Venera i Saturn su srodne planete, kako po mitologiji, tako i po načinu na koji deluju kada su njihove simbolike povezane.

U mitologiji su obe nastale od prvobitnog boga neba Urana. Saturn, ili u grčkoj mitologiji – Hronos, je najmlađi Uranov sin koji svrgava svog oca sa prestola tako što ga na spavanju kastrira svojim srpom. Uranove genitalije padaju u vodu, okean, i iz morske pene rađa se Venera. Prema tome, Venera je mitološka sestra Saturnova.

Igor Pavluković, astrolog, Astrosymbolica

Obe ove planete su jake u znaku Vage. Venera vlada Vagom, a Saturn je ovde egzaltiran, što simbolizuje princip stvaranja i održavanja ravnoteže u materijalnom univerzumu. Venera simbolizuje čulnost, lepotu, sklad i odnos sam po sebi.

Pročitajte i ovo: Planete u znaku Jarca, u natalu i tranzitu

Odnos je način na koji se elementi u prirodi međusobno povezuju i jedni na druge utiču, a simbolika Venere predstavlja faktor privlačnosti po kome se raznovsni elementi jedni sa drugim povezuju i stvaraju nove forme i funkcije.

Saturn služi kao princip stvaranja čvrstih, opipljivih materijalnih formi i zakonitosti po kojima se te forme održavaju u postojanom stanju u određenom vremenskom intervalu. Ukoliko se povežu dva ili više međusobno kompatibilna, nadogradiva elementa u određenoj srazmeri, njihov odnos će biti uravnotežen i postojan, što se oslikava u osećaju lepote, sklada i ravnoteže što osećamo u prisustvu određenih formi u prirodi.

Pročitajte i ovo: Tranzit Saturna u Jarcu po kućama natalnog horoskopa od 19.12.2017. do 23.03.2020. godine

U ovom slučaju Venera i Saturn deluju potpuno kompatibilno i kreativno jer obavljaju prirodnu funkciju onih simbolika koje predstavljaju. S druge strane, ako se povežu elementi koji se međusobno ne mogu dopunjavati već se međusobno razgrađuju, onda dobijamo nepostojane forme koje ne mogu da se održe u vremenu i koje čine nešto neskladno, neuravnoteženo i u nama izazivaju osećaj odbojnosti.

Pročitajte i ovo: Sve o direktnom kretanju Saturna u Jarcu nakon retrogradnog hoda

Konjunkcija je aspekt ili ugaoni odnos u astrologiji koji opisuje spoj dve ili više planetarnih  simbolika na istom stepenu istog znaka, pa samim tim ove simbolike međusobno pomešaju svoja značenja stvarajući nešto novo što u daljem vremenu ima svoj ciklus razvoja i održivosti. To možete zamisliti kao nešto što se nalazi u semenoj formi i što je na samom začetku.

Većina životnih formi u prirodi tako nastaje – genetski materijal oba roditelja se povezuje u jednu jajnu ćeliju iz koje onda nastaje novi život. Takođe, kada posmatramo samu materiju uviđamo da je sav materijalni svet koji poznajemo stvoren vezivanjem atoma pomoću hemijskih veza.

Pročitajte i ovo: Venera u Jarcu, ledena kraljica koja drži sve konce u svojim rukama

I ovde važi prirodni zakon koji kaže da građenje hemijske veze uvek oslobađa energiju, a to je princip koji važi za simboliku konjunkcije. Atomi se spajaju i tako stvaraju nove elemente. Tako kroz prirodne procese vidimo na delu šta opisuje simbolika spoja ili konjunkcije Venere i Saturna.

Pročitajte i ovo: Jupiter u Jarcu, od 02. decembra 2019. do 19. decembra 2020. godine

Kako obe planete imaju gradivnu funkciju u prirodi, one u konjunkciji stvaraju podlogu za formiranje neke nove forme. Možemo ih najbolje predstaviti kao dve zrele polne ćelije koje su potpuno spremne za oplodnju jer Venera i Saturn u Vagi upravo to i predstavljaju. Genetski materijal spreman za spoj i prenos.

Kada tu simboliku preslikamo na nečiji horoskop i posmatramo kako konjunkcija Venere i Saturna u svojoj osnovi deluje na pojedinca, onda ćemo kroz tu simboliku posmatrati zapravo kakav će biti način na koji će taj pojedinac stvarati odnose i kako će se povezivati sa drugim osobama i elementima u prirodi.

Pročitajte i ovo: OVAN Godišnji horoskop za 2020. godinu

Ipak, najbolje ćemo moći da sagledamo upravo u kakve vrste odnosa sa drugim ljudima će ta osoba ulaziti, pri čemu ćemo naglasak staviti na emotivne odnose. Da li će to biti funkcionalni, skladni, uravnoteženi i održivi odnosi ili će biti neskladni, neuravnoteženi, disfunkcionalni i vremenski ograničeni odnosi.

