Narezan na tartar, umešan u salatu, namazan na tost, upotreba avokada nema granica: ali da li zaista ima zdrava svojstva ili je samo u modi?

Posle tostera samo za avokado, namenskog frapućina, sladoleda i avolatea, odnosno australijskog kapućina koji se servira u kori od avokada, u stvari, možemo proglasiti konačnu pobedu avokada nad bilo kojom drugom superhranom na svetu, za kontinuitet tokom vremena i raznovrsnost upotrebe.

U stvari, avokado ima nezaustavljiv napredak koji traje godinama, a podržan je i masovnom društvenom propagandom mnogih uticajnih ljudi koji su, poboljšavajući njegov ukus i teksturu, (možda) nesvesno skrenuli pažnju na korisna svojstva avokada.

Pročitajte i ovo: Gojaznost verni pratilac depresije naročito kod žena

Da, jer u stvari, bez prolazne mode i glasina, avokado – svestran, (ne)ukusan i delikatan – je prava riznica blagostanja.

Ima izvesnu količinu (ali dobrih) masti

Ovo egzotično voće se može smatrati laganim: masti ima malo, zaista vrlo malo (samo 23 grama), a saveznici su telu.

Pročitajte i ovo: Koliko sati treba da spavate da biste smršali: odgovor stručnjaka

To su uglavnom omega 3 i linolna masna kiselina, koje su u stanju da stimulišu proizvodnju “dobrog” holesterola (HDL), zaustave taloženje “lošeg” holesterola (LDL), povećaju mišićnu masu i podstiču regeneraciju ćelija.

Fruit photo created by jcomp - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Usporava starenje

Zahvaljujući prisustvu vitamina E (6,4 miligrama) i vitamina A (14 mikrograma), avokado se može smatrati moćnim antioksidansom.

Pročitajte i ovo: Sedam stvari koje ne treba da jedete za doručak ako želite da smršate (iako su lagane)

Ove dve dragocene supstance se, u stvari, bore protiv oksidacije izazvane slobodnim radikalima, usporavaju starenje i pomažu da koža ostane elastična, zategnuta i kompaktna.

Ova superhrana sadrži i vitamin C (18 miligrama), koji stimuliše proizvodnju kolagena, štiti kožu od štetnog dejstva ultraljubičastih zraka i odlaže foto-starenje.

Pink photo created by wayhomestudio - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Antioksidansi za zdravlje očiju

Među antioksidansima prisutnim u avokadu su i lutein i zeaksantin, supstance koje vrše zaštitno dejstvo na mrežnjaču i makulu, štiteći oči od oksidativnog stresa.

Pročitajte i ovo: Ne morate na spavanje gladni i nevozni: Ove namirnice možete da jedete i u ponoć

Kalijumska bomba

Ako ste mislili da su banane i kivi hrana najbogatija kalijumom, prevarili ste se: avokado sadrži čak 450 miligrama (u poređenju sa 350 za banane i 400 za kivi).

Pročitajte i ovo: Ako imate 50+, ove namirnice obavezno uvrstite u ishranu

Ovaj mineral je neophodan za održavanje niskog krvnog pritiska, suprotstavlja se delovanju natrijuma, odgovornog za zadržavanje vode u telu, i održava kosti zdravim, držeći podalje od rizika od osteoporoze.

Kako znati da li je zreo

Sve zavisi od kvaliteta avokada, naravno, ali u principu boja mora da bude tamnozelena i ujednačena.

Ako je kora žućkasta, crna ili ima fleka, to znači da je plod nezreo ili je natučen ili je pogrešno skladišten. U ovim slučajevima uvek je bolje izbegavati njegovu konzumaciju.

Pročitajte i ovo: Vitaminska bomba: Bobičasto voće s pravom nazivaju superhranom

Konzistentnost takođe može pružiti korisne informacije o stanju zrelosti superhrane.

Ako se nakon blagog pritiska prstima malo deformiše, avokado je spreman za jelo; naprotiv, ako ostane čvrsta i ne podleže nikakvoj varijaciji, to znači da je još uvek nezrela.

Kako se čuva?

Konzervacija avokada varira u zavisnosti od stepena zrelosti.

Ako je kupljeno voće još uvek previše nezrelo da bi se koristilo, bilo bi bolje da ga stavite u papirnu kesu sa jabukama: one oslobađaju supstancu, etilen, koja ubrzava proces sazrevanja.

Pročitajte i ovo: JAGODE: Jačaju imunitet i tope suvišne kilograme

Naprotiv, ako želite da duže traje potrebno je da avokado stavite u frižider: niske temperature, zapravo, potpuno zaustavljaju razvoj.

Kada se otvori, ova hrana ima tendenciju da oksidira i pocrni (pomalo kao jabuke): u ovom slučaju samo pokapajte nekoliko kapi limuna na pulpu i zelena boja je zagarantovana.