Kažu da ljubavne bajke imaju srećan kraj, međutim i nije tako, jer je ljubavna bajka sa tužnim krajem upravo Venera u Ribama u kvadratu sa Saturnom u Strelcu.

Bajke najčešće počinju „Bila jednom…“, a ova bajka počinje: „Bila jednom jedna Zemlja u kojoj je najuzvišenija vrednost bila ljubav…“ ili „Bilo jednom jedno kraljevstvo u Zemlji Ljubavi u kojoj je postojao samo jedan pozdrav – želim ti dan pun ljubavi, da li treba nešto da ti pomognem ili učinim za tebe?“

Astrološkinja Jelena Studen Vojvodić, Astro House
Astrološkinja Jelena Studen Vojvodić, Astro House

Ovo je tipična astrosimbolika za Veneru u Ribama, ali kvadrat od Saturna govori da je ovu Zemlju zadesila nesreća i da je nestala. Zavladala je tuga i iz Zemlje su potekle suze, a mnoge ljubavi ostale su bolne i neuzvraćene.

Dok su bila dobra vremena, bilo je lako pronaći ljubavnog i životnog partnera zbog iskrenog pokazivanja najdubljih osećanja.

Vremenom, nadahnuta i uzvišena osećanja Venere u Ribama za posledicu ili rezultat dobijaju okolnosti, koje su ispunjene patnjom i bolom. To je slično kao kada pokažete najdublja osećanja uz ushićenje ili kada uzdižete ljubav, ali zbog takvog pristupa nailazite na zid i onda se vremenom povlačite. Ostajete u svojoj ljubavnoj bajci gde je Veneri u Ribama najlepše i želite i dalje da vam se bajka dogodi, ali s obzirom da ste bili povređeni sada imate strah da se blisko povezujete i emotivno dajete.

Svaka Venera ima potrebu da je uvek zaljubljena, ali Venera u Ribama želi da bude uvek zaljubljena u svoj ljubavni san sa kojim je i došla na ovaj svet. Zbog toga Venera u Ribama u kvadratu sa Saturnom u Strelcu, lako može da izabere samoću i prihvati platonsku ljubav, jer se plaši da živi ljubav na neki autetntičniji i stvaran način. Ona će svoju ljubav izražavati kroz muziku, pesme ili slike, koje stvara i gde će ljubav moći da predstavlja nadahnuto i uzvišeno, baš onako kako ona to želi i zato će negirati ljubav u stvarnom i realnom svetu.

Poruka Venere u Ribama koja je u kvadratu sa Saturnom u Strelcu glasi: „Ljubav je uzvišeni čin. Ona je duhovni polet, ali u stvarnom i realnom životu ona se identifikuje sa bolom i patnjom.“

U ovom aspektu, vremenom, zbog ljubavnog iskustava koje je imala, ona je naučila da je potrebno imati ograničen broj osmeha koje će poklanjati u realnom svetu, ali se uvek zaneseno osmehuje kada se vraća svojim pesmama i slikama. Ograničila je i broj reči „ljubav“ i „volim te“, jer se plaši da opet može biti povređena ili odbačena u realnom i surovom svetu, ali ove reči sa osmehom ponavljala dok  noću leži i gleda zvezde kroz prozor i onda kad umetnički stvara.

Shvatila je da svaka ljubav ima kraj i konačnost u stvarnom svetu, a da ljubav ima beskonačnost samo u njenim snovima i umetničkim delima.

Jednog dana je shvatila: „Ako budem davala sebe i svoju ljubav u stvarnom svetu, mogu se razboleti i umreti.“

Setila se jedne svoje ljubavi koja se u jednom trenutku zaledila, jer se uplašila izraza lica partnera. Vremenom je prestao da joj se osmehuje, izbegavao je njene poljupce, skidao je njene ruke sa sebe kada je želela da ga grli. Postao joj je dalek, ozbiljan i grub. Čak mu se i glas promenio, a njeni osmesi ga nisu više radovali. Život bi mu se ogadio svaki put kada bi mu pričala o životu, koji nije moguć ako život nije nadahnut ljubavlju. Godine su prolazile i nije joj rekao ni jednu lepu reč ili koliko je voli i koliko mu znači. Ona je tonula u tugu i bol, a kada je čovek nesrećan i tužan, onda se putevi do duše zatvaraju i zatrpavaju. Nikada više nije mogla da ima poverenje u ljubav i povukla se u svoj svet u kojem je mogla da mašta birajući samoću.

Međutim, rešila je da traga ako je potrebno i do kraja života za ljubavlju iz svojih snova i da nikakav status i materijlna ili praktična sigurnost ne mogu zameniti ono za čime ona čezne. Ponekad je mučila savest ili osećanje krivice da li je sve uradila što je mogla da bi bila srećnija i zadovoljnija, ali u takvim trenucima vraćala se svojim pesmama.

Venera u Ribama u kvadratu sa Saturnom u Strelcu su partneri u vezi koja vremenom postaje teška i naporna, jer oni imaju različite ciljeve i poglede na život i vezu.

Dok Venera u Ribama predstavlja u vezi romantičnog idealistu, na čemu i želi da gradi vezu, Saturn u Strelcu ima viziju da vezu treba graditi na praktičnim, proverenim i sigurnim vrednostima.

Venera u Ribama može biti nejasna u svojim osećanjima i u ovom aspektu Saturn će je priterati uza zid da bi saznao šta zaista oseća, a onda Venera u Ribama ume i da izvrdava. Saturn u vezi traži dela, realnost i opipljive dokaze, ali problem je što Venera u Ribama na taj način ne može da izrazi osećanja i ostaje za njega nedokučiva, tajnovita i misteriozna što Saturn nikako ne prihvata.

Zbog toga što je Venera u Ribama u egzaltaciji, ona oseća saosećanje sa svim ljudskim bićima i oseća da baš ona može rešiti svu ljudsku patnju dok joj Saturn šalje poruku: „Ostavi druge ljude i vrati se onim nužnim stvarima koje su značajne za sigurnost i opstanak naše veze.“