Banane nemaju samo hranljive vrednosti – svemoćne su i u otklanjanju brojnih tegoba kod kojih se najčešće poseže za tabletom, posebno kod nadutosti, zatvora, stresa, depresije i povišenog krvnog pritiska.

Tri vrste šećera i obilje vlakana razlozi su zbog kojih banana iskače iz šablona brzopoteznih izvora energije, piše portal 24 sata hr.

Osim hranljive vrednosti dokazana je njena svemoć u otklanjanju brojnih tegoba kod kojih inače najčešće posežemo za tabletom, posebno kod nadutosti i zatvora.

Banane sadrže pektin koji ubrzava probavu i podstiče izbacivanje toksina i teških metala iz tela.

Pročitajte i ovo: Spava vam se posle ručka? Evo zašto i kako da to rešite!

Osim toga njihovo delovanje je probiotsko i stimuliše rad creva. Svi ovi faktori podstiču rad probave i smanjuju nadutost, dok vlakna iz mekanog ploda razbuđuju creva i deluju poput prirodnog laksativa na zatvor.

Stres nazivaju bolešću modernog doba, jer neprestano ostavlja velike posledice na naše zdravlje. Stres ubrzava metabolizam pri čemu pada nivo kalijuma u organizmu.

Ravnotežu je moguće uspostaviti pomoću jedne banane koja u sebi sadrži dovoljno kalijuma koji će pomoći u normalizaciji otkucaja srca, slanju kiseonika u mozak i regulisanju optimalne količine vode u telu.

Pročitajte i ovo: Imamo dobre vesti: Testenina ne goji (ako je jedete ovako)

Poznato je da veliki unos natrijuma, a mali unos kalijuma ima negativan uticaj na krvni pritisak.

Zbog toga je važno telo opskrbiti velikom količinom kalijuma koju sadrže banane.

Svako jutro preporučuje se da pojedete jednu bananu, koja će pritisak održavati na dozvoljenoj granici.

Banane obiluju vitaminom B6 koji povoljno utiče na nivo glukoze u krvi, a dokazano je kako vitamin iz B zajednice kod PMS-a uspešno redukuje problem bolnih i napetih grudi, promene raspoloženja i nakupljanja vode u telu.

Pročitajte i ovo: Ako imate 50+, ove namirnice obavezno uvrstite u ishranu

Sastojak banane je triotofan, oblik proteina koji pospešuje otpuštanje serotonina, poznatog kao hormon sreće.

Naime, samo jedna banana je dovoljna da nivo serotonina skoči, nakon čega nastaje osećaj smirenosti i zadovoljstva, te se zbog toga posebno preporučuje osobama koje su depresivne.