Ivan Kovačević, kontrabasista benda “Los Mambo Jambo” odgovorio je na par pitanja pred nastup, kojim počinje 25. BELEF, u nedelju, 19. juna, u Kapetan Mišinom zdranju. Ulaz je besplatan.

Kako si se našao u Španiji i da li si tamo započeo svoju muzičku karijeru?

Moje bavljenje muzikom je počelo početkom devedesetih u Beogradu i nakon mnogo bendova kroz koje sam prošao, mnogo klubova po kojima sam nastupao kako u Srbiji tako i u susednim zemljama i  trogodišnjeg školovanja na jazz odseku muzičke skole Stanković, iz potrebe da proširim, kako muzička tako i geografska poznavanja, preselio sam se u Barselonu, početkom 2001. godine, da nastavim studije u školi koja je odeljak Berklija. Sudbina me je navela da se u tom gradu umetnički potpuno ostvarim i postignem ono zbog čega sam i otišao. Turneje, koncerti, albumi. To je ono što se razvija i dan danas i zbog čega me i Španija prihvatila kao svog.

los m jJPGVaša muzika predstavlja eksplozivni miks rokenrola i ritma&bluza predstavljenih u živoj svirci punoj energetskog naboja. Od kada postoji bend Los Mambo Jambo i kako je nastao, kako ste se međusobno pronašli i razumeli?

Bend je osnovan 2009. godine, igrom sudbine. Četiri čana sa velikim iskustvom u navedenim vrstama muzike u okviru različitih muzickih sastava, u momentu karijere kada nisu morali ništa nikome da “dokazuju”, su osetili potrbu za onim adrenalinom koji svi muzicari imaju kada počinju sa 14-15 godina svirajuci rock´n´roll u vlažnim podrumima kako bi svoj adolescentski bunt pretvorili u muziku. Ono što u surovosti profesionalimza se godinama pomalo izgubi.
Bez ikakve namere da se pretvori u ono sto je danas, Los Mambo Jambo počinju iz čiste zabave i entuzijazma.

Na kojim mestima ste nastupali i koje koncerte pamtite kao najuspešnije?

Nastupali smo po Španiji, uzduž i popreko, to je naš teren. Ne verujem da ima grada gde nismo bili. Osim nastupa u Srbiji, Nemackoj, Norveskoj, Francuskoj, Italiji itd. veliki utisak je na nas ostavio Meksiko u kome smo bili na dve turneje i gde publika ne može rečima ni da se opiše.

Koliko izdanja ste napravili do sada i koje se posebno izdvaja?

Ovo je treći studijski album. U međjuvremenu uvek izdajemo singlove, EP-ove, sve u formatu ploče, kojih ima 7-8 do sada.

Novo izdanje je prvi put da album izdvajamo kao posebno umetničko delo, sa obzirom da su prva dva snimljena u dva dana sa namerom da se predstavi ono sto je bend užvo. Sa ovim diskom je bilo malo drugačije. Proveli smo 2 nedelje u šumama Baskije, na severu Španije, u verovatno najboljem studiju za snimanje u Španiji, i uz pomoc producenta Jaira Zavale, gitariste poznate grupe Calexico, izvukli esenciju onoga sto nazivamo Jambofonic zvukom. Mislim je ovaj disk najuspešnije izdanje do sada.

mambo_jambo_promo_v2Da li ste već nastupali u Srbiji?

Naravno! Posle svega sto sam im pricao o rodnoj mi zemlji, bilo je nezamislivo da to zaobidjemo, tako sam 2013-e godine organizovao desetodnevnu turneju u okviru koje smo nastupali u Beogradu, Novom Sadu, Malom Iđošu, Senti, Kragujevcu, Zaječaru i Kladovu. Jako je bila dobra reakcija publike, čak smo i na internetu videli neki bend iz Srbije koji je obradio našu pesmu. Neverovatno!!! To je veliki uspeh obzirom da bend svira instrumentalnu muziku.

Kakvu publiku okupljaju vaša muzika i živi nastupi?

U poslednje vreme je sve više mladih, muzički neodređenih slušalaca, što je najveće zlato za nas. Nastupali smo po festivalima sirom Španije, koji nisu striktno vezani za Rock´n´roll, a reakcija publike je bila jasna u posećenosti naših solističkih koncerata.

Kaži nam nešto o planovima za budućnost!

Jedini plan je isti koji je uvek i bio. Živeti muziku punim plućima i postizati da je publika doživljava na isti način kao i mi….svim srcem.