobom, pa je i ona sve stvari koje je preturala uredno stavljala na svoje mesto.

Photo by Eirik Skarstein on Unsplash

U jednom trenutku je ugledala neki osušeni cvet. Poznavala je svog muža petnaest godina i znala da mu herbarijumi nikada nisu bili hobi. „No dobro“, pomisli ona. „Sumnjivo jeste, ali nije dokaz.“ Traži ti moja Sanja dalje i u jednom trenutku naiđe hrpu neplaćenih računa i nekih izvoda.

Pročitajte i ovo: Ljubavni trougao sa prijateljem ili prijateljicom

Koverte su, na sreću, bile otvorene, pa ti se ona zavali u fotelju i krene da ih čita redom.

Pročitajte i ovo: Kako karmičke navike utiču na ljubavni život

U prvoj koverti je bio izvod sa njegovog telefonskog računa. Za njen ukus je bio malo prevelik, a pošto se muž bavio i izvozom, pomislila je da je zato što je zvao inostranstvo. Mudrica, kakva je već bila (a njen muž je to očigledno potcenio), odmah je tražila da joj se pošalje listing pozivanih brojeva. I – gle čuda – skoro pola od tih brojeva je bio jedan te isti broj. I to broj njegove – sekretarice. Mozaik je polako počeo da se sklapa.

Photo by David Beatz on Unsplash

Sanja je otvorila sledeći dokument – izvod sa platne kartice. Iz njega je saznala za sve poklone koje joj je kupovao, ručkove na koje je vodio i hotelske sobe u kojima su vodili ljubav dok je ona kod kuće glumila Penelopu.

Pročitajte i ovo: Kako prevazići preljubu

Čudno mirna, pozvala me je da mi ispriča o plodovima svog detektivskog rada. Bila je, valjda, već polu-pečena i spremna da će pronaći dokaz njegovog neverstva.

Pročitajte i ovo: Zašto se razočaramo u ljubav

U takvim situacijama, kada mi ovako nešto saopšte, uglavnom se pogubim. Razmišljala sam – da li da je smirujem u stilu „ma nije – to se tebi samo čini!“ ili da zajedno sa njom odmeh krenem da planiram kastraciju nevernog joj muža.

„Nego, znaš šta mi je nelogično“, nastavila je svoju analizu, kao da priča o torti, koju treba da ispeče, a ne braku, koji se ruši. „Nelogično mi je to, što je u poslednje vreme, očigledno od kad je sa njom, prema meni sav nežan, pa me grli da svi vide, pa mi kupuje skupe poklone, pa…“ Na trenutak je zaćutala, da bi, valjda,  još jednom razmislila o tome što je upravo rekla, a onda je i poslednja kockica mozaika došla na svoje mesto.

Pročitajte i ovo: Kada brak ne treba spašavati

„Biljo, pa to je sve on radio iz osećaja krivice i da zavara trag, a ne zato što me voli!“

Iz telefonske slušalice se nekoliko sekundi čulo samo disanje.

Pročitajte i ovo: Zašto je prvi brak uspešniji od drugog

Da, bio je to veliki uvid jedne pametne žene.

Dakle – draga moja – hajde da popričamo o još jednoj ženskoj zabludi – o kupovini poklona i cile-mile ponašanju.

Ne kažem, da svaki, ko se tako ponaša, vara svoju lepšu polovinu. Ne kažem. Ali nemoj, eto molim te, misliti, da je to ikakav dokaz njegove ljubavi prema tebi.

Pročitajte i ovo: Nezdrava doza infantilnosti u vezi

Pročitajte i ovo: Zašto su visoko inteligentni ljudi često nesrećni?

Oni vrlo lako mogu biti način da se opere nečija savest, zavara trag ili kupi mir. Previše poznajem žena koje ćutke pristaju na tu nevidljivu igru u kojoj su pravila sasvim jasna – ja ti obezbedim krov nad glavom i udoban život, napravim ti dvoje-troje dece, fin sam prema tvojim roditeljima i uopšte – igram ulogu dobrog muža.

Tvoje je samo da glumiš svoju ulogu dobre majke i supruge, praviš se da ništa ne primećuješ i ne pitaš previše.

Pročitajte i ovo: Kako da znate da ste u vezi sa hroničnim preljubnikom

A postoji i drugi put. Za neke druge žene.

Pročitajte i ovo: Pokušaji bega u lažnu slobodu koji uništavaju vezu

Onog trenutka kad ulaziš u vezu moraš odlučiti kojim ćeš putem ići. I kakva ćeš žena biti. Sredine, nažalost, ni ovaj put nema. Ili jesi ili nisi…lavica.