Skrolujući društvene mreže, pre neki dan, naišla sam na sledeću poruku – kada ste poslednji put uradili nešto po prvi put.

Zastala sam, osetila sam u svojim grudima naboj energije i, moram priznati, bila sam ponosna, ali, u isto vreme, shvatila sam koliko već dugo živim van zone komfora.

Gde su promene? Da li sam ja sad neka druga osoba? Kako i koliko se menjam? Da li ću znati sa sobom novom? Tek sam naučila sa starom sobom. Preselila sam se u nov i nepoznat grad.

Kako sam stigla u Berlin, shvatila sam kako je Berlin baš dobar drug da prođeš s njim sve svoje strahove, nostalgije, brige, razlike, učenja, suze, smeh, radost, tugu, uzbuđenje.

On je drugačiji, on je veliki, a tako topao, sa njim možeš da se ušuškaš u zelenu oazu, skoro na svakom ćosku, on je poliglota, on ima mnoštvo svetova, snažnu istoriju, daje vam slobodu da budete to sto jeste, on vas tera da budete zdravi, on je siromašan, ali bogat kulturom, ima ostrvo muzeja, 1000 bisokopa, najbolju klubsku scenu, on je ekstavagantan, on je cool, on je sexy, on ima Berghain.

Berlin, foto privatna arhiva

Baš kao pravi drug, on mi je pomogao da prvaziđem sve krize sa kojima se suočavate kad uradite nešto po prvi put u životu, on me mnogo toga naučio do sada, pokazao i usmerio.

Neverovatan duh koji vlada u ovom gradu, tera vas da svaki dan budete nova verzija sebe.

Takav je moj drug, dobar drug, a bez drugara nema života.

Volim kad mi se telefon automatski priključi na wi-fi mrežu. Daje mi osećaj da sam na nekom mom mestu. Jedno od takvih mesta je Soho Haus, nedaleko od Alexander Platza. Soho Haus je  moje utočište i mesto gde sam odsedala kad sam dolazila u Berlin.

Mesto gde možete da upoznate najzanimljivije ljude, da radite, da se opuštate, da idete na radionice, gledate alternativne filmove, idete u SPA, da sretnete slavne ličnosti, poput Owen Wilsona, celu ekipu Massive Attacka, Bill Murraya. Depeche Mode pravi privatnu svirku pre koncerta baš ovde.

Ovde je sve spontano, kreativno, baš kao i u Berlinu. U prizemlju se nalazi vrhunski italijanski restoran Ciccone, a preko puta njega, zajedno sa barom, koncept radnja The Store. Na sedmom i osmom spratu nalaze se klubovi čiji morate da ste član, da biste ušli u njih. Postajete član tako što je potrebno da vas preporuče dva člana ovog kluba. Ne morate imati para, kako to obično ide sa takvim klubovima, već je potrebno da ste ostvareni i da radite nešto inspirativno, zanimljivo.

Milica Stojanović

Volim ta moja mesta. Imam čak svoj ćošak gde uvek sedim, zavaljena u najudobnijoj sofi i onda stvaram, maštam. I dosta važna činjenica, dok mi učenje nemačkog jezika ubija samopouzdanje, uvek kad dođem ovde, malo se povratim. Ovde svi komuniciraju na engleskom.

A, da, i čekam drugu preporuku da budem deo kluba. 🙂