Beogradska premijera predstave Ministarstvo izbavljenja, Narodnog pozorišta Priština, sa sedištem u Gračanici, odigraće se u Zvezdara teatru, u nedelju, 21. maja 2017. godine, u 19:30 časova.

Premijeri predstave prisustvovaće i autor teksta Konal Morison kao i rediteljka ove postavke Luiza Sanfi.

Ministarstvo izbavljenja je intrigantni dramski komad poznatog irskog savremenog pisca, Konala Morisona, i on do sada nije bio izvođen u domaćem pozorišnom repertoaru. Tekst drame Ministarstvo izbavljenja, u prevodu Đorđa Krivokapića, inače, i dramaturga ove postavke, objavio je Nolit 2010. godine.

Ministarstvo izbavljenja je komad o zlu koje vreba u nama samima kao i o šteti koje nanosimo ljudima oko nas, čak i onima koje volimo. Autor teksta, Konal Morison, nasleđuje veliku irsku tradiciju majstora reči koji uživaju u moći jezika, argumenata i debate. Postoje mnoge sličnosti između naroda Srbije i naroda Irske i radeći na ovom komadu otkrila sam da se naše države bore sa istim stvarima, sa pitanjem nacionalnog identiteta, sa posledicama rascepa i sa životom koji teče uporedo sa posledicama nasilja. Priča ovog komada se možda odvija u Irskoj ali stvari o kojima govori snažno rezonuju u Srbiji današnjice, kaže rediteljka predstave, Luiza Sanfi.

Reditelj prvog postavljanje ove drame u Srbiji u izvođenju glumaca ansambla Narodnog pozorišta u Prištini je Irkinja Luiza Sanfi, dugogodišnja saradnica Konala Morisona.

Ispod površinskog sloja priče u kojem se dva urbana, intelektualno nastrojena sredovečna bračna para okupljaju kako bi uz pomoć katoličkog sveštenika izvršila egzorcizam u kući navodno zaposednutoj duhom koju su nedavno kupili jedni od drugih, otkriva se zapravo njen suštinski sadržaj: potraga za svrhom i smislom življenja, odnos dobra i zla, pitanja poljuljane vere u Boga i religijskih odgovora na egzistencijalne dileme, odnos crkve i stvarnosti, sučeljavanja vaspitanja i tradicije prema savremenom životu. Ovi pravi demoni isplivavaju u katarzičnom razgovoru u kojem se otvaraju i brojne druge teme i koji podstiče njihovo dubinsko preispitivanje.

U predstavi igraju Milan Vasić, Milena Jakšić, Bojan Stojčetović, Ivana Kovačević i Igor Damnjanović.