Prirodni ciklus Venere počinje u znaku Device, znaku njenog pada, jer upravo to i jeste simbolika pada. Kada neka forma u Univerzumu sazre, ona stvara seme koje u sebi nosi njeno celokupno značenje.

To seme pada na zemlju i prelazi u novu formu, novi životni ciklus. U slučaju Venere ova simbolika se savršeno uklapa, jer Venera predstavlja vegetaciju čiji ciklus funkcioniše upravo po ovom principu: u proleće u mesecu Bika (gde Venera vlada) biljke cvetaju i oprašuju se, stvaraju plodove, koji onda sazrevaju i zreli padaju na zemlju upravo u mesecu Device (gde je pad Venere).
Igor Pavluković, astrolog, Astrosymbolica

Šta zapravo znače ove glavne stanice u planetarnim ciklusima? Prirodno je da sve počinje iz semene forme koja je predstavljena simbolikom pada planete u određenom znaku.

Pročitajte i ovo: Pozicija vladara Ascendenta u horoskopu – naš energetski centar

Tamo je planeta u semenoj formi i tek kreće da razvija svoju suštinsku simboliku. Možemo je zamisliti kao novorođenče. Odatle se planeta započinje razvoj svoje simbolike. Sledeća stanica je izgon, gde planeta ulazi u fazu sazrevanja.

Pročitajte i ovo: Kako da se uskladimo sa Mesecom u tranzitu

To možemo zamisliti kao dete u stadijumu adolescencije. Zrelost planeta dostiže u znaku svoje egzaltacije gde postaje sposobna da svoju simboliku koristi u potpunosti, da je prenosi drugim planetama i da je nadograđuje.

Woman photo created by valuavitaly - www.freepik.com
Foto Freepik.com

To možemo zamisliti kao zrelu osobu spremnu za interakciju sa drugima, brak, porodicu, izgradnju karijere i mesta u društvu.

Maksimum razvoja svoje simbolike planeta dostiže u znaku kojim vlada, što možemo zamisliti kao zrelu osobu koja je dostigla maksimum svojih sposobnosti, koja je na vrhuncu svoje karijere, ostvarena do krajnjih granica svojih mogućnosti.

Nakon toga sposobnosti opadaju, ali se dalje do kraja ciklusa i dalje razvija integracija simbolike planete u svoju konačnu celinu.

Pročitajte i ovo: Dnevni planetarni časovnik

Venera u znaku Device predstavlja simboliku semena koje pada na tlo. Iz tog semena se rađa novi život. Zbog toga je Devica znak gde je Venera u padu. Kao simbol čulnosti, ljubavi i sklada u odnosima, Venera u svojoj semenoj formi u znaku Device tek počinje da iznova kreira svoj suštinski princip.

Pročitajte i ovo: Aspekti Venere, Saturna i Meseca – fenomen karmičke povezanosti

Svako seme nosi u sebi iskustva svih svojih prethodnika od kojih je nastalo i na osnovu tih iskustava nadograđuje svoje značenje u novom ciklusu.

U znaku svog pada Venera deluje kao izdanak, seme koje je tek krenulo da klija. Zato kažemo da je ona tu najslabija jer tu ne može da ispolji svoj suštinski princip ljubavi. Ne može zato što je tek počela da ga razvija.

To ne znači da osobe koje u svom horoskopu imaju Veneru u Devici nisu sposbne za ljubav, već znači da je neophodno da koriste principe znaka Device da bi podržale razvoj ljubavi. Kako to učiniti? Opet ćemo koristiti logiku prirode.

Pročitajte i ovo: Sade sati, jedan od najvažnijih Saturnovih uticaja

Da bi seme moglo neometano da klija, potrebno je da mu se obazbede neophodni uslovi, a to je da tlo bude pripremljeno i da se održava. Sve to ima neki svoj prirodni redosled ili po principu Device – sve treba da bude na svom mestu, uredno i čisto, drugim rečima, tlo mora da bude zdravo. Ne možemo očekivati zdrave plodove ako seme klija u nezdravoj, zagađenoj zemlji, u nezdravom i neurednom okruženju.

