Svoju jubilarnu, 60. sezonu, Atelje 212 započeo je sinoćnom premijerom Jesenje sonate, jednog od najznačajnih filmskih i pozorišnih stvaralaca 20. veka, švedskog reditelja, velikog filmskog umetnika, scenariste, dramatičara i producenta – Ingmara Bergmana, u režiji Jagoša Markovića.

U predstavi igraju Tanja Bošković, Branka Šelić, Mladen Andrejević i Jelena Petrović. Scenografiju je osmislio Jagoš Marković, a kostime Maria Marković.

Print

Jesenja sonata nastala je 1978, a govori o svetski poznatoj pijanistkinji Šarloti, koja je porodični život podredila karijeri, naročito svoj odnos sa ćerkom. Posle sedam godina neviđanja, Šarlota odlučuje da se odazove Evinom pozivu da je poseti i provede sa njom neko vreme, ne znajući da će u njenom domu sresti i svoju drugu ćerku Helenu, koja je psihički bolesna i gotovo nesposobna da normalno komunicira.

Napetost između majke i ćerke raste, jer je Šarlota ljubomorna zbog toga što je Eva mnogo snažnije povezana sa Helenom nego s njom. U toku drame otkriva se da je Eva bolesna i zbog potpunog nedostatka majčine ljubavi. Napetost dostiže vrhunac jedne noći kada se u razgovoru razotkriju godinama potiskivani događaji o kojima se u porodičnom krugu do sada nije govorilo. Ono što je trebalo da bude ugodan boravak u porodičnom okruženju, pretvoriće se u niz razgovora preko kojih će majka i ćerka pokušati da razreše godinama potiskivane probleme, koji su prouzrokovali stalni osećaj nedostatka ljubavi i razumevanja.

Tanja Bošković i Branka Šelić
Tanja Bošković i Branka Šelić

Iako je pre svega ostao zapamćen kao jedna od najuticajnijih filmskih autora, Bergman se s jednakom posvećenošću bavio i teatrom.

Predstava je nastala u saradnji sa festivalom Grad Teatar Budva koji ove godine slavio 30 godina od osnivanja i izvedena je 4. jula u Budvi.