Verovatno ste već čuli izreku da su žene sa Venere, a muškarci sa Marsa?

Simbolika Venere i Marsa opisuje upravo polne karakteristike kod žena i muškaraca. Mars je primarno aktivnog polariteta, simbolizuje pokretačku snagu i energiju i prodoran je. Venera simbolizuje primarno pasivni polaritet, naša fizička čula i njihovu profinjenost i prijemčiva je.

Igor Pavluković, astrolog, Astrosymbolica

Zbog toga su u prirodi energije raspoređene tako da Mars predstavlja muški ili aktivni polaritet i deluje inicijalno. Muškarac je onaj koji preduzima inicijativu i vođstvo, što mu dodeljuje ulogu zaštitnika iz biološkog ugla gledano.

Pročitajte i ovo: Venera u Jarcu, ledena kraljica koja drži sve konce u svojim rukama

Muškarac je onaj koji obezbeđuje nešto. Pre svega, primarna uloga mu je da obezbedi oplodnju. Ta njegova uloga se ne završava samim seksualnim činom. Pre toga muškarac mora mnogo toga da uradi kako bi privukao ženu da mu se prepusti. Mora da dokaže da je sposoban da ženu podrži u svakom pogledu. On to može da učini iz dva različita ugla.

Pročitajte i ovo: Nedeljni horoskop za period od 02. do 09. decembra 2019. godine

Foto Rebecca Ashley

Pročitajte i ovo: Jupiter u Jarcu, od 02. decembra 2019. do 19. decembra 2020. godine

Na primer, da se dokaže kroz neka svoja dela, kroz određene vrste aktivnosti kojima bi skrenuo pažnju žene na sebe i svoju podobnost. To je simbolika Marsa u Ovnu. U ovom slučaju je Mars primoran i da se odmerava sa konkurencijom u vidu nekog takmičenja ili borbe.

Pročitajte i ovo: Mars u Škorpiji, najstrastveniji i najhladnokrvniji

Drugi način je da privuče sebi ženu svojim magnetizmom, harizmom. To je simbolika Marsa u Škorpionu. Takav muškarac ne mora da se takmiči i da čini bilo kakve aktivnosti. Žena već u samoj njegovoj pojavi oseća njegovu snagu i sposobnosti. Ipak, primarno je Marsova energija aktivna i zbog toga su u prirodi uloge raspoređene tako da je muškarac – Mars onaj koji prvi prilazi ženi – Veneri i inicira nastanak odnosa.

Pročitajte i ovo: RAK Godišnji horoskop za 2020. godinu – Čitaj i za podznak!

Ali kada uđe u odnos sa ženom, muškarac osim što obavlja svoju biološku ulogu, mora da podržava svoju ženu nakon što ona ostane u drugom stanju obezbeđujući joj hranu i ostale neophodne životne potrebe, jer žena nosi u sebi plod koji se u njoj razvija i zbog toga joj je neophodna podrška.

Pročitajte i ovo: BLIZANCI Godišnji horoskop za 2020. godinu – Čitaj i za podznak!

Foto Ben White

Pročitajte i ovo: LAV Godišnji horoskop za 2020. godinu – Čitaj i za podznak!

Venera u prirodi predstavlja ženski ili pasivni polaritet koji prihvata to što bude pruženo. Od onoga što dobije Venera stvara život i prirodu. Njena primarna uloga je da održava procese razvoja života i životnih formi u prirodi. Ona privlači muškarca svojim izgledom i lepotom, tj. samom svojom pojavom, što je simbolika čulne Venere u znaku Bika.

Pročitajte i ovo: OVAN Godišnji horoskop za 2020. godinu

Takođe, da bi privukla sebi odgovarajućeg muškarca, žena ume da se posluži dovitljivošću pružajući muškarcu potpuni odnos koji nije samo na nivou čulnosti, nego stvara mogućnost spajanja dve polovine u jednu celovitost, što zapravo i jeste smisao emotivnog odnosa, a to oslikava simboliku Venere u Vagi. Žena je ona koja prihvata inicijativu i ulazi u odnos sa muškarcem koji joj u datom trenutku odgovara.

Pročitajte i ovo: BIK Godišnji horoskop za 2020. godinu

On u njoj pokreće procese razvoja njihovog zajedničkog ploda. Prema tome, sile prirode se mogu predstaviti simbolikom Marsa i Venere. Mars predstavlja inicijalnu kapislu koja u Veneri pokreće procese podrške prirodi koje dovode do krajnje materijalizacije.