Pročitajte i ovo: BIK Godišnji horoskop za 2020. godinu

U svakom slučaju, osobe koje imaju ovaj aspekt u svom natalnom horoskopu osećaju neprestanu potrebu za povezivanjem, za izgrađivanjem odnosa sa drugima, za emotivnim partnerom, srodnom dušom i kroz to uvek tragaju za sigurnim, čvrstim, skladnim i trajnim odnosom. Da li će to uspeti da pronađu i šta im je potrebno da bi u tome uspeli, otkrićemo kroz simboliku znaka i stepena na kome se ova konjunkcija odvija.

Kada se ova konjunkcija odvija kroz tranzite, direkcije i progresije, njena funkcija je da osobu nauči nečem novom i funkcionalnijem u izgrađivanju i održavanju primarnih međuljudskih odnosa i veza u njenom životu, a samim tim i da oplemeni ovu sposobnost kod osobe.

Pročitajte i ovo: BLIZANCI Godišnji horoskop za 2020. godinu – Čitaj i za podznak!

Sada ću vam to predstaviti na jednom primeru. Dana 27. novembra 2012. godine konjunkcija Venere i Saturna se dešava na 6. stepenu znaka Škorpiona. Ovaj stepen se nalazi u Marsovom dekantu i Sunčevoj pentadi. Podsetiću vas da u prethodnom znaku, u Vagi, Venera i Saturn predstavljaju zrele jajne ćelije spremne za oplodnju.

Pročitajte i ovo: RAK Godišnji horoskop za 2020. godinu – Čitaj i za podznak! 

U Škorpionu se oplodnja odvija i tu imamo simboliku samog nastanka već oplođene jajne ćelije koja postaje zametak i počinje da se razvija. Zbog toga Škorpion nije znak gde su Saturn i Venera jaki, već naprotiv – ovde je Venera u izgonu, a Saturn je slab. Zašto je to tako?

Kada se muška i ženska jajna ćelija spoje, one više ne obavljaju svoju primarnu funkciju – jer su je već obavile i više ne mogu da egzistiraju u prethodnoj formi, već ovde moraju i svoju formu da promene. Venera koja je po prirodi uravnotežena i lepog izgleda, u ovom slučaju, u Škorpionu, ne može da ispoljava svoju suštinsku simboliku jer je ovde primorana da bude vrlo aktivna, zahtevna, prodorna jer je njen zadatak da podrži stvaranje nove forme ili novog života.

Pročitajte i ovo: LAV Godišnji horoskop za 2020. godinu – Čitaj i za podznak!

Ona mora ovde da poveže elemente koji su vrlo nestabilni i u isto vreme imaju vrlo snažnu energiju. Prva dekada Škorpiona je mesto gde je Mars vrlo snažan i možemo to predstaviti kao mesto stvaranja i oslobađanja nuklearne energije koja postaje stabilna i održiva tek na 11. stepenu Škorpiona gde je egzaltacija Urana.

Pročitajte i ovo: DEVICA Godišnji horoskop za 2020. godinu – Čitaj i za podznak!

Na 6. stepenu ovog znaka koji je analogan simbolici Device, Venera mora da vodi računa o svakom detalju i upravo tu će ona biti izuzetno nestabilna, jer je u simbolici Device ona u padu. To znači da će joj trebati mnogo podrške, posebno sa materijalne strane. Saturn je ovde, takođe, slab jer je zadužen za stvaranje formi, a kada je nešto na samom svom začetku, ono još nema jasno određenu formu i granice, pa je samim tim nestabilnog i promenljivog oblika.

Kako se konjunkcija odvija u Sunčevoj pentadi, poznato je da je Saturn u padu i u izgonu u znacima gde je Sunce jako – u Lavu i Ovnu, pa to dodatno govori da je i Saturnu ovde teško da stvara uravnotežene forme. Na prvi pogled ovde imamo vrlo tešku i nestabilnu situaciju.

Pročitajte i ovo: ŠKORPIJA Godišnji horoskop za 2020. godinu – Čitaj i za podznak!

Šta se to razvija iz ove konjunkcije? Pre svega, moramo da počistimo i iz korena promenimo sve loše navike u povezivanju i odnosima jedni sa drugima. To možemo samo ako budemo mogli da razumemo i prihvatimo suštinsko značenje podrške koju moramo pružati jedni drugima ako hoćemo da promenimo situaciju koja nas je dovela dovde.

Pročitajte i ovo: VAGA Godišnji horoskop za 2020. godinu – Čitaj i za podznak!

