Stručnjakinja za seksualne odnose, Trejsi Koks, otkriva zašto su neke majke izgubile seksualni nagon posle porođaja.

’’Upomoć! Beba je stigla i moj seksualni nagon je nestao. Od tada nisam osećala želju za seksom’’.

Kako kaže Trejsi za britanski DailyMail, ovakve poruke e-pošte stižu na njen mejl sa nepokolebljivom redovnošću – i to od kada je počela da piše o seksu pre trideset godina.

Ne govorimo o tome direktno (ili dovoljno), ali deca stavljaju više opterećenja na vašu vezu i seksualni život nego što ste ikada sanjali.

Pročitajte i ovo: Da li vagina postaje čvršća i uža usled manjka seksa

Većina potencijalnih roditelja pretpostavlja da postoji iscrpljenost i nedostatak sna, ali potcenjuju monotoniju, dosadu i frustraciju koje roditeljstvo donosi.

Mučna anksioznost koja te nikada ne napušta. Da vaše potrebe postanu sekundarne kako se vaš život reorganizuje oko deteta.

Pročitajte i ovo: Vagina vam je suva kao Sahara?

Nema spontanosti, nema privatnosti, nema slobode, nema neprekidnog vremena u paru. Stres i napor tokom trudnoće i porođaja na njenom telu mogu biti intenzivni i trajati mnogo duže nego što ste oboje očekivali.

Da li je čudno da ljudi koji imaju decu provode u proseku samo 20 minuta nedeljno na intimnost sa partnerom?

Pročitajte i ovo: Kako da povećate svoj seksualni apetit

Studije pokazuju da će vas deca na ličnom nivou verovatno učiniti srećnijim, a ne manje srećnim. Suprotno je istina o uticaju roditeljstva na vaš seksualni život.

Trejsi Koks je zamolila tri majke da joj ispričaju svoje iskustvo seksa posle dece. Evo šta su joj rekle (i nije bilo sjajno).

Christmas photo created by gpointstudio - www.freepik.com
Foto by gpointstudio – www.freepik.com

Keri

„Imali smo seks šest puta za dve godine i volela bih da to nikada više ne moram da radim.

Keri (34) je u braku osam godina i ima dvogodišnju ćerku.

Pročitajte i ovo: Seks tokom menstruacije je poželjan

„Očekivala sam da će biti teško odmah nakon porođaja i bilo je. Osećala sam se potpuno „dirnutom“. Čak mi je i ljubazan zagrljaj mog muža bio previše. Moje telo se osećalo kao radni konj, tu da služi drugima.

„Kada nam je bilo dozvoljeno da imamo seks, plašila sam se toga. Ranije sam uživala u seksu, ali porođaj je sve promenio. Stvarni porođaj je bio u redu, ali nisam imala pojma koliko će dojenje uticati na to kako se osećam u vezi sa seksom.

Pročitajte i ovo: Kako da zategnete vaginalne mišiće

„Još uvek smatram da je moj muž veoma privlačan, ali imati bebu koja vam ceo dan visi o grudima… poslednje što sam želela bilo je to da mu usta rade isto noću.

„Ne znam da li ga je napalilo kolike su moje grudi ili je pokušavao da dokaže da su moje grudi „njegove“, ali svaki put kada bismo imali seks, on bi provodio smešnu količinu vremena fokusirajući se na njih. Gadilo mi se.

Pročitajte i ovo: Sigurne poze za postizanje orgazma

„Sada gledam na svoje telo tako drugačije. Ne osećam se kao nešto što može pružiti ili primiti zadovoljstvo odraslih. Zadovoljstvo zahteva zdravu količinu sebičnog hedonizma.

„Smatram da je nemoguće da prestanem da budem mama da bih postala ljubavnica: jedan deo mene uvek sluša, uvek pažljiv prema svom detetu. Više se osećam kao da sam ovde da joj budem sluga.

Pročitajte i ovo: Kako da pronađeš njenu G tačku

„Ne smeta mi, da budem iskrena. Znala sam da ću voleti svoju ćerku, ali nisam shvatala koliko ću biti opsednuta. Moj svet se smanjio samo na nju i mene – moj muž je suvišan. Zaboravila sam da je čak bio tu prvih šest meseci.