Pročitajte i ovo: DEVICA Godišnji horoskop za 2020. godinu – Čitaj i za podznak!

Foto Clem Onojeghuo

Pročitajte i ovo: ŠKORPIJA Godišnji horoskop za 2020. godinu – Čitaj i za podznak!

Važno je primetiti i prihvatiti da su Mars i Venera primarni predstavnici suprotnih polariteta u prirodi, a da na nivou čovečanstva predstavljaju simboliku suprotnih polova – muškarca i ženu. Zbog toga što su suprotni jedno drugome, muškarci sasvim različito misle, govore i reaguju u odnosu na žene, a isto tako i žene osećaju i uzvraćaju na različite načine u odnosu na muškarce.

Pročitajte i ovo: Sve o direktnom kretanju Saturna u Jarcu nakon retrogradnog hoda

Aspekti između Venere i Marsa predstavljaju spoj suprotnosti. Kada su aspekti skladni, onda se Venera i Mars međusobno dopunjuju, a kada su izazovni, često se dešava da se nađu u međusobnom sukobu. U ovom slučaju, kada su u sekstilu, Mars i Venera jedno drugo podržavaju i međusobno sarađuju.

Pročitajte i ovo: Tranzit Saturna u Jarcu po kućama natalnog horoskopa od 19.12.2017. do 23.03.2020. godine

Muškarcima je u odnosu sa ženom potrebno poverenje, prihvatanje i poštovanje. Ženama je u odnosima sa muškarcem potrebna briga, razumevanje i uvažavanje. Mars ovde pruža svoju snagu i veštinu kako bi nešto učinio čime bi se njegova partnerka osećala zadovoljnom i počastvovanom.

Foto Chirobocea Nicu

On to čini u vidu sitnih poklona i rešavanja praktičnih pitanja, posebno u vezi funkcionalnosti zajedničkog doma, što u ovoj fazi odnosa Venera prihvata i zauzvrat pruža Marsu svoja najintimnija osećanja. Tako muškarac ima utisak da je našao ženu koja ga prihvata i poštuje, a žena oseća da uz sebe ima muškarca koji je razume i uvažava.

Pročitajte i ovo: Sve što treba da znate o retrogradnom Uranu u Biku, od 11. avgusta 2019. do 10. januara 2020. godine

To su sve neophodni uslovi za oboje da se jedno prema drugome otvore, započnu da izgrađuju komunikaciju od poverenja i da dele ono što osećaju, pa sekstil omogućuje Veneri i Marsu da planiraju i organizuju njihov odnos, da budu u pokretu, aktivni u nastojanju da ostvare zajedničke ciljeve, jer se u ovoj fazi lako mogu razumeti i pronalaziti međusobne sličnosti.

Pročitajte i ovo: Mars u Ovnu, borben, impulsivan i nepromišljen

Osobe koje imaju ovaj aspekt u svom natalnom horoskopu umeju da mudro izaberu osobu sa kojom ulaze u emotivnu vezu, imaju dobar osećaj za potrebe svog partnera i znaju kako da se postave da im razlike u polovima ne predstavljaju problem. Ovi ljudi se dobro razumeju sa osobom sa kojom su u emotivnoj vezi i sposobni su da izgrađuju međusobno poverenje, najčešće kroz iskrenu komunikaciju i dogovore o svemu što je važno za skladno funkcionisanje njihove emotivne veze ili bračne zajednice.

Foto Jena Postma

Takođe imaju i dobar osećaj za prirodu i umeju da se snalaze u kontaktu sa živom prirodom, prija im kada su napolju u prirodi i kada tamo obavljaju neku aktivnost ili samo odu na izlet. Potrebno im je da budu u pokretu.

Pročitajte i ovo: Planete u znaku Strelca, u natalu i tranzitu

Kada su Venera i Mars u sekstilu preko tranzita, progresija i direkcija, onda je to pogodan period za međusobno usklađivanje parova u emotivnoj vezi, bez obzira na to da li je reč o bračnoj zajednici ili slobodnoj emotivnoj vezi, kroz razgovore o važnim zajedničkim pitanjima i planovima.

Pročitajte i ovo: Pluton, ludak i kontrolor, opsesivna želja za pobedom i kontrolom

U tim trenucima ćete se bolje nego obično razumeti sa partnerom u mnogim životnim oblastima i imaćete potrebu da jedno drugome pružate podršku, da planirate zajedničke ciljeve i upražnjavate zajednička interesovanja.