Beogradska premijera predstave Ministarstvo izbavljenja, Narodnog pozorišta Priština, sa sedištem u Gračanici, odigraće se u Zvezdara teatru, u nedelju, 21. maja 2017. godine, u 19:30 časova.

Premijeri predstave prisustvovaće i autor teksta Konal Morison kao i rediteljka ove postavke Luiza Sanfi.

Ministarstvo izbavljenja je intrigantni dramski komad poznatog irskog savremenog pisca, Konala Morisona, i on do sada nije bio izvođen u domaćem pozorišnom repertoaru. Tekst drame Ministarstvo izbavljenja, u prevodu Đorđa Krivokapića, inače, i dramaturga ove postavke, objavio je Nolit 2010. godine.

Ministarstvo izbavljenja je komad o zlu koje vreba u nama samima kao i o šteti koje nanosimo ljudima oko nas, čak i onima koje volimo. Autor teksta, Konal Morison, nasleđuje veliku irsku tradiciju majstora reči koji uživaju u moći jezika, argumenata i debate. Postoje mnoge sličnosti između naroda Srbije i naroda Irske i radeći na ovom komadu otkrila sam da se naše države bore sa istim stvarima, sa pitanjem nacionalnog identiteta, sa posledicama rascepa i sa životom koji teče uporedo sa posledicama nasilja. Priča ovog komada se možda odvija u Irskoj ali stvari o kojima govori snažno rezonuju u Srbiji današnjice, kaže rediteljka predstave, Luiza Sanfi.

Reditelj prvog postavljanje ove drame u Srbiji u izvođenju glumaca ansambla Narodnog pozorišta u Prištini je Irkinja Luiza Sanfi, dugogodišnja saradnica Konala Morisona.

Ispod površinskog sloja priče u kojem se dva urbana, intelektualno nastrojena sredovečna bračna para okupljaju kako bi uz pomoć katoličkog sveštenika izvršila egzorcizam u kući navodno zaposednutoj duhom koju su nedavno kupili jedni od drugih, otkriva se zapravo njen suštinski sadržaj: potraga za svrhom i smislom življenja, odnos dobra i zla, pitanja poljuljane vere u Boga i religijskih odgovora na egzistencijalne dileme, odnos crkve i stvarnosti, sučeljavanja vaspitanja i tradicije prema savremenom životu. Ovi pravi demoni isplivavaju u katarzičnom razgovoru u kojem se otvaraju i brojne druge teme i koji podstiče njihovo dubinsko preispitivanje.

U predstavi igraju Milan Vasić, Milena Jakšić, Bojan Stojčetović, Ivana Kovačević i Igor Damnjanović.

Sito&Rešeto newsletter
Nedeljni pregled najinteresantnijih tekstova sa Vašeg omiljenog portala.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.