Venera simbolizuje lepotu, sklad, zadovoljstvo, odnose i ljubav. Mars simbolizuje pokretačku energiju, snagu, prodornost, seksualni nagon, hrabrost i borbenost. Aspekt kvadrata predstavlja snažno polje energije gde planete imaju teškoću da ispolje svoju simboliku, jer jedna drugu ometaju.

Kvadrat opisuje situaciju kada dva vozila dolaze jedno prema drugom iz različitih smerova i u isto vreme se nalaze na raskrsnici. Niko neće onom drugom da ustupi pravo prvenstva. To dovodi do sudara energija.

Igor Pavluković, astrolog, Astrosymbolica

Venera je prvenstveno ženske prirode, prijemčiva i vrlo čulna. Njoj je potrebno da sve ono što joj se dešava propusti kroz svoja prefinjena čula. Ona to čini tako da svim svojim čulima u isto vreme konzumira ono što je interesuje. Kada ugleda u izlogu haljinu koja joj se dopada, ona će ući u butik i zadržati dug pogled na haljini. Pri tome će videti sliku sebe u njoj i ako joj se ta slika dopada, opipaće haljinu da oseti kvalitet materijala svojim prstima, tj. čulom dodira, u isto vreme simulirajući u mislima dodir haljine na svom telu.

Pročitajte i ovo: Venera u Ribama – Alisa u zemlji čuda

U isto vreme će zamisliti da li se miris njenog omiljenog parfema slaže sa dizajnom i stilom haljine. Uz sve to će čuti u sebi izjave divljenja osoba koje su joj važne, posebno voljene osobe, kada je vide u toj haljini. Tek ako se svi ovi čulni utisci slože, ona se odlučuje da kupi haljinu.

Pročitajte i ovo: Planete u znaku Riba, u natalu i tranzitu

Ipak, pre toga će je svakako isprobati i još jednom obratiti pažnju na sve već pomenute detalje. Ako se i tada sve ne uklopi u željenu celinu, ona će odustati od kupovine. Venera svemu što je zanima pristupa tako što sa više strana odjednom pristupa toj stvari, filtrirajući je kroz sva svoja čula u isto vreme. Kao da tu stvar okružuje svojim čulima. To i jeste suština Venere, da se ponaša poput kružnice i sposobna je da obavlja više operacija u isto vreme.

Mars će onome što ga zanima prići tako što će dati prednost onom svom čulu koje je najviše stimulisano onim što ga je privuklo. Ako je to nekim slučajem miris njegove omiljene hrane, on će se primarno upravljati čulom mirisa. Ako je čuo zvuk melodije koja mu prija, osloniće se primarno na čulo sluha.

Pročitajte i ovo: Sve što treba da znate o Veneri u Ribama

Mars svoja čula poređa hijerarhijski i pravolinijski, dajući uvek prednost jednom, koje zatim slede ona ostala. Mars onome što ga zanima prilazi uvek sa jedne strane i sposoban je da obavlja samo jednu operaciju u datom vremenu. U slučaju da je stavljen u situaciju da mora da obavlja više zadataka odjednom, Mars će biti zbunjen, usporen i sklon greškama.

Pročitajte i ovo: Mars u Ribama – ranjeni zavodnik koji gađa pravo u metu kad najviše voli

Kada se Venera i Mars nađu u aspektu kvadrata dogodiće se upravo sukob između njihovih načina delovanja. Venera će od njega očekivati da joj pristupi sa svih strana, da je okruži. Očekivaće da njena pojava zaokupira sva Marsova čula. Da on primeti njenu novu frizuru, njenu novu haljinu ili cipele, način na koji se našminkala, miris novog parfema.

Umesto toga, Mars će biti zaokupiran nečim drugim i jedino što će delimično primetiti je Venerina figura koja će mu delovati izazovnije nego obično i probudiće u njemu impuls za trenutnom akcijom. U najvećem broju slučajeva, probudiće u njemu seksualnu želju.

Pročitajte i ovo: Mars u Strelcu, strastveni avanturista

Direktno, neposredno, bez ikakvog uvoda, predigre, nežnosti. Mars Veneru neće okružiti svim svojim čulima, već će joj prići samo s jedne strane, vođen jednim svojim čulom. To je Marsov način. On će na tome insistirati. On ne razume Venerine potrebe i njen način pristupa odnosu. On razume samo sebe i zna samo za sopstveni, direktan, pravolinijski pristup.