„Znam da mu je bilo teško. Rekao je da stavljam samo svoju ćerku na prvo mesto, njegove potrebe su prestale da postoje. Oseća se napušteno, moj život se nekada vrteo oko njega, a sada jedva da bacim pogled na njega.

Pročitajte i ovo: Najgore stvari koje možete da uradite dok ga oralno zadovoljavate

„Moja ćerka sada ima dve godine. Imali smo seks šest puta za sve to vreme. Prvi put nakon porođaja, moj muž je rekao da se penetracija osećala kao da „stavlja penis u fioku sa priborom za jelo, sa svim noževima okrenutim nagore“.

„To nije učinilo da se osećam sjajno, kao da je to nekako bila moja greška. Uložila sam veliki napor da to uradim i to je bila moja nagrada. Svaki put od tada sam bila napeta i osećala sam se neprijatno.

Pročitajte i ovo: Šta bi muškarci trebalo da znaju o pružanju oralnog seksa ženama

„Škrgutnem zubima dok to ne bude gotovo i, kako se trenutno osećam, volela bih da to nikada više ne moram da radim. Znam da bih mogla izgubiti muža ako se ovo nastavi još neko duže vreme, ali iskreno me nije briga’.

Image by prostooleh on Freepik
Image by prostooleh on Freepik

Alis

„Više se ne osećam seksi ni lepo. Moje telo je u smeću’.

Alis ima 29 godina i u braku je pet godina.

„Nismo imali samo dobar seks pre bebe, imali smo fantastičan seks. Mislila sam da ću umreti od toga čim se završi period čekanja od šest nedelja. Ono na šta nisam računala je porođajna trauma: cepala sam se s kraja na kraj.

Pročitajte i ovo: Jedini razlog zašto je veličina penisa bitna

„Pokušali smo da imamo snošaj posle oko dva meseca i stvarno je bolelo – i mislim stvarno bolelo. Činilo mi se kao da je moja vagina sada napravljena od brusnog papira ili žileta.

„Svaki put kada smo pokušali seks od tada, osećam se anksiozno i napeto, skoro kao da ću imati napad panike.

Pročitajte i ovo: Šta je to dobar seks?!

„Mrzim da se ovako osećam i tako sam uznemirena onim što se dogodilo. Moj muž nikada nije vršio pritisak na mene da imam seks, ali osećam se kao da izneveravam stranu. „Seks je bio toliko važan za nas kao par, tako smo se zabavljali radeći to. Bili smo razigrani i nežni, i to mi mnogo nedostaje. Definitivno nismo više tako bliski i to me plaši.

Pročitajte i ovo: Mitovi i predrasude o ženskom orgazmu

„Ne osećam sebe. Više se ne osećam seksi ili lepo i on ne razume. Nisam sigurna da sam volela svoje telo pre nego što sam zatrudnela, ali čak i delovi koje sam volela sada su uništeni.

„Imam užasne nabore opuštene kože na stomaku, strije i ako mi neko od mojih osoba kaže, bez nagoveštaja, da ne brinem, da ću smršati, mislim da ću ga udariti.

Pročitajte i ovo: Zašto imam potrebu za mokrenjem tokom seksa?!

„Žene takođe ne govore o tome koliko dete zadovoljava vašu potrebu da budete dodirnuti. Još uvek ima milovanja, gnječenja i ljubljenja, ali sada je to između vašeg deteta i vas. Toliko se trudim da se vratim na ono kakva sam bila, ali brinem da se to nikada neće dogoditi.

People photo created by senivpetro - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Zara

„On je taj koji to ne želi seks i to je ponižavajuće za mene’’.

Zara ima 40 godina i sa partnerom je 12 godina.

Pročitajte i ovo: Kako sprečiti i lečiti rak grlića materice

„Sve moje prijateljice sa decom kukaju kako je strašno što ih partneri muče za seks. Potajno mislim kako su srećni.

„Potpuno je ponižavajuće kada ste mama sa decom, a vaš partner je taj koji se okreće prema zidu.

