Jeste l’ čuli, kumo, verujte, bez šale, baštovanstvo je podjednako dobro za vas, kao i odlazak u teretanu?!

Dobar izgovor za otkazivanje sledećeg fitness treninga, zar ne?!

Ako ste u potrazi za novim načinom rekreacije, onda iskopajte svoj baštovanski alat, jer nova istraživanja sugerišu da baštovanstvo može da bude pojednako dobro za vašu fizičku kondiciju, kao i odlazak u teretanu.

Pročitajte i ovo: Na koji način vežbe vraćaju sreću u naš život

Studija, koja je obuhvatila više od 11 godina istraživanja podataka i gotovo 90.000 učesnika širom sveta, merila je “fizičku aktivnost u slobodno vreme” i uporedila je sa rizicima raznih oblika smrti, kao što su kardiovaskularne bolesti i rak.

Pročitajte i ovo: Kako se rešiti tenzije u vratu i ramenima?

Ove aktivnosti uključivale su sve što se smatra prijatnijim od odlaska u teretanu – kao što je baštovanstvo, ples ili odlazak u šetnju – i merene su u različitim nedeljnim iznosima.

Pročitajte i ovo: Nađi snage da se izvučeš iz svoje slomljenosti

Utvrđeno je da su ove aktivnosti za samo 10 do 59 minuta nedeljno dovele do 18% manjeg rizika od smrti tokom perioda istraživanja.

Više fizičke aktivnosti smanjilo je rizik još više, sa 150 do 299 minuta aktivnosti nedeljno, što je rezultiralo smanjenjem smrtnosti za 31%.

Pročitajte i ovo: Sve što treba da znate o nesanici

Baštovanstvo je dugo bilo povezivano sa pozitivnim zdravstvenim promenama, kao što su smanjenje depresije, anksioznosti i indeksa telesne mase. Takođe je povezano sa povećanjem kvaliteta života, životnim zadovoljstvom i osećajem za dobrobit zajednice.

Pročitajte i ovo: Hoćeš da smršaš?! Znam kako!

Baštovanstvo je naročito od velike koristi za starije osobe, jer smanjuje rizik od mogućih padova, stresa, čak smanjujući potrebu za nekim lekovima.