Retinol je klasičan zlatni standard za vašu najbolju kožu, ali evo zašto nauka kaže da treba da bacite oko i na bakučiol.

Svako ko je istraživao kako da tretira fine bore, izbočine, neravnine na koži ili tamne fleke verovatno je naišao na popularnu reč u nauci o nezi kože: retinol.

Ako niste, retinol je glavni sastojak za negu kože za preokretanje znakova starenja. Ali nedostaci toga? Prilično je grub za kožu i kada počnete da ga koristite, vaša koža se može naviknuti na njega i više neće imati dodatne prednosti. To znači da na kraju da biste postigli iste glatke rezultate, možete samo povećavati snagu aplikacije. Zvuči kao intenzivna posvećenost kože.

Koliko je retinol invazivan shvatićete ako dođe u kontakt sa kožom vaših usana – gotovo sigurno reakcija će rezultirati pojavom herpesa na usnama. Stoga, pažljivo sa upotrebom retinola.

Ali pojavio se novi sastojak koji stvara talase kao nežna sestra retinola, koja radi podjednako snažnu magiju. Bakučiol je biljni ekstrakt koji publikacije o lepoti nazivaju prirodnom, manje iritantnom i veganskom alternativom.

Ali može li zapravo biti moćan i koristan kao sastojak preparata za negu kože? Uz pomoć stručnjaka i nauke, istražili smo.

Prvo, šta je tačno retinol i kako deluje?

Retinol je OG za negu kože za uklanjanje bora, finih linija i negovanje beživotne kože. To je treći najjači oblik retinoida, derivata vitamina A, koji podstiče obnavljanje ćelija kože i stimuliše proizvodnju kolagena. Istraživanja pokazuju da 12 nedelja primene može da dovede do glatkije, čvršće i mlađe kože.

Retinoid poboljšava:

  • teksturu
  • ton
  • nivo hidratacije
  • hiperpigmentacija i oštećenja od sunca
  • pojave akni i izbijanja

VRSTE RETINOIDA

Postoji pet vrsta retinoida, od kojih svi imaju različite stepene efikasnosti. Retinol je treća najjača opcija bez recepta, dok su tretinoin i tazaroten dostupni samo na recept.

Međutim, iako je to povoljna opcija za mnoge – a mislimo na mnoge – takođe može biti preoštar za one sa osetljivom kožom.

Studije pokazuju da neželjeni efekti mogu biti ozbiljni kao peckanje, ljuštenje i dermatitis. A sa sastojkom koji vremenom gubi efikasnost, to nije dobra vest za ljude koji moraju dosledno da se primenjuju. Ovi nedostaci su ono što je dovelo do popularnosti bakučiola.

Da li su fanfare oko bakučiola stvarne?

Nadolazeći bakučiol je biljni ekstrakt za koji se kaže da se godinama koristi u kineskoj i indijskoj restorativnoj medicini.

„To je antioksidans koji se nalazi u semenu i listovima biljke Psoralea Corilifolia“, objašnjava dr Debra Jaliman, docent na odeljenju za dermatologiju na Medicinskom fakultetu Ikan na planini Sinaj. „Studije su pokazale da bakučiol pomaže u sprečavanju finih linija i bora, i pomaže kod pigmentacije, elastičnosti i čvrstoće.

„Deluje preko istih receptora koje koristi retinol, zbog čega ga mnogi nazivaju prirodnom alternativom retinolu“, kaže dr Džošua Zajhner, direktor kozmetičkih i kliničkih istraživanja u dermatologiji u bolnici Mount Sinai.

Jasno je da su ovi slični rezultati razlog zašto retinolu daje prednost.

Ali šta zapravo daje prednost bakučiolu? Pa, kao što je ranije pomenuto, to je prirodna alternativa, što znači da ne samo da nije toliko iritantno, već je odlična opcija za one koji kupuju veganske, čiste i uzimajući u obzir stanja kože kao što su ekcem, psorijaza ili dermatitis.

„Bakučiol nije derivat vitamina A i stoga nije toliko iritantan kao taj sastojak“, kaže dermatolog dr Purviša Patel. I malo ispitivanje to potvrđuje: U studiji sa 44 učesnika, oni koji su koristili retinol prijavili su više peckanja i oštriju teksturu kože.

Da li bi trebalo da promenite?

Sve se svodi na pojedinca, njegove potrebe za negom kože, pa čak i na lična mišljenja o lepoti.

„Bakučiol ima prednost u tome što ne izaziva iritaciju“, kaže Zeichner, koji napominje da zaista ne postoji ozbiljan nedostatak upotrebe bakučiola. “Međutim, nejasno je da li je zaista efikasan kao tradicionalni retinol.”

Jaliman veruje da “nećete dobiti iste rezultate kao retinol.” I Patel se slaže. Pregled iz 2006. pokazuje da se retinol proučava od 1984. i da je testiran sa daleko više učesnika nego bakučiol.

MOŽDA VEĆ KORISTITE RETINOL

Ako koristite proizvod koji obećava da će izgladiti fine bore, verovatno je u njemu već nešto retinola. Međutim, ako se ne oglašava na etiketi, verovatno nije jak procenat i verovatno je na dnu liste sastojaka.

„Za sada nema mnogo podataka o bakučiolu i to bi moglo biti obećavajuće“, kaže Patel. „Retinol je, međutim, isproban i pravi sastojak koji daje ono što obećava u koncentracijama [u kojima se] daje. Dakle, za sada je retinol [još uvek] zlatni standard za bezbedan, efikasan sastojak u nezi kože koji pomaže u smanjenju finih linija i bora.”

Zaključak

Ne škodi upotreba bakučiola, posebno ako imate osetljivu kožu ili imate ozbiljnu rutinu sa višestrukim lokalnim receptima. „Može [takođe] da se koristi kao osnovni proizvod“, dodaje Zeichner.

A za one sa otpornijom kožom, još uvek možete da mešate i kombinujete, u zavisnosti od proizvoda koje odaberete. „Nakon što se vaša koža aklimatizuje, u budućnosti možete dodati retinol režimu. U nekim slučajevima možete koristiti i bakučiol i retinol zajedno za dodatne prednosti.

Na kraju krajeva, sastojci su više slični nego različiti, nijedan nije bolji od drugog. „Slično“, naglašava Jaliman, ključna je reč koju većina stručnjaka koristi kada uporedi to dvoje. Sa pravim proizvodima, možda nećete morati da izaberete jedan ili drugi.

Za one koji su ljubitelji seruma poput nas, to je najbolja vest u domenu nege kože ikada.