Venera je dominantna planeta znaka Vage, naravno, kao i Bika, ali ova jesenja Venera, ipak, nije toliko senzualna kao prolećna Venera.

U svim tradicijama Vaga se nalazi između Bogova Pravde i Poslednjeg Suda. Kaže se da će umrli imati srećan večni život samo ako su tasovi vage u savršenoj ravnoteži.

Astrološkinja Jelena Studen Vojvodić, Astro House

Ovde je Boginja Lepote (Venera) sjedinjena sa vazdušnim znakom Vage. Ovi vetrovi (vazduh) u većini tradicija igraju ulogu kosmičkih regulatora. Međutim, ovo nikako ne znači da Vaga lako pronalazi ravnotežu i balans, čak naprotiv, to postaje njen težak i komplikovan zadatak.

Ovo je jesenja Venera zato što Sunce u toku svog jesenjeg ekvinocija, počev od 22. septembra, prelazi ekvator i napušta severnu hemisferu, da bi ušlo u južnu hemisferu.

Pročitajte i ovo: Kako da iskoristite Uran i njegove aspekte na najbolji način

Reč „vaga“ dolazi od latinskog BIS LANEX ili dva tasa, što znači da ovaj znak služi za tačno merenje. Saturn je egzaltiran u ovom znaku, a poznato je koliko Saturn teži da bude tačan, precizan i realan u svom merenju.

Pročitajte i ovo: Venerini aspekti u muškom horoskopu

Međutim, ravnotežu je vrlo lako izgubiti, pa je mnogi pripadnici ovog znaka ne dostižu, mada ka njoj teže. Kada se ne postigne ravnoteža, čovekovo telo i duša ostaju u sukobu.

Pročitajte i ovo: Kad Venera i Jupiter sreću dele

Vaga započinje svoj hod kroz zodijak (sedmi znak) gde čovek nije okrenut samo ličnim zadovoljstvima, već ovde dolazi do otvaranja prema spoljašnjem svetu i drugim ljudima. Ovo je Venerin znak, ali one vazdušne Venere, što joj daje šarm, radoznalost, lepršavost.

U vazdušnoj Vagi se lako ispoljava Venerina potreba za društvenošću i povezivanjem, jer lako uočavaju potrebe drugih.

To što imaju problem da sprovedu svoju volju i što neće brinuti samo zbog sopstvenih potreba, već i zbog potreba drugih, objašnjava se lošim mestom Marsa i Sunca u ovom znaku.

Pročitajte i ovo: Pun Mesec nudi povoljnosti

Kao sedmi znak zodijaka, ovaj znak predstavlja vezu između materijalnog i nebeskog, dakle povezuje Zemlju i Nebo ili prelaz iz materijalnih vrednosti (zemljanih) u spiritualne vrednosti. Sa ovim se, takođe, objašnjava i egzaltacija Saturna u znaku Vage.

Tasovi Vage mere razlike između ljudi, predmeta, ideja, jer na taj način pokušavaju da pronađu potrebnu ravnotežu. Vole da čuju tuđe mišljenje o nekoj temi kako bi donele konačan zaključak i zbog toga im je često potrebna potvrda drugih.

Pročitajte i ovo: Kineska tradicionalna medicina o uticaju punog Meseca

Lako se prilagođava okolnostima, što joj omogućava vazdušna Venera, a jedna od teškoća je u traženju savršenstva u svemu i kod svakoga, što je upravo podstaknuto egzaltacijom Saturna u ovom Venerinom znaku.

Pročitajte i ovo: Testovi Saturna kroz zodijačke znake

U kriznim trenucima može da koristi veze sa drugim ljudima, pa i partnerima, za postizanje svojih ambicija, jer je Sunce u padu u Vagi. To što je Venera u sedištu u ovom znaku, ne znači da su srećni u ljubavi. Kao što skala na vagi varira, tako i njihova osećanja osciliraju i imaju svoje kulminacije i padove.

Vaga je znak drugih ljudi i spoljašnjeg sveta u kojoj je Sunce u padu, pa zbog toga pripadnici ovog znaka ne mogu da budu sami i ne mogu da razmišljaju u prvom licu jednine.

Pročitajte i ovo: Harmonična i neharmonična Venera

Često hodaju po tankoj liniji između ljubaznosti i neiskrenosti. Na primer, može se dogoditi da se dugo zadrže u nekom razgovoru, deleći osmehe i ljubazno klimajući glavom, dok druga osoba priča o nekim temama. To je ta granica između „ja sam ljubazna“ i „uopšte me ne zanima tema o kojoj pričaš“.

Pročitajte i ovo: Sedma kuća horoskopa i planete u njoj

Vaga je vešt polemičar, jer je Merkur dobro primljen u ovom znaku, iako ne voli da ulazi u konfikte zato što je Mars ovde u padu.

Bez obzira što je ovo vazdušni znak i što je u povoljnom aspektu sa Vodolijom, ipak, Vaga najbolje razgovara u četiri oka, a ne u većim grupama. To je verovatno zbog toga zato što se Vaga nalazi na zajedničkoj osi sa Ovnom, pa ako pođemo od toga da je Ovan „ja“, a Vaga „ti“, dobijamo upravo četiri oka.

Pročitajte i ovo: Mars u Vagi – slatkorečivi zavodnik

Verovatno možemo za znak Vage vezati i izraz „ništa suvišno“. Svaka prekomernost i preterivanje bili su strogo kažnjavani od božanstava i zato se ovaj znak povezuje sa Boginjom Pravde. Međutim, ovo ne treba prihvatati bukvalno, jer to ne znači i da su pripadnici ovog znaka uvek na strani pravde.

Pročitajte i ovo: Kako da od Saturna i njegovih aspekata izvučemo najbolje za sebe

Kada se nešto postavi u ravnotežu, onda postaje i najosetljivije da se vrati u neravnotežu i ovo mnogo objašnjava put i razvoj Vage.