Koliko god vam se to dopadalo, nećete poludeti!

Od partnera koji ne deli mentalno opterećenje do najnovijeg retrogradnog Merkura koji izaziva frustraciju, okidači za bes, pogoršanje, čak i plačljivost obiluju u svakodnevnom životu.

Ako ste u 40-im godinama, možda ćete se baviti i žongliranjem karijere sa podizanjem dece i/ili brigom o ostarelim roditeljima. Živeti kroz neprestano „bez presedana“ vremena sigurno ne pomaže u stvarima. Oh, kao ni ona superzabavna faza kojoj se skoro niko ne raduje: perimenopauza ili menopauza.

Pročitajte i ovo: SEKSUALNI ŽIVOT posle pedesete 

Generalno, počinje sa neredovnim menstrualnim ciklusima – i zvanično se završava nakon što je vaša menstruacija bila MIA (missing in action) 12 meseci i konačno možete reći da ste “u menopauzi” – faza perimenopauze može trajati od četiri do 10 godina, kaže sertifikovana praktičarka za menopauzu Sharon D. Malone, glavna medicinska savetnica Alloy, kompanije za telezdravstvo fokusirane na lečenje menopauze. (Ona je takođe prijateljica bivše prve dame Mišel Obame i pojavila se na njenom podkastu kako bi razgovarala o reproduktivnom zdravlju i menopauzi.)

Dok je većina ljudi čula da prelazak u menopauzu može dovesti do prolaznih oluja razdražljivosti i promena raspoloženja, stalni – a ponekad čak i iscrpljujući – izazovi mentalnog zdravlja kao što su depresija i anksioznost takođe mogu biti izazvani hormonskim tokom u perimenopauzi, ističe dr. Malone. „One mogu uticati ne samo na kvalitet života, već i na produktivnost, zdravlje, kao i na lične i profesionalne odnose“, primećuje ona.

Pročitajte i ovo: Kako da imate seks svaki dan po ceo dan

Evo šta treba da znate o mentalnom zdravlju tokom perimenopauze i menopauze, tvrde stručnjaci i žene koje su prošle taj period.

„O, Bože, zar ovo niko drugi ne oseća?“

Nema sumnje da su simptomi mentalnog zdravlja rasprostranjeni među ljudima koji prolaze kroz ovu tranziciju srednjih godina. Depresija pogađa oko 18% žena u ranoj perimenopauzi i 38% u kasnoj perimenopauzi. A istraživanje ženskog pokretača telemedicine Evernow od 40.000 žena u perimenopauzi i menopauzi pokazalo je da je skoro 60% prijavilo tešku anksioznost ili depresiju. Svako ko je ikada patio od depresije ili anksioznosti posebno je podložan tokom perimenopauze ili menopauze, prema intervjuisanim stručnjacima.

Pročitajte i ovo: TELO NIKAD NE LAŽE: Kada ne slušamo svoje emocije, telo stupa na scenu

I iako se procenjuje da 1,3 miliona žena u SAD svake godine uđe u menopauzu, iskustvo može da se oseća neverovatno izolovano, što često služi za pogoršanje simptoma mentalnog zdravlja, kao što Vanessa McGrady, 54, može potvrditi.

Opisujući sebe kao „čvrsto u perimenopauzi“ nakon promenljivog perioda praćenog sa pet meseci bez menstruacije, Mekgrejdi, koja živi sa svojom 11-godišnjom ćerkom i verenikom, objašnjava da se osećala sama dok se borila sa simptomima. „Dobijala sam valunge tokom [nedavnog] toplotnog talasa, i sećam se da sam sedela za stolom i plakala jer mi je bilo tako vruće, osećajući se kao: ‘O, moj Bože, zar ovo niko drugi ne oseća?’“.

Pročitajte i ovo: KADA UM PATI, TELO JAUČE: Tvoje telo govori, saslušaj ga!

Vrućine su takođe bile u srži borbe za mentalno zdravlje u menopauzi za Ginu D’Amiko, 42, iz Lokporta, Ilinois, koja je prošla kroz ranu menopauzu sa 38 godina zbog različitih autoimunih stanja. „Definitivno sam imala veliki porast anksioznosti, jer nisam mogla da spavam celu noć od talasa koji su me budili svakih sat ili dva“, seća se ona. „Moje mentalno zdravlje je palo na neko vreme dok nisam počela da uzimam antidepresive. Promene raspoloženja su bile prilično van kontrole. Bilo je mnogo gore od svih simptoma PMS-a koje sam ranije iskusila.”