Škorpion je znak koji uvek daje povratnu informaciju. Kada pogledamo kakvi su međuljudski odnosi u današnje vreme, primetićemo sve više patoloških pojava, počev od sve većeg broja neodrživih brakova, nasilja u porodici, ogromnog nedostatka podrške i empatije, itd. Ako odemo još jedan korak dalje, posledica toga je upravo ekonomska kriza jer se ono što se dešava u nama samima i u načinu na koji se povezujemo sasvim jasno odražava na materijalnom planu.

Finansije su potpuno nestabilne, monetarni sistem jedva održiv, svi smo prezaduženi i u materijalnoj oskudici, sve je više siromašnih i gladnih. Da li onda ova konjunkcija predviđa neki još strašniji scenario ili nas upućuje ka rešavanju ovih problema? Univerzum se uvek stara o tome da se uspostavi sklad i ravnoteža.

Pročitajte i ovo: STRELAC Godišnji horoskop za 2020. godinu – Čitaj i za podznak!

Bez kriza kroz koje prolazimo u životu mi ne možemo da napredujemo i da se usavršavamo. Kada posmatramo oba dispozitora ove konjunkcije, a to su Mars i Pluton, vidimo kako su i oni tehnički u konjunkciji u znaku Jarca. Mars je na 7. stepenu čime naglašava da je neophodno da naučimo ispravan način kako je potrebno da se međusobno povezujemo i izgrađujemo čvrste i održive odnose i veze.

Pročitajte i ovo: Venera u uporednom horoskopu po kućama

Pluton je na 8. stepenu i ukazuje na potrebu za transformacijom celokupnog monetarnog sistema i tokova novca. Činjenica da su obe ove konjunkcije međusobno u sekstilu ukazuje da priroda za sve ovo pruža veliku i snažnu podršku. Mars i Pluton su u recepciji po vladarstvu sa Saturnom, što još više naglašava stabilnu postavku i otvara velike šanse za povoljan krajnji ishod.

Pročitajte i ovo: Čemu nas Saturn uči u životu

Prema tome, bez obzira na početnu sliku velike nestabilnosti, ako se potrudimo da sledimo prirodne zakonitosti i budemo nastojali da se oslobodimo onog oblika ponašanja koje dovodi do stvaranja problema u našim odnosima, posebno u odnosima sa najbližima, kao što su bračni ili emotivni partner, i ako budemo počeli da negujemo što više empatije za druge i počeli da jedni drugima pružamo što više podrške i razumevanja, na dobrom smo putu da naučimo važne životne lekcije o odnosima i da poboljšamo svoje živote.

Kada posmatramo horoskop događaja, vidimo da on počinje u Vagi, a kako Venera dispozicijom odlazi u znak Jarca, to nam govori da je ovde najviše potrebna materijalna podrška. Da bismo je obezbedili, neophodno je da se ponašamo vrlo odgovorno i da svoju energiju istrajno i strpljivo usmeravamo u tom pravcu.

Pročitajte i ovo: Saturnovo čistilište

To neće biti lako, s obzirom da su Mesec i Merkur u opoziciji upravo u kućama i znakovima novca, 8. i 2. u Biku i Škorpionu, i na 18. stepenu koji uvek označava neki vid krize i nestabilnosti. Od pomoći je što je Mesec u Biku gde je egzaltiran. Mars i Uran primaju kvadrat od Urana, što će svakako remetiti uspostavljanje stabilnosti, discipline i odgovornosti u nastojanjima da naše odnose i materijalno stanje dovedemo u red i sklad.

Pročitajte i ovo: Kako planete mogu da nam pomognu kada smo suočeni sa bolom i gubicima

Dešavaće nam se nagle i impulsivne reakcije, svađe, pogrešni koraci. Na globalnom planu će se pojačati sukobi. Ipak, Uran je u trigonu sa Suncem, pa će to biti od pomoći jer će dovesti do pozitivne promene određenih društvenih struktura i sistema vlasti. Najviše podrške i emocionalne i posebno materijalne biće potrebno simbolici Venere. Zbog toga pogledajte kakva je simbolika Venere u vašem natalnom horoskopu i u skladu sa tom simbolikom joj obezbedite sve što joj je potrebno, a za šta ste realno u mogućnosti, s tim da je neophodno u ovom slučaju da odete i korak dalje i da prevaziđete svoje trenutne mogućnosti.

Pročitajte i ovo: Kakav partner ti je potreban na osnovu tvog podznaka / ose ASC – DSC

U onoj meri koliko budete podržali simboliku sopstvene Venere bićete bliži skladnijim i lepšim odnosima sa voljenom osobom, a tako ćete otvoriti i pogodnije mogućnosti za uspostavljanje bolje materijalne i finansijske situacije kod sebe. Samo tako ćemo moći i da okolnosti na opštem društvenom planu usmerimo ka konstruktivnim promenama i poboljšanju. Srećno!