Pročitajte i ovo: Kako sprečiti i lečiti cistitis

„Imala sam težak porođaj, a on je gledao. Pitam se da li je to ono što je ugasilo vatru među nama. U to vreme je rekao – pomislio sam u šali – da više nikada ne očekujem oralni seks.

„Čekala sam da se pomeri posle porođaja, a posle četiri meseca ništa se nije desilo. Pitala sam ga da li želi da imamo seks, a on je rekao da misli da je prerano i da ne treba da se osećam pod pritiskom. Rekla sam da želim to da uradimo i da mi je potrebno da budemo intimni, ali on me je odbio.

Pročitajte i ovo: Kako sprečiti pojavu leukoreje – belog pranja

„Od tada uvek ima niz izgovora u rukavu. Pod stresom je, umoran je, previše je radio… Pre bebe, imali bismo seks tri puta nedeljno.

„Pretpostavljam da je to zato što ga više ne privlačim seksualno. Mislim da ne izgledam drugačije: imam isto što i pre i brinem o sebi. Pitala sam prijatelja ko je novi tata i on je rekao da će to biti zbog toga što on pokušava da se nosi sa tim da bude otac.

Pročitajte i ovo: Oralni seks – Magija jezika

„Da je to stresno i da se muškarci osećaju izuzetno odgovornim za brigu o majci i detetu. Možda. Neće da priča sa mnom o tome tako da ne znam šta se dešava. Osećam se tužno i očajno. Mi smo cimeri sa bebom. Beba koju očigledno voli mnogo više od mene.

Pročitajte i ovo: Oralni seks – upotrebite usta – tehnika ”Gospođa usisivač”

„Kao da je sva pažnja koju je imao prema meni sada pripala našem detetu. Naš sin dobija svu ljubav i pažnju, ja sam samo mama.

„On uđe na kraju dana i jedva da me pogleda u oči. Kada smo samo mi, sve o čemu želi da priča je beba. Pitam ga da li me još voli, a on kaže “naravno” i to je to.

Pročitajte i ovo: Oralni seks – Grleni kegeli

„Više ne predlažem seks. Osećam da mi samopoštovanje izmiče svaki put kada kaže ne.’

People photo created by prostooleh - www.freepik.com
Foto Freepik.com

KAKO SE ON OSEĆA

Žene nisu jedine koje se osećaju odbačenim roditeljstvom. Evo šta mi je rekao novi otac Majls (26).

„Dozvolite mi da uvedem ovo rečima da svog sina volim više od svega na svetu i da ne mogu da zamislim svet bez njega. Ali, dragi Bože, molim te, mogu li dobiti svoju ženu nazad? Ne osećam se kao da imam rivala za svoju naklonost, osećam se zamenjenim.

Pročitajte i ovo: Kako doći do Tantričkog seksa i zašto nam je on potreban

„Razumem da su se stvari radikalno promenile. U početku kada sam osećao da želim da imamo seks, bilo je pogrešno čak i predložiti. Moja žena je sada bila majka mog deteta. Drugačija osoba. Kada sam provizorno nagovestio da je prošlo tri meseca od rođenja i da je možda vreme da počnemo ponovo, ona me je ljutito pogledala. Znao sam da misli: “Ti bezosećajni kurvin sine! Zar ne vidiš koliko sam već iscrpljena, pod stresom i nesređena?”.

Pročitajte i ovo: I muškarci imaju G tačku! Uzmite stvari u svoje ruke!

„Stvar je u tome da sam razumeo i ono što sam zaista želeo bila je njena pažnja. Osećam se kao da sam izgubio svog najboljeg prijatelja i ljubavnicu. Nisam čak ni siguran da joj se više sviđam.

Pročitajte i ovo: VAGINIZAM, kad od bolova ne mogu ni tampon da stavim

„Prošlo je 18 meseci otkako smo poslednji put imali snošaj. Pokušao sam da pričam o našem nedostatku seksa sa njom, ali ona me je otkačila. Kaže da se više ne oseća privlačno, ali ne vidim da se njeno telo toliko promenilo. Pitam se da li je ikada zaista uživala u seksu i ovo je samo dobar izgovor da ga izbegne.