Pročitajte i ovo: Sve pada u vodu ako vam je seks loš: Loš seks je 90 posto braka

D’Amicino iskustvo je primer kako simptomi perimenopauze i menopauze mogu da se udruže, ostavljajući da se osećate potišteno – ili potpuno besni.

Na primer, ako patite od talasa vrućine, noćnog znojenja ili samo dobre staromodne nesanice, može biti prilično teško da se dobro naspavate. A ovo apsolutno može imati negativan uticaj na vaše raspoloženje i mentalno zdravlje – da ne spominjemo kvalitet života, koncentraciju i radnu produktivnost, kaže psiholog dr Šeril Kingsberg, šef odeljenja bihejvioralne medicine na Odeljenju za OBGIN u Univerzitetskim bolnicama Klivlendskom medicinskom centru i savetnice za Alloy.

Pročitajte i ovo: VAGINIZAM, kad od bolova ne mogu ni tampon da stavim

A što se tiče besa o kome se mnogo raspravlja? Iako je krajnje vreme da uklonimo problematični mit da prelazak u menopauzu automatski znači da su „van kontrole“, neke žene doživljavaju raspoloženja koja su jednako vatrena kao i njihovi valunzi, kaže dr Kingsberg.

Nisu tako česte kao depresivne epizode, anksioznost ili duži period depresije, ali mali broj žena prijavljuje nekontrolisano raspoloženje ili razdražljivost koji se manifestuju kao eksplozivni bes, objašnjava dr Kingsberg.

Pročitajte i ovo: Vaginizam – disfunkcija u ženskom seksualnom funkcionisanju

“To je u tvom mozgu, a ne u glavi.”

Ipak, kako se svaka osoba koja prolazi kroz perimenopauzu i menopauzu oseća, mentalno i emocionalno, potpuno je individualno, naglašava dr Meloun. „Mozak svake žene je jedinstveno povezan ne samo njihovom fiziologijom već i životnim iskustvima“, primećuje ona.

Naravno, postoji hormonsko objašnjenje za ove izazove mentalnog zdravlja. „Perimenopauzu karakteriše nestalna proizvodnja estrogena, progesterona i testosterona“, objašnjava dr Meloun. A nakon menopauze, nivoi ovih hormona – za koje dr Meloun ističe da imaju „relativno smirujući efekat na mozak“ – su konstantno niski.

Pročitajte i ovo: Šta bi muškarci trebalo da znaju o seksu tokom menstruacije

„Žene su najsimptomatskije tokom srednje do kasne perimenopauze, dok su hormoni najnepredvidiviji“, primećuje dr Maloun.

To je zato što u mozgu postoje milioni estrogenskih receptora – pre svega u hipokampusu, hipotalamusu i amigdali, koji su važni za pamćenje, regulaciju menstrualnih ciklusa, regulaciju temperature, spavanje i raspoloženje, kaže ona. A kada se delikatna ravnoteža vaših reproduktivnih hormona naruši ovom potpuno normalnom, ali potpuno poremećenom fazom, sigurno će postojati, kako kaže dr Maloun, „globalne implikacije na funkciju mozga“.

Pročitajte i ovo: Kako doći do Tantričkog seksa i zašto nam je on potreban

Drugim rečima? Nemojte biti strogi prema sebi ako izgubite smirenost zbog nečega za šta intelektualno shvatate da je iracionalno, kaže dr Meloun. “Tako je to. Mi kažemo: ‘Nije u tvojoj glavi, ali je u tvom mozgu.’ Tamo se zaista nešto dešava.”

Upravljanje „neizbežnim maršom u menopauzu“

S obzirom na to koliko je prokleto dugačak „neizbežni marš u menopauzu“, kako dr Meloun naziva perimenopauzu, i samu menopauzu, možda ćete se osećati kao da morate da se pomirite da se godinama i godinama suočavate sa neprestanim anksioznostima. Ali postoje načini da upravljate svojim mentalnim zdravljem tokom ove tranzicije.

Pronađite praktičara koji će znati da vam pomogne.

