Čim je stigao u bioskope, Spenser je stvorio pometnju i radoznalost oko nekih detalja iz Dajaninog života. Evo šta je istina, a šta nije.

Život princeze Dajane dugo je bio pod lupom pratilaca i masovnih medija koji su opsednuti (ponekad, nezdravo) njenim životom.

U godinama nakon njene tragične smrti 1997. godine, Lejdi D je bila inspirativna muza brojnih filmova, televizijskih serija i dokumentarnih filmova; od Krune do Lejdi D: skrivene istine, do poslednjeg biografskog filma o njoj, pod nazivom Spenser, zasnovanog na životu princeze.

Tek pušten u bioskope i nominovan za Oskara, Spenser je već podelio fanove i stvorio mnogo radoznalosti o tome šta je zapravo istina, a šta fikcija u priči.

Predstavljen od strane režisera Pabla Laraina kao „bajki rođenoj iz prave tragedije“, a ne kao biografskom filmu, Spenser se vrti oko događaja od samo tri dana, ranih 1990-ih, kada se Dajana pridružila kraljevskoj porodici da proslavi Božić na kraljičinom imanju u Sandringamu.

Nekoliko kontroverznih scena prikazuje Dajanu, koju igra Kristen Stjuart, kako se bori sa emocionalno nestabilnim poremećajem u ishrani.

Iako film nema nameru da prepričava život lejdi Dajane i njenog braka sa princom Čarlsom, neosporno je da sve priče zasnovane na stvarnoj osobi imaju zrnce istine.

Dakle, koliko je Spencer istinit?

Evo koje su od epizoda ispričanih u Spenseru istinite, a koje samo fikcija.

Upozorenje: tekst od sada sadrži spojlere.

Da li je tačno da Dajana posle svađe sa princom Čarlsom beži na more?

Iako se gledaocu ne otkriva tačan datum događaja opisanih u Spenseru, pretpostavlja se da će se film odigrati oko Božića 1991. godine; odnosno, neposredno pre nego što su princ Čarls i Dajana zvanično objavili da se razvode.

Početkom 1990-ih, brak princa Čarlsa i Dajane dostigao je tačku loma, a tenzije su bile očigledne u Sandringemu, domu porodice Vindsora.

U to vreme, Dejli miror je izvestio da su se u novogodišnjoj noći 1991. Dajana i Čarls posvađali tako žestoko i nasilno da se princeza vozila sama na plaži u Norfolku i „rizikovala svoj život u usamljenčkom lutanju“.

U Spenseru, Dajana koju igra Kristen Stjuart takođe traži utehu na moru nakon dana nepodnošljivog bračnog stresa.

Razdvajanje između Čarlsa i Dajane: ko je koga ostavio?

U filmu, Dajana je ta koja napušta Čarlsa.

Ali u stvarnosti, u jednom starom intervjuu, Lejdi D je izjavila da je na kraju prestolonaslednik taj koji je odlučio da prekine brak.

Da li je princeza Dajana zaista bila izmerena po dolasku u Sandringem kuću?

U filmu Spenser, dominantni izmišljeni štitonoša, Alister Gregori (Timoti Spol), odmerava princezu Dajanu po dolasku u kuću Sandringem.

Film implicira da je ova procedura urađena da bi se kontrolisao Dajanin poremećaj u ishrani, bulimija i nervoza.

Posle neke stručne provere činjenica, otkriveno je da je ova scena iz Spensera samo napola istorijski tačna.

U stvarnosti, koju je tradicionalno započeo kralj Edvard VII, svi gosti se vagaju pre početka božićnih praznika.

Ali zašto?

Jer ako su gosti nabacili adekvatan broj kilograma tokom boravka u Sandringemu, to je dokaz da su se dovoljno zabavili i uživali u priličnoj količini hrane.

Ali da li je Lejdi D zaista patila od bulimije?

Da.

Bulimija princeze Dajane je tema koja se ponavlja u Spenseru i zasnovana je na stvarnim događajima.

Lejdi Dajana se zapravo borila sa ovim poremećajem u ishrani, otkrivajući detalje svoje borbe protiv bulimije u biografiji Endrua Mortona iz 1992. godine Diana: Her True Story in Her Own Words, koja je napisana uz njenu saradnju i odobravanje.

Da li je Dajana sprečila svoju decu da učetvuju u lovu na Božić?

Odlazak u lov na Boxing Day je zaista tradicija kraljevske porodice.

U Spenseru, Dajana govori princu Čarlsu da ne želi da njeni sinovi, Vilijam i Hari, idu u lov.

Nema dokaza da je Dajana zapravo pokušala da zaustavi lov; ali u priči ima nagoveštaja istine.

Istina je da se princezi nije dopala ideja da njena deca, još tako mala, učestvuju u ovim aktivnostima.

Da li je tačno da Vindsori otvaraju božićne poklone na Badnje veče?

Odgovor je da.

Kraljevska porodica otvara svoje poklone na Badnje veče, u znak poštovanja prema nemačkoj tradiciji.

Da li je princeza Dajana ikada zamolila svog stilistu da ode kako bi mogla da masturbira?

Ne, nema dokaza da je princeza Dajana ikada uputila ovaj zahtev svom ličnom asistentu.

Spenserova scena je izazvala kritike istoričara i obožavalaca, koji smatraju da je van karaktera i neukusna za pokojnu princezu.

Moguće je da je scena bila maglovito inspirisana telefonskim pozivom koji je procurio 1989. godine u kojem ju je glumac Džejms Gilbi, sa kojim je Dajana imala aferu, nazvao „Squidgy“ i pričao o masturbaciji.

Da li je tačno da se Dajana radije poverila osoblju nego drugim članovima kraljevske porodice?

Da. Prilično je poznato, zapravo, da je Dajana uživala u razgovoru sa kraljevskim osobljem.

Bivši kuvar kraljevske porodice Daren Mekgrejdi, koga igra Šon Haris u filmu Spenser, rekao je da se Dajana uvek zadržavala i razgovarala sa 200 članova osoblja koji su radili na božićnoj večeri.

„Kada su kraljica i članovi kraljevske porodice napustili trpezariju, princeza Dajana je volela da dođe na razgovor, obiđe kuhinju i vidi šta se dešava“, rekao je Mekgrejdi.

Da li je princeza ikada zaista pokušala sebi da oduzme život?

Nažalost, ovde stvari nisu baš jasne.

Iznova i iznova su britanske novine objavljivale priče da je princeza Dajana pokušala da izvrši samoubistvo u očaju zbog braka sa princom Čarlsom.

U stvari, priča se da se Dajana bacila niz stepenice 1982. godine, kada je bila trudna sa princom Vilijamom, da je brijačem posekla zglobove, da je nožem posekla grudi i butine i da se bacila niz stepenice u očajničkim vapajima za pomoć.

Međutim, Bakingemska palata je uvek optuživala tabloide za širenje lažnih vesti.

Film prikazuje Dajanu kako seče svoju ruku i zglob sekačima za žice.

Ova specifična scena je, međutim, preterivanje stvarnosti.

Prema tajnim snimcima razgovora između princeze i biografa Endrua Mortona, Dajana je otkrila da je posečena dok je bila u zamku Balmoral.

Film stoga podiže to otkriće na drugi nivo koji izgleda daleko prevazilazi pravu priču o princezi Dajani.