Venera simbolizuje odnose, sklad, lepotu i harmoniju, kao i čulna uživanja. Saturn simbolizuje formu, strukturu, ravnotežu, sigurnost i stabilnost, kao i održavanje postojećeg stanja u vremenu.

Aspekt kvadrata simbolizuje situaciju u kojoj se dve planete, dolazeći iz različitih pravaca pod pravim uglom jedna u odnosu na drugu susreću na raskrsnici. Pri tome, ni jedna ne želi da drugoj prepusti pravo prvenstva, već obe insistiraju na sopstvenom prvenstvu. Jedna drugoj preprečuju put, što opisuje sliku sudara njihovih simbolika.

Igor Pavluković, astrolog, Astrosymbolica

Umesto usklađivanja, one se odbijaju jedna od druge. Obe planete su sklone da jedna drugoj nameću svoju volju. Odnos Venere i Saturna simbolizuje potrebu za ostvarenjem jasne forme i zakonitosti u odnosima, kako bi odnos bio stabilan i kako bi trajao u vremenu.

Pročitajte i ovo: Venera konjunkcija Saturn – istrajnošću do ostvarenja cilja

Kada se ove dve simbolike nađu u međusobnom kvadratu, Venera, čija je priroda prvenstveno pasivna i prihvatajuća, ženska, dobija potrebu da bude drugačija, da bude aktivna, da nešto u okviru odnosa pokreće, menja, preoblikuje.

Saturn koji teži da zadrži postojeće stanje i koji ovde opisuje navike u okviru nekog odnosa ili emotivne veze, primećuje kako sada nije pravo vreme da se bilo šta menja.

Venera usled neodoljive potrebe za nekom vrstom akcije, veće bliskosti, počinje da oseća dosadu i monotoniju u odnosu sa Saturnom. On joj svakodnevno nudi jednoličnost u odnosu.

Na isti način joj prilazi i komunicira sa njom. Ne pokazuje joj pažnju, naklonost i ljubav na način na koji ona očekuje. Saturnova potreba da se ljubav pokazuje poklonima i samim prisustvom ne može da zadovolji Veneru. Njoj treba nešto više.

Pročitajte i ovo: Testovi Saturna kroz zodijačke znake

U stvari, njoj je zapravo potrebno nešto novo, drugačije od njegove zatvorenosti i samokontrole, koja joj je na početku delovala zrelo i davala sigurnost. Saturn je sklon da u aspektu kvadrata ispoljava naglašeno hladnu prirodu, pa mu u ovom slučaju nedostaje toplina i nežnost.

Pročitajte i ovo: Venera u Jarcu u srcu nosi sve tragične ljubavi iz prošlosti

Zapravo, on gotovo uopšte ne ispoljava nikakvu toplinu, iako nije grub, njegova hladnoća na Veneru deluje isto kao i grubost. Počinje da je boli. Ona bukvalno oseća to i kao neku vrstu fizičke boli. Nije to samo bol u duši. Veneru Saturn u kvadratu kao da nastoji da zaledi i konzervira.

U Veneri to stvara osećaj praznine, neispunjenosti i nezadovoljstva. Njenu sreću Saturn ovde blokira, zapravo joj se preprečuje na putu i ne popušta. Ona ga zato oseća kao teret, jer ima osećaj da joj ljubav nije uzvraćena. S druge strane, njoj je i dalje potreban osećaj sigurnosti koji joj Saturn pruža.

Pročitajte i ovo: Harmonična i neharmonična Venera

Ona zna da će Saturn uvek biti tu pored nje i davaće njihovom odnosu formu kroz ista dosadna pravila i svakodnevne rituale koji su se od stalnog ponavljanja izlizali i izgubili na kvalitetu. Forma odnosa jeste postojana, ali Veneri ona postaje tesna, počinje da je guši, da joj smeta i ona želi da se otrgne iz Saturnovog zagrljaja, da izađe napolje iz kamenog zamka.

Pročitajte i ovo: Saturn i brak

Saturnova gravitacija je drži u mestu i onemogućuje joj da promeni stanje u kom se nalazi. Sve što Veneri ostaje je osećaj ispraznosti, čulne uskraćenosti i nemoć da načini bilo kakvu promenu.

Između ostalog, u njoj počinje da se javlja i da sve više raste strah od gubitka sigurnog mesta, kamene tvrđave koja je štiti od spoljnih opasnosti u slučaju da se ipak odluči da izađe iz odnosa koji je prestao da je ispunjava. To joj dodatno otežava situaciju.

S druge strane, Venera Saturnu nastoji da objasni kako je potrebno uneti svežinu u vidu promena u njihov odnos kako ne bi postao monoton i beživotan. Tako će Venera činiti nešto drugačije od uobičajenog u svom pristupu Saturnu. Prilaziće mu drugačije, promeniće frizuru, garderobu, imaće lepši osmeh na licu, govoriće mu umilnijim tonom.

Pročitajte i ovo: Kako da od Saturna i njegovih aspekata izvučemo najbolje za sebe

Nizom drugačijih nijansi u gestovima kojima izražava ljubav i naklonost prema njemu pokušaće da ga animira i pokrene da joj se pridruži i da ulepšaju formu svog odnosa.

Saturna će usled takvog Venerinog ponašanja obuzeti sumnja. Smatraće da se sa njom događa nešto čudno, primetiće da više nije ista kao što je bila, a to će ga zabrinuti umesto da ga oraspoloži.

Pročitajte i ovo: Kako Venerini aspekti utiču na vaše stavove o ljubavi

Promene u Venerinom ponašanju, ono što Venera čini iz pozitivnih namera, Saturn će videti kao problem. Počeće da se povlači sve više i zatvara u sebe. On joj neće ništa reći, neće je upitati o čemu se radi, koji je razlog njenog drugačijeg ponašanja. Umesto toga, postaće ćutljiv. To će Venera doživeti kao hladnoću sa Saturnove strane.

On će u sebi osećati sve veću brigu i strah da mu je Venera sve manje naklonjena, da se udaljava od njega, da možda ima nekog drugog, da joj je on dosadio, da namerava da ga ostavi, napusti, raskine odnos.

Pročitajte i ovo: Tranzit Saturna kroz kuće vašeg horoskopa

Saturn ne može da razume razlog Venerinih promena u ponašanju, u načinu na koji mu pristupa. „Zašto se ona menja?“ – pitaće se Saturn. „Zašto više nije ista kao što je bila?“

Svaku promenu u Venerinom izgledu i ponašanju Saturn će doživeti kao izdaju ljubavi. Za njega svaka promena u jednom uspostavljenim pravilima ponašanja u okviru njihovog odnosa predstavlja narušavanje forme veze.

Pročitajte i ovo: Aspekti Venere, Saturna i Meseca – fenomen karmičke povezanosti

On to shvata kao izdaju ljubavi, kao okretanje Venere na neku drugu stranu. U sebi je on očajan, ali ničim to ne pokazuje.

Svakako po prirodi hladan, u ovoj situaciji on se još više hladi. Poput Venere i Saturn oseća sve veću prazninu i neispunjenost u sebi. S druge strane, njemu je Venera potrebna radi osećaja ljubavi i topline koju mu pruža, a što njemu samom nedostaje.

Njih dvoje jedno drugo dopunjuju i čine celovitim, ali u situaciji poput ove, kada se nađu u kvadratu, oni to ne primećuju, nisu toga svesni, jer njihove slabosti dolaze do pojačanog izražaja.

Umesto da se dopunjuju, njih dvoje počnu da sve više smetaju jedno drugome, dok im je podjednako, čak i više nego inače neophodna ona druga strana – Veneri sigurnost i stabilnost, ali i ljubav, a Saturnu toplina i nežnost koju sam ne ume da pokaže.

Pročitajte i ovo: Aspekti tranzitnog Saturna prema ličnim planetama

Zbog toga se u njima sve više pojačava neispunjenost odnosom i raste nezadovoljstvo, ali ni jedno ni drugo nemaju snage da prekinu to stanje, da raskinu vezu ili na drugačiji način unesu promenu, već istrajavaju u odnosu, očekujući i priželjkujući da se stvari poprave same od sebe.

Pročitajte i ovo: Čemu nas Saturn uči u životu

Venera očekuje uporno da Saturn shvati da je potrebno formu odnosa osvežiti i ulepšati, a Saturn očekuje da mu se Venera vrati onakva kakva je bila kada ga je prvi put pogledala, zagrlila i poljubila, da ona to čini uvek i zauvek na isti način. To bi za njega bila potvrda njene ljubavi. Oni osećaju nezadovoljstvo njihovom emotivnom vezom, brakom, partnerom.

Koliko god partner bio dobar prema njima, oni su u sebi neispunjeni, prazni. S jedne strane ih ta praznina pritiska i iscrpljuje, a s druge imaju isto tako snažnu potrebu da budu pored osobe koja ih je u početku činila srećnim, čak i kada je ta sreća odavno nestala iz njihovog sećanja.

Pročitajte i ovo: Venera u uporednom horoskopu po kućama

Tragedija ovog aspekta je u tome što usled nerazumevanja onoga što im se dešava, Venera odbacuje ono što joj Saturn pruža u vidu sigurnosti i stabilnosti, jer u tome ne vidi ljubav. U isto vreme i Saturn odbacuje ono što mu Venera pruža kao zadovoljstvo i ljubav, jer on u tome ne vidi više ono što je bilo na početku.

Pročitajte i ovo: Saturnovo čistilište

Da bi izašli iz začaranog kruga nezadovoljstva odnosom, neophodno je da osobe koje imaju ovaj aspekt u svom horoskopu na prvom mestu pokušaju da razumeju stavove i osećanja druge strane. Tek kada budu razumeli šta je pravi uzrok njihovom nezadovoljstvu i osećanju praznine, moći će da ublaže štetan uticaj ovog kvadrata.

Venera će biti zadovoljnija i ispunjenija formom odnosa ako se više okrene sopstvenim zadovoljstvima i promeni garderobu, frizuru i prestane da očekuje da će od njega dobiti ljubav kakvu priželjkuje. To će moći samo ako bude razumela da se Saturn nije ohladio od nje i da nema nameru da svojim ponašanjem odnos učini teškim i praznim.

Pročitajte i ovo: Strahovi u zavisnosti od znaka i aspekata Saturna

Saturn ima osećanja, ali ih pokazuje suviše sporo i to se u njegovom ponašanju gotovo i ne vidi, osim onima koji umeju da prate sitne detalje. Saturn će se osećati bolje i zadovoljnije ako bude razumeo da Venera nema nameru da naruši strukturu njihovog odnosa ili emotivne veze i da ga ona jednako voli kao što ga je volela na početku odnosa.

Pročitajte i ovo: Kako se tumači prazna kuća u horoskopu

On bi trebalo da se potrudi da prihvati više Venerine topline, da je apsorbuje u sebe i pokaže Veneri više emocija i pažnje, da prihvati njeno ponašanje kao potvrdu njene ljubavi i uzvrati joj dopuštanjem sitnih promena unutar strukture njihovog odnosa. Saturn ne pokazuje inicijativu za promenom, bar ne onako kako je to potrebno Veneri, ali u ovom slučaju je do njega da ponekad i on inicira poneku promenu.

Tako će i Venera i Saturn moći da dodaju svojoj simbolici nov kvalitet i načine korak napred u svom evolutivnom razvoju, a u ovom slučaju i u razvoju forme odnosa. U isto vreme će očuvati i učvrstiti i svoju izvornu simboliku, s razlikom što to više neće biti jednostrano, već obostrano i podignuto na viši nivo.

Pročitajte i ovo: Tranzit Saturna u Jarcu po kućama natalnog horoskopa od 19.12.2017. do 23.03.2020. godine

Kvadrat od planeta zahteva da postupaju suprotno svojoj simbolici. To znači da će Venera jednim delom da čuva formu odnosa i da se ponaša konzervativno, a drugim delom će biti slobodna u načinu na koji iskazuje ljubav.

Saturn će jednim delom biti popustljiv po pitanju promena unutar sadržaja forme koju predstavlja, a drugim delom će i dalje da održava čvrstu i stabilnu strukturu odnosa. Ukoliko je samosvesniji tip, moći će da nauči da pokazuje emocije, da bude spontan, otvoren i sigurniji u sebe, što bi njihovu vezu učinilo mnogo kvalitetnijom.

Pratite SITO&REŠETO i na društvenim mrežama Facebook, Instagram i Twitter