Pročitajte i ovo: Vaginizam – disfunkcija u ženskom seksualnom funkcionisanju

„Ne vidim drugu opciju osim da sačekam i vidim da li je ovo nešto kroz šta će ona samo proći. Neću je prevariti, ali nedostaje mi seks i nedostaje mi da je imam samo za sebe. Osećam se ogorčeno što moram da se zadovoljavam isključivo kroz pornografiju.

Pročitajte i ovo: Klinička stanja koja uzrokuju neplodnost i seksualnu disfunkciju

„Razgovarao sam sa drugim novim očevima i ovo je uobičajen scenario. Svi se osećamo krivim jer osećamo da se naše potrebe ne uzimaju u obzir, ali tako se osećamo.

House photo created by master1305 - www.freepik.com
Foto by master1305, Freepik.com

VRATITE SVOJU MAGIJU

To se može uraditi uz malo truda oboje.

Imajte realna očekivanja. Roditeljstvo je sveobuhvatna aktivnost, nema mnogo prostora za bilo šta drugo. Očekujte da će seksa biti retko u prve dve godine.

Pročitajte i ovo: Šta bi muškarci trebalo da znaju o seksu tokom menstruacije

Ne takmičite se za nagradu „Loše mi je“. Teško je za vas oboje, pa nemojte da se igrate mučenika ili pokušavate da postignete poene. Umesto toga, radite zajedno kao tim.

Razgovarajte o tome šta se dešava. To će vas oboje zaustaviti u panici. Većina ljudi rado podnosi bez seksa neko vreme, sve dok znaju da se to neće vratiti ni u jednom trenutku. Kada seks prestane i nema govora o tome da se on ikada nastavi, to ugrožava veze.

Pročitajte i ovo: Seksualne fantazije – ono što te u stvarnosti uznemiruje, u mašti te seksualno uzbuđuje

Postavljeni, kratki ostvarljivi ciljevi. Počnite ponovo da se ljubite. Pokušajte sa neseksualnim dodirivanjem ili „milovanjem bez namere“. To znači da mazite jedno drugo telo sa razumevanjem da to neće dovesti do seksa. Radite to jednostavno da biste se povezali i zato što je to lepo.

Pročitajte i ovo: Zašto imamo seksualne fantazije – koja je njihova shvrha i kako mogu da dovedu do krvavog pira?

Vaš stari seksualni život je nestao, stvorite novi. Nijedan par nije isti nakon bebe. Ali naš seksualni život se uvek menja i razvija, prilagođava kao odgovor na životne događaje. Gledajte na to kao na priliku da obrišete sve i počnete iznova. Udvarajte se jedni drugima kao na početku.

Pročitajte i ovo: Frojd o seksualnim fantazijama – svaki seksualni odnos je proces u koji su uključene četiri osobe

Morate da prestanete da mislite o seksu kao o snošaju. Ako je bolno, prestanite da ga pravite glavnim događajem. Doživite orgazam oralnim seksom ili pomoću vibratora. Žene se rado prilagođavaju ovoj promeni, muškarci se bore protiv nje. Za muškarce, seks znači stavljanje penisa u nešto. Seks najbolje funkcioniše nakon rođenja ako se više pomeri u „ženski“ model seksualnog zadovoljstva. Više pažnje na putovanje i predigru, manje na penetraciju i orgazam.

Pročitajte i ovo: Najpoželjnija žena – Seksi domaćica

Oboma vam treba zajedničko vreme bez bebe. To znači da odbacite svoje dete (roditeljima, drugim prijateljima sa decom, dadilji), ne samo za „posebne prilike“, već na nekoliko sati svake nedelje ili dve nedelje. Ne trošite to vreme pričajući o svojoj deci. Večerajte napolju. Podelite malo vina. Gledajte film. Kada se ponovo povežete, biće prirodnije da to vreme provedete u seksu.

Pročitajte i ovo: Šta da radite ako ne podnosite ukus njegove sperme

Imajte neku vrstu seksualnog kontakta, čak i ako vam se ne sviđa. Seks je navika. Vratite se tome tako što ćete imati seks bez napora, čak i ako je to poslednja stvar koju želite. Gledajte ga kako masturbira. Koristite vibrator na sebi. Zapamtite, seks ne znači samo snošaj i seks ne mora imati početak, sredinu i kraj.