Osim toga što efikasno „brani” organizam od posledica stresa, vožnja bicikla doprinosi skladnijem odnosu među supružnicima, tvrde psiholozi.

Vožnja biciklom pomaže u oslobađanju od stresa i poboljšava kvalitet života bračnih parova, rezultat je istraživanja koje je sprovelo italijansko udruženje “Žene i kvalitet života”.

Istraživanje, kojim je obuhvaćeno 200 psihologa, predstavljeno je na otvaranju Međunarodnog sajma biciklizma u Milanu.

Prema mišljenju 43 odsto psihologa, bicikl predstavlja efikasan lek protiv stresa.

Love photo created by marymarkevich - www.freepik.com
Foto by marymarkevich – www.freepik.com

Okretanje pedala je aktivnost koja pokreće celo telo i primorava na fizički napor i koncentraciju čime se mozak oslobađa loših misli i tenzija akumulisanih na poslu i u porodici.

Vožnja biciklom, takođe, povoljno utiče na odnose bračnih drugova. Za 29 odsto psihologa, taj dvotočkaš olakšava odnose u porodici i pomaže u uspostavljanju harmonije u braku.

Pročitajte i ovo: Volite li one sa kojima živite? Kako se osećate dok ste kod kuće sa partnerom?

Klasična šetnja biciklom u društvu dece je odličan način za podsticanje razgovora, smatra 47 odsto psihologa.

Pozitivni efekti od vožnje bicikla najpre se osete u porodici, posebno u kvalitetu odnosa sa partnerom, zatim na radnom mestu i u odnosima sa kolegama, ali i u društvu uopšte.

Za razliku od bicikla, automobil ima pogubne posledice po bračne odnose.

Pročitajte i ovo: Zašto se muškarci ne razvode čak ni kada imaju drugu?

Psiholozi upozoravaju da se veliki deo stresa akumulira za volanom što pospešuje agresivnost i navode da se najozbiljnije svađe među supružnicima dešavaju upravo u kolima.

Loša fizička forma supružnika, kao i gojaznost i želja za pušenjem samo su neki od „neželjenih efekata” čestih vožnja automobilom.