Pročitajte i ovo: I muškarci imaju G tačku! Uzmite stvari u svoje ruke!

Pronalaženje zdravstvenog radnika koji može da vam pruži adekvatnu pomoć je često izazov, tačka. Još je frustrirajuće kada imate posla sa anksioznošću, depresijom ili nizom drugih problema sa mentalnim zdravljem tokom perimenopauze ili menopauze.

Mekgrejdi je to naučila iz prve ruke kada je otišla kod svog lekara opšte prakse i ispričala joj o svojim simptomima. „Rekla sam joj: „Gojim se, dobijam na težini, osećam se kao da nemam metabolizam, ne mogu da regulišem temperaturu, opada mi kosa“, i počela sam da plačem“, priseća se ona. „A ona je bila kao: ’Zašto plačeš?‘ A ja sam rekla, ’Zato što se osećam slomljeno.‘ A ona je samo delovala kao: ’Zašto mi to uopšte govorite?‘ To je učinilo da se osećam potpuno glupo.“

Pročitajte i ovo: Ženske dojke – kako da ih negujemo i očuvamo njihovo zdravlje

Incident ju je naveo da potraži negu od drugog, integrativnog praktičara za koga kaže da joj je dao validaciju i da radi sa njom na holističkom protokolu lečenja.

„Samo oko 20% medicinskih rezidencijalnih programa pruža bilo kakvu obuku za menopauzu. Dakle, imate ljude koji odlaze do onoga što misle da je autoritativan izvor, tražeći pomoć — osećaju se kao da se dave, i žele da im budu bačeni splavovi za spasavanje — i umesto toga, teret neznanja im se vraća nazad na njih.”

— MACHE SEIBEL

Mache Seibel, MD, član fakulteta Medicinske škole Harvard i autor knjige Working Through Menopause: The Impact on Women, Businesss, and Bottom Line, ističe: „Samo oko 20% programa medicinske specijalizacije pruža bilo kakvu obuku za menopauzu. Dakle, imate ljude koji odlaze do onoga što misle da je autoritativan izvor, tražeći pomoć — osećaju se kao da se dave, i žele da im budu bačeni splavovi za spasavanje — i umesto toga, teret neznanja im se vraća nazad na njih.” Iz tog razloga, „uglavnom morate da budete sami svoj advokat“.

Pročitajte i ovo: ZAŠTO JE SEKS ZA MENE BOLAN: Duga lista razloga zašto penetracija može da proizvodi bol

Ne prihvatajte depresiju kao „normalnu“

Ako osećate da biste se mogli boriti sa depresijom, bez obzira na to da li je to povezano sa hormonskom neravnotežom srednjih godina, dr Meloun naglašava važnost traženja lečenja i pregleda.

„Depresija je depresija“, kaže ona. „Nije važno zašto je imate – ako je imate, trebalo bi da se tretira kao ozbiljna bolest kakva jeste, a ne da se ignoriše ili pripisuje jednostavnom normalnom događaju u menopauzi.

Pročitajte i ovo: BOL U DOJCI: Mogući uzroci, razlika između mastalgije i mastodinije, kada treba da se zabrinemo, lečenje, promena načina života i ishrane

Dr Kingsberg napominje da postoje jaki dokazi da kognitivna bihejvioralna terapija (CBT) čak može pomoći u smanjenju vazomotornih simptoma (poznatije kao valunzi i noćno znojenje).

Povežite se sa drugima koje prolaze kroz isto iskustvo

Nije iznenađujuće što stručnjaci kažu da vežbe uma i tela poput akupunkture i dobre, stare meditacije i joge mogu pomoći da povratite osećaj smirenosti. Međutim, od svih tehnika za podizanje raspoloženja koje postoje, i Mekgrejdi i D’Amiko kažu da im je razgovor sa drugim ženama najviše pomogao.

Pročitajte i ovo: TAJNE ŽENSKOG ORGAZMA: Kako da pojačate orgazam (u 11 koraka) 

Na primer, D’Amiko je otkrila da u Fejsbuk grupama može razmenjivati beleške sa drugim ženama o emocionalnom blagostanju i o tome kako su prošle kroz najgore ili objasniti svojim partnerima kroz šta prolaze. „Često samo žene uveravaju jedna drugu da ono što doživljavamo nije da ludujemo – da su simptomi i emocije normalni.