Pročitajte i ovo: Saturn je nosilac projekcije strasti u ljubavi

Prema tome, sada je vreme da omogućimo sopstvenom principu ljubavi sibolizovanom u Veneri da neometano počne da se razvija u svom novom ciklusu. Potrebno je da unesemo red u sopstvenu svakodnevicu i u svoje odnose. Na prvom mestu je odnos prema sebi.

Ako volimo sebe, nećemo živeti u neurednom domu, sami biti neuredni, jesti hranu koja ne odgovara sklopu našeg organizma, trovati se raznim porocima i ugrožavati svoje zdravlje. Umesto toga ćemo sebi zadati zadatak da vodimo više računa nego do sada o tome kako izgledamo.

Pročitajte i ovo: Fiksna zvezda Algol, zavodljivi demon, najrazornija zvezda na nebu

Cilj je da sebi samima pre svega izgledamo zadovoljavajuće. Kada se pogledamo u ogledalo da budemo zadovoljni svojim izgledom. U tu svrhu ćemo više pažnje posvetiti ličnoj higijeni, obaviti godišnji sistematski zdravstveni pregled, posetiti stomatologa, psihologa, kozmetičara, frizera, pedikira.

Pročitajte i ovo: Na šta treba obratiti pažnju kod nepovoljnih aspekata Venere i Plutona

Ali obratite posebno pažnju – ne da bismo izgledali kao manekeni sa naslovnih strana, već isključivo u svrhu poboljšanja svog opšteg zdravstvenog stanja. To, naravno uključuje i emotivno i mentalno stanje. Zato sam i pomenuo malopre psihologa.

Pročitajte i ovo: Mars u Lavu u kvadratu sa Uranom u Biku

Kada smo fizički zdravi, kada se fizički osećamo dobro i kada uz to jesmo emocionalno i mentalno uravnoteženi, nismo opterećeni stepnjama, brigom, nervozom, imamo sve potrebne uslove za neometan razvoj principa ljubavi i sklada. Bez toga ne očekujte bolje životne uslove.

People photo created by marymarkevich - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Zapamtite da sami sebi kreiramo životne uslove, a ako hoćemo promenu i nešto bolje, ovo je osnova od koje treba da krenemo. To znači da treba da unesemo više reda u naše opšte zdravstveno stanje – fizičko, emocionalno i mentalno. To se ne može postići preko noći, već zahteva posvećenost, što je opet princip Device.

Pročitajte i ovo: Tranzit Saturna kroz kuće vašeg horoskopa

Svi imamo neke nedostatke i poroke. Dobro znamo da su naši poroci često jači od nas. Neko bi hteo da prestane sa pušenjem, ali koliko god da želi, uvek ga potreba da zapali cigaretu nadjača.

Pročitajte i ovo: Kako Venera i Mesec utiču na plodnost, začeće i trudnoću

Neko bi hteo da skine suvišne kilograme, ali kako god da pokuša, uvek je potreba za većom količinom hrane jača. Sasvim je razumljivo da je nemoguće da sebe i svoj život dovedemo u savršeni red. Niko to i ne očekuje niti zahteva od nas. Ono što je potrebno dok Venera prolazi kroz znak Device je da se potrudimo da ublažimo one poroke kojih ne možemo da se oslobodimo.

Party photo created by standret - www.freepik.com
Foto Freepik.com

To znači da ako bar za nijansu smanjite broj cigareta dnevno, skinete makar i kilogram, potrudite se da živite za nijansu zdravije, umanjite bar malo brigu i napetost, na dobrom ste putu i da krenete polako ali sigurno u stvaranje boljih životnih uslova.