Pročitajte i ovo: Kako se tumači prazna kuća u horoskopu

Venera ne razume Marsove potrebe i njegov način delovanja i ne prihvata ga. Insistira na svom načinu. Njih dvoje dolaze u situaciju gde niko neće da popusti. Svako tera po svom, što i jeste u simbolici kvadrata. Mars je uvek spreman na akciju, odmah i bez odlaganja. Kvadrat ga još više provocira na akciju, ali ga u isto vreme i koči, jer mu Venerine potrebe koje nisu u skladu sa njegovim preprečuju put, čine ga napetim, frustriranim i pojačavaju njegovu borbenost, koja često prerasta u agresivnost.

Veneru odbija Marsova impulsivnost i jednostranost. Ona traži da se Mars prema njoj ponaša onako kako ona čini kada bira haljinu koju će obući – pažljivo, sa stilom, vodeći računa o potrebi svakog od njenih pet čula, nastojeći da sva čula u isto vreme zadovolji. Marsu je tako nešto previše komplikovano.

Pročitajte i ovo: Kako u životu funkcionišu zakoni karme vidljivi u horoskopu

On to jednostavno ne ume, nije za to stvoren. Ovo se nalazi u korenu sukoba i neslaganja u muško-ženskim odnosima. Žena ne razume potrebe i način funkcionisanja muškarca, dok muškarac isto tako ne razume ženu. Zbog toga nastaje sukob između njih dvoje.

Pročitajte i ovo: Planete u konjunkciji sa Južnim Mesečevim čvorom

Kvadrat Venere sa Marsom opisuje situaciju u kojoj se kod dve osobe suprotnog pola pojačavaju strasti kada su jedno pored drugog. Venera ističe svoju seksualnost, što magnetski privlači Marsa da je osvoji i prisvoji za sebe. On to čini previše brzo i direktno.

Ovo je situacija u kojoj muškarac direktno prilazi devojci aludirajući na seksualni odnos. Za Veneru takvi Marsovi predlozi deluju grubi, divlji, prostački. Ona očekuje udvaranje gde joj muškarac poklanja pažnju, daje komplimente, flertuje sa njom, pokazuje empatiju i poštovanje.

Pročitajte i ovo: Planete u znaku Strelca, u natalu i tranzitu

Ona želi da mu se preda, ali je njen uslov da muškarac poštuje ritual udvaranja, da joj prilazi postepeno, da je uzbuđuje deo po deo. Mars u ovom slučaju za tako nešto nije sposoban. U njemu su uzavrele strasti i samo što ne eksplodira. On želi Veneru odmah i sada, bez udvaranja, čekanja i predigre. Venera mu to ne dopušta, zatvara se i povlači.

Pročitajte i ovo: Peta kuća horoskopa i planete u njoj – tu se krije tvoja moć

Ona ne može da podnese nagao, animalni i direktan pristup. Venerino odbijanje dodatno isprovocira Marsa, pa on postaje agresivan i nasilan, ponekad u tolikoj meri da će u nastupu uzavrelih strasti potpuno izgubiti moć samokontrole, pa će silovati Veneru. Ako sledimo pravilo da prvo nastupa akcija, a nakon toga reakcija, onda je Mars ovde primarni predstavnik akcije.

Mars provocira Veneru da se povuče i da ga odbije, jer nema samokontrolu. U nemogućnosti da se međusobno usklade zbog različitih priroda, Venera i Mars će biti nezadovoljni svojim odnosom i nastaviće da se međusobno provociraju.

Pročitajte i ovo: LAV Godišnji horoskop za 2020. godinu – Čitaj i za podznak!

Venera će početi naglašeno da se doteruje i ističe svoju seksualnost i to će činiti u javnosti, u prisustvu Marsa, kako bi privukla nekog ko će umeti da joj priđe na kulturan, dostojanstven način. Nekoga ko ume da se udvara, postepeno, korak po korak. Mars će na to reagovati ljubomorom i pojačaće se njegova sklonost ka agresivnim reakcijama.

Pročitajte i ovo: Saturn konjunkcija Pluton u Jarcu, početak ciklusa velikih iskušenja – skrivenim kvalitetima protiv samouništenja

S druge strane će on u javnosti, u prisustvu Venere da flertuje sa drugim ženama, tražeći onu koja će mu dopustiti direktan pristup, tj. seksualni čin bez predigre i čekanja. To će Veneru frustrirati, prouzrokovati njenu ljubomoru, pa će i ona početi da se ponaša agresivno prema Marsu. Njih dvoje, u nemogućnosti da se usklade, sve više i više će svojim ponašanjem izazivati bes kod druge strane u odnosu. Neprestano će se žestoko svađati, a fizički obračuni im neće biti strani. U nekim slučajevima će biti sastavni deo njihovog odnosa.

