U Londonu je sinoć dodeljena nagrada britanske Akademije za filmsku i televizijsku umetnost (BAFTA), a zbog trentune epidemiološke situacije svečanost je održana bez prisustva publike.

Nagradu za najbolji film osvojila je drama “ZEMLJA NOMADA” (Nomadland), dok je rediteljka ovog američko-nemačkog ostavrenja Kloi Đao (Chloe Zhao) ovenčana BAFTA nagradom za najbolju režiju. Takođe, film je dobio nagradu i za najbolju glavnu žensku ulogu koja je dodeljena Frances Mekdormand  (Frances McDormand) za ulogu Fern, a film je osvojio i nagrada za najbolju fotografiju.
Film će uskoro biti prikazan na Beogradskom FEST-u, a nakon toga na repertoaru samo nekoliko bioskopa.
Nakon ekonomskog kraha glavne komapnije jednog mestašca u ruralnoj Nevadi, Fern pakuje stvari i kreće sopstvenim kombijem na put  s ciljem da istraži život izvan konvencionalnog društva, kao “moderni nomad.”

Treći igrani film rediteljke Đao snimljen je prema istoimenoj knjizi spisateljice Džesike Bruder iz 2017, a film je već dobitnik Zlatnog lava Na 77. Filmskom festivalu u Veneciji. Trenutno je nominovan u šest kategorija za nagradu Oskar, čija dodela tek predstoji.

DIZNI PIXAR animacija “DUŠA” (Soul) osvojila je BAFTA nagradu za najbolji animirani film i najbolju muziku. Sinhronizovana avantura koja je već nagrađena Zlatnim globusom za najbolji animirani film i najbolju muziku trenutno se nalazi na reperotarima širom Srbije i predstavlja jedno od najgledanijih bioskopskih ostvarenja.
Animacija koja dolazi od strane uvaženog američkog studija okupila je domće glumce Hadži Nenad Maričić, Jelena Trkljua, Milena Predić, Jovana Jelovac Cavnić, Boris Pingović i dr. koji su pozajmili svoje glasove novim crtanim likovima.
Frances McDormand in the film NOMADLAND. Photo by Joshua James Richards. © 2020 20th Century Studios All Rights Reserved

Yuh-Jung Youn nagrađena je BAFTA nagradom za najbolju sporednu uloga u filmu “MINARI” koji je će takođe biti prikazan na predstojećem 49. FEST-u. Film je nominovan u šest kategorija za nagradu Oskar.

Ostvarenje “JOŠ JEDNA TURA” (Another Round/Druk) reditelja Tomasa Vinterberga britanska Akademije za filmsku i televizijsku umetnost (BAFTA) proglasila je najboljim van engleskog govornog područja. U Berlinu krajem prošle godine Evropske filmske akademije proglasila ga je najboljim evropskim filmom. Ova dansko-švedska komedija trenutno je nominovana u dve kategorije za nagradu Oskar.
Ovo je priča o četiri prijatelja koji rade kao profesori u srednjoj školi, eksperimentišući sa pokušajima poboljšanja svog života, održavajući konstantan nivoa alkohola u krvi.