Pročitajte i ovo: Venera u Lavu, kraljica privlačenja pažnje

Drugi korak je da u međuljudskim odnosima budete jednostavni i skromni i da se pridržavate osnovne kulture i pravila lepog ponašanja. Svi poznajemo pravila lepog ponašanja i ma koliko vam to možda delovalo neobično, svi imamo prirodnu potrebu da se ponašamo kulturno.

Pročitajte i ovo: Kako Venerini aspekti utiču na vaše stavove o ljubavi

Nažalost, pritisci koje trpimo svakodnevno u svom okruženju, brige i stres, dovode do toga da sve manje pažnje posvećujemo brizi o svom opštem zdravlju, sve manje pažnje posvećujemo unošenju reda u našu svakodnevicu i zbog toga imamo sve ove teškoće i probleme u međuljudskim odnosima.

People photo created by prostooleh - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Da bismo se pomerili iz ovog začaranog kruga problema, potrebno je da se povežemo sa osnovnim principom Device, a to je služenje. To nas dovodi i do toga šta zapravo jeste služenje. Pojam služenja i njegova svrha nikako nije povezana sa igrom sluga – gospodar. Ljudi to često pogrešno shvataju.

Pročitajte i ovo: Venera u Devici – kad razum sretne ljubav

Smatraju da ako služe, onda moraju da se odreknu svojih potreba, težnja, svojih ciljeva, principa, svoje slobode, pa čak i sebe samih i da pokleknu pred nekom silom, pred jačim, da se nekome ili nečemu podrede i ispunjavaju tuđe hirove, pri čemu su oni sami poniženi, gubitnici, bespomoćni, obespravljeni, itd.

Pročitajte i ovo: U kojim oblastima života se osećaš otuđeno?

Zapravo, pravi pojam služenja odnosi se na održavanje reda i sklada u sebi samima, svakodnevnom životu i odnosima. Kada služimo po principu Device, mi pružamo usluge, mi smo na usluzi i sebi samim i jedni drugima. Kako? Na prvom mestu je potrebno da služimo svom zdravlju, a to od nas zahteva mnogo uloženog vremena i truda.

Food photo created by haritanita - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Pa dobro, ne mora da bude mnogo ako to činimo po principu Device i ako smo pri tome dobro organizovani i uvedemo rutinu u naše svakodnevne aktivnosti.

Ako dovoljno vremena i pažnje posvetimo ličnoj higijeni, pa higijeni svog doma, radnog mesta, ako se potrudimo da sebi obezbedimo zdravu ishranu i uopšte se potrudimo da uvedemo red i sklad u sopstveni život, pa onda sve to primenimo i na međusobne odnose, spoznaćemo pravi smisao Venere u Devici i shvatićemo kako nam je osnova za bolji život upravo ovde.

Pročitajte i ovo: Osa IV i X kuće horoskopa – Da li živimo živote svojih predaka?

Pružajući usluge jedni drugima, shvatićemo kako možemo da obezbedimo sve potrebne uslove za stvaranje boljih žiovtnih uslova i skladnijih međusobnih odnosa. A to su i osnovni principi same Venere. Na taj način izlazimo iz zablude o poniženom slugi, već počinjemo da služimo višem cilju. Shvatamo da treba da budemo na usluzi jedni drugima u cilju bolje zajedničke budućnosti.

Pročitajte i ovo: Venera u Raku – rođena da saoseća

Ulaskom Venere u znak Device započeo je novi krug razvoja univerzalnog principa ljubavi predstavljenog simbolikom Venere. Ako ste razumeli koliko je Univerzum savršen u svojoj jednostavnosti, razumeli ste i prvi korak u razvoju sklada i obilja. Budite i sami takvi, jednostavni u svojoj izvornoj čistoći duha i tela, kao što i sama priroda jeste kada rađa nove forme života. Tako ćete biti na putu ka boljem sutra.