Lav i Škorpion su znakovi koji su najdominatniji u vedskoj astrologiji, Đotišu.

Ova dva znaka vladaju svetom, a predstavljaju moć, odnosno, sve što je povezano sa statusom, bogatstvom i moći. Ipak, Lav je znak koji otvoreno kreće u borbu za moć i ona je njegov pokretač. Njime vlada podsvesna želja za uticajem i moći.

Nikola Žuvela, psihoterapeut i jyotish savetnik

Lav je znak samopovlađivanja koji želi da ima jak uticaj na ljude. Prirodno mu pripada vladanje. To su ljudi volje i poretka koji teže superiornosti. Ne snalazi se kao podređen i zato u lošim razdobljima pada u depresiju, odnosno, u trenucima kada ne mogu da ispoljavaju moć. Njegove su sposobnosti tada zarobljene, a mane su mu precenjivanje sebe.

Pročitajte i ovo: Dolazi do bolnog prevrata – materijalne veze se razaraju, duša traži duhovni smer

Inače, ovo je mana današnje civilizacije koja na globalnom nivou živi upravo probleme Lava.

Dakle, mane Lavova su i mane ove civilizacije – netolerancija, uobraženost, bombastičnost, kruto mišljenje, živi ili živimo iznad svojih mogućnosti.

Pročitajte i ovo: Tranzit Jupitera kroz znak Strelca od 5. novembra 2019. godine – duhovno ili teško razdoblje?

S ljudima je ljubazan samo ako ga pristanu da ga slušaju. Kada je u prilikama da se nesputano izražava, njegova želja za moći otkriva destruktivan, nasilan i razarajući karakter. U svakodnevnom životu otkriva srdačno ponašanje koje je medalja koja ima drugu stranu, tj. želja za uticajem.

Pročitajte i ovo: Saturn i brak

Lav se može činiti ljubaznim i velikodušnim, ali ne može da pokaže osećajnost jer mu te karakteristike služe za vršenje uticaja. Oni su netaktični u izgovaranju istine. Dakle, Lav teži želji za moć koja se može manifestovati u politici, nauci, ali i u religijskim pokretima.

Moć je temeljna pokretačka energija njegovih aktivnosti koja vlada i odnosima, tako da mu odnosi služe za vršenje dominacije, a osvajanje suprotnog pola je trofej.

Pročitajte i ovo: Kratka istorija Đotiša – vedske astrologije

Kada govori svoju verziju istine, onda je netaktičan i uvek želi da vrši dominaciju u onome što govori. Ne smemo da zaboravimo da je centar sazvežđa ili rođenje ega u Lavu, u sazvežđu Maghe. Lav može da pokaže i karakteristiku u kojoj štiti svoje podanike, ali samo u službi kontrole. Zato će se niži tip Lava ženiti ili udati ispod svog nivoa jer mu treba podanik, a ne ličnost kojoj se protivi jer u ovom znaku nastaje narcisoidnost koja ne prihvata ljude i svet onakvim kakvi jesu.

Pročitajte i ovo: Pun Mesec nudi povoljnosti

Niži tip Lava kada vidi da nije toliko sposoban, razvija kontakte sa ljudima na višim položajima. Lav ne dopušta negativnim emocijama da dominiraju njime, poput Riba, jer one bi ga odvele van trijumfa i pobede. Poraz ga može samo još više motivisati na novi podvig. Optimizam nastaje u onom trenutku kada se ostvaruje moć, tj. položaj.

Kada Lav mrzi, onda je nasilan. On je megaloman, kao i ova civilizacija koja doslovno ždere sve što se nađe pred njom. Zato Lav ima u sebi maniju veličine, bogatstva i svemoći. Megaloman u sebi nosi želju da bude gospodar sveta.

Pročitajte i ovo: Emocionalna previranja i fizičke manifestacije napada panike

Koje je rešenje? Jasno da postoje viši i niži tipovi Lava, a to znači da će se Lav poslužiti samopomoći i nekom psihološkom i duhovnom tehnikom da se dovede u ravnotežu, ali ne i da promeni sebe jer se radi o fiksnom i nepromenjivom znaku, što znači da ovaj znak treba da pronađe harmoniju između svog ega i Sopstva, što u ovom svetu nije nimalo lako.

Pročitajte i ovo: Nasilje u adolescentnim vezama i uloga roditelja – od romantične ljubavi do nasilja

Lako je izgovoriti, ali pobediti sebe, to je najveća pobeda koju možemo da izvojevamo na ovoj planeti.