Svoju jubilarnu, 60. sezonu, Atelje 212 započeo je sinoćnom premijerom Jesenje sonate, jednog od najznačajnih filmskih i pozorišnih stvaralaca 20. veka, švedskog reditelja, velikog filmskog umetnika, scenariste, dramatičara i producenta – Ingmara Bergmana, u režiji Jagoša Markovića.

U predstavi igraju Tanja Bošković, Branka Šelić, Mladen Andrejević i Jelena Petrović. Scenografiju je osmislio Jagoš Marković, a kostime Maria Marković.

Print

Jesenja sonata nastala je 1978, a govori o svetski poznatoj pijanistkinji Šarloti, koja je porodični život podredila karijeri, naročito svoj odnos sa ćerkom. Posle sedam godina neviđanja, Šarlota odlučuje da se odazove Evinom pozivu da je poseti i provede sa njom neko vreme, ne znajući da će u njenom domu sresti i svoju drugu ćerku Helenu, koja je psihički bolesna i gotovo nesposobna da normalno komunicira.

Napetost između majke i ćerke raste, jer je Šarlota ljubomorna zbog toga što je Eva mnogo snažnije povezana sa Helenom nego s njom. U toku drame otkriva se da je Eva bolesna i zbog potpunog nedostatka majčine ljubavi. Napetost dostiže vrhunac jedne noći kada se u razgovoru razotkriju godinama potiskivani događaji o kojima se u porodičnom krugu do sada nije govorilo. Ono što je trebalo da bude ugodan boravak u porodičnom okruženju, pretvoriće se u niz razgovora preko kojih će majka i ćerka pokušati da razreše godinama potiskivane probleme, koji su prouzrokovali stalni osećaj nedostatka ljubavi i razumevanja.

Tanja Bošković i Branka Šelić
Tanja Bošković i Branka Šelić

Iako je pre svega ostao zapamćen kao jedna od najuticajnijih filmskih autora, Bergman se s jednakom posvećenošću bavio i teatrom.

Predstava je nastala u saradnji sa festivalom Grad Teatar Budva koji ove godine slavio 30 godina od osnivanja i izvedena je 4. jula u Budvi.

Sito&Rešeto newsletter
Nedeljni pregled najinteresantnijih tekstova sa Vašeg omiljenog portala.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.