Kako je ovo kombinacija planeta koje jedna drugu magnetski privlače, oni se neće lako rastati i izaći iz nepodnošljivog odnosa. Umesto toga se može dogoditi da počnu da uživaju u trenucima kada drugu stranu potpuno izbace iz koloseka.

Pročitajte i ovo: Kako planete mogu da nam pomognu kada smo suočeni sa bolom i gubicima

Ovo je slika dvoje ljudi koji se prvo žestoko posvađaju, da bi nakon toga imali strastven seks, nakon čega izjavljuju da im je seks najbolji nakon svađe i da ih to smiruje. Time oni ne rešavaju ništa, već ostaju u istom krugu punjenja frustracijama i pražnjenja istih, bez napretka u odnosu. Ovo se ne odnosi samo na seksualni čin, već i na ostale segmente njihovog odnosa.

Pročitajte i ovo: Lilit – Crni Mesec – najmoćnija manifestacija nesvesnog

Mars je prirodni inicijator, pa će on iznenada uhvatiti Veneru za ruku da bi je negde izveo ili će joj predložiti nekakvu dinamičnu zajedničku akciju, ne pitajući se pri tome da li je u tom trenutku Venera raspoložena za ikakvu akciju. Kada primeti da je Venera neraspložena i apatična, on će odmah krenuti da je bodri i hrabri, da je podstiče da se bori protiv apatije, ne shvatajući da je u tom trenutku Veneri potrebno da se izvesno vreme prepusti osećanju bespomoćnosti i da joj je samo potrebno da je neko sasluša.

Njoj često u tim trenucima nije do borbe. Mars to ne razume i počinje da biva agresivan. S druge strane, Venera Marsu želi da pruži harmoniju, ljubav, odnos, ali je Mars egocentričan i ne razume odnose i zajedništvo, pa će odbaciti to što mu Venera nudi, jer će to smatrati slabošću i za njega će to delovati ponižavajuće.

Pročitajte i ovo: Venera u uporednom horoskopu po kućama

Osobe koje imaju kvadrat Venere i Marsa u svom natalnom horoskopu osećaju snažnu potrebu za neprestanim uzbuđenjem u emotivnom odnosu. To uzbuđenje se manifestuje kao konstantna napetost između njih i partnera. Da bi bili sigurni da njihova emotivna veza funkcioniše, oni moraju da provociraju partnera da reaguje.

Pročitajte i ovo: Čemu nas Saturn uči u životu

Ako partner reaguje burno, besom, ako se uzbudi i to iskaže direktno, ove osobe će biti zadovoljne. One se prosto ne osećaju dobro u stanju mira i tišine u odnosu. Potrebna im je dinamika i drama. Ako nemaju dinamičke zajedničke aktivnosti sa partnerom, ako imalo osete dosadu, oni će učiniti nešto da to promene i pri tome neće ni na trenutak razmišljati kako će njihov partner to doživeti, da li će ga povrediti iniciranje uzbuđenja.

Sami će prouzrokovati tenzije i dinamiku u vezi svojim ponašanjem u vidu provokacija. To je zbog toga što oni ne poznaju drugačiji način i zato što su zavisnici od adrenalina. Mars je direktan i odmah kreće u akciju. Venera toliku direktnost duboko u sebi priželjkuje, ali kada je Mars ispolji ona ne ume to da prihvati, jer je to za nju prejako.

Pročitajte i ovo: Kakav partner ti je potreban na osnovu tvog podznaka / ose ASC – DSC

Koliko joj je potrebno uzbuđenje koje joj pruža Mars, toliko ga doživljava suviše grubim i bezosećajnim. Marsu zaista nedostaje samokontrola, zbog čega je često grub i agresivan.

Pročitajte i ovo: Pluton po kućama u natalnom horoskopu

Da bi mogli da ublaže prejake strasti u sebi koje se reflektuju na njihove odnose i stvaraju im probleme, ovi ljudi bi trebalo da se potrude da nauče kako da uravnotežavaju svoju energičnost, a najvažnije od svega je da izgrade kapacitet za bolju samokontrolu i mehanizam za odlaganje neposrednog zadovoljenja svojih impulsa i poriva. U tome im može pomoći bavljenje sportom, uz vežbe psihofizičke